Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 statečných v sukních: Nejlepší české političky. Buzková, Jourová a spol.

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    28. 8. 2014
    06:09

    Zatímco Karolína Peake či Vlasta Parkanová na ministerstvu vyhořely, české vlády pamatují i podstatně schopnější zástupkyně něžného pohlaví. Jaké političky se mohou pyšnit tím, že neudělaly ostudu, ale odvedly kus kvalitní práce nebo toho alespoň tolik nezkazily?

  • 1.Petra Buzková

    Jedna z nejvýraznějších žen české politiky. Jméno a politická kariéra Petry Buzkové sice není bez poskvrny, někdejší šéfka Sociálně demokratických žen však na postu ministryně školství vydržela ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka. Dlouhou dobu byla i místopředsedkyní ČSSD, podobně výraznou osobnost sociální demokraté od té doby hledají marně.

     

    Opoziční smlouvu v minulosti označovala za krátkodobé řešení, nechtěla ustupovat ODS, vyhraňovala se vůči Miloši Zemanovi a kritizovala i angažování Miroslava Šloufa ve volební kampani ČSSD. Jeden ze Zemanových poradců pak byl v aféře Olovo obviněn ze sepsání plánu na veřejnou diskreditaci Buzkové. Právě tím, že se nebála postavit se Zemanovi, působila manželka finančníka Kotrby a matka dcery Anny pro část voličů sympaticky. Nyní je však Buzková již dávno v politickém důchodu.

    Někdejší ministryně školství Petra Buzková Někdejší ministryně školství Petra Buzková | archiv

  • 2.Miroslava Němcová

    V ODS nezastává natolik vůdčí pozici, jak by si možná někteří přáli. Dlouholetá poslankyně, která Sněmovnu v letech 2010 až 2013 dokonce i řídila, přitom má zkušeností na rozdávání. Členkou strany je od roku 1992, veřejně činnou pak od roku 1994.

    Někdy působí spíše jako milá paní, než rázná politička. Umí však spustit neúprosnou kritiku jako v případě trafik exposlancům Tluchořovi a spol., za což se omluvila. Sama si na velké skandály nepotrpí. Její 13. komnatou přitom je, že v roce 1988 onemocněla rakovinou. Měla strach, co bude dál, psychicky strádala, bála se, že umře. Vrhla se však do podnikání a politiky, přestala na nemoc myslet. A nepřízeň osudu překonala.

    Miroslava Němcová na Avon pochodu Miroslava Němcová na Avon pochodu | ČTK

  • 3.Zuzana Roithová

    Dlouholetá členka Evropského parlamentu Zuzana Roithová vystudovala všeobecné lékařství na Karlově univerzitě v oboru radiodiagnostika a pracovala i jako lékařka v Berouně, v Motole a na Královských Vinohradech. S manželem, sochařem Janem Roithem, má syna Matyáše.

     

    Ve vládě působila jako ministryně zdravotnictví v Tošovského úřednickém kabinetu. Neúspěšně kandidovala na prezidentku v přímé volbě, je členkou KDU-ČSL. A má, zdá se, minimum politických nepřátel.

    "Přál jsem si, abyste byla prezidnetkou," řekl koledník Roithové. "Přál jsem si, abyste byla prezidnetkou," řekl koledník Roithové. | Blesk - Vlaďka Hradská

  • 4.Věra Jourová

    Současná koalice ANO, ČSSD a lidovců se dlouho nemohla rozhodnout, koho nominuje na českého eurokomisaře. Nakonec padla volba na ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou, jednoho z nejoblíbenějších členů Sobotkovy vlády.

     

    Sázka na Jourovou se miliardáři Andreji Babišovi poměrně vydařila. Jourová se eurokomisařkou patrně stane, i když stoprocentně jisté to ještě není. I ona má přitom za sebou temné období. To když ji v roce 2006 zatkli v souvislosti s údajným úplatkem, který však nebyl nikdy prokázán. Měsíční pobyt ve vazební věznici na Ruzyni ji však změnil život. Překonala myšlenky na sebevraždu a rozhodla se jít dál. Silnější, než kdy dřív.

    Věra Jourová slaví velké vítězství: Post eurokomisařky je zlatý důl! Věra Jourová slaví velké vítězství: Post eurokomisařky je zlatý důl! | archiv Blesku, ČTK

  • 5.Jaroslava Jermanová

    První místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová je další z Babišových dam z ANO. 44letá politička a někdejší starostka obce Krhanice se sice občas dostává pod palbu kritiky ze strany opozice, především Miroslav Kalousek si v minulosti příliš nebral servítky. Jermanová však tlak alespoň prozatím ustála a to přitom pomohla zakázat alkohol pro poslance v pracovní době.

     

    Jermanová má našlápnuto k nadějné politické kariéře. Dříve přitom působila v ODS, jejím vzorem je železná lady Margareth Thatcherová. "Situaci žen v české politice považuji za velmi nesnadnou. Domnívám se, že je to způsobenou tradiční výchovou, ne příliš na ženy zaměřený způsob vzdělávání, to má za následek nedostatečné sebevědomí samotných žen. Ale těch důvodů je mnohem víc," řekla přitom Jermanová webu padesatprocent.cz.

    Místopředsedkyně Jermanová zakázala poslancům alkohol, posmívali se jí kvůli zelené mikině Místopředsedkyně Jermanová zakázala poslancům alkohol, posmívali se jí kvůli zelené mikině | Profimedia.cz, ab

  • 6.Michaela Marksová

    Působí rázně, málokdo přitom ví, že v polovině 90. let psala do Cosmopolitanu. Marksová (ČSSD) se zasazuje především o zlepšení postavení žen ve společnosti, prosazuje kvóty pro ženy a nálepku feministky ji jen tak někdo neodpáře.

     

    "Kvóty jsou klasické vyrovnávací opatření: když nahoru dostanete víc ženských, lidi si zvyknou posuzovat je podle toho, co dokážou. Pak tam ženy zůstanou a kvóty můžeme zase zrušit. Nevím, jestli si uvědomujete, že když se máte jako ženská postavit před kameru, je to těžší, než když jste chlap. Musíte se učesat, udělat si makeup. Zato ti naši chlapi, se na ně podívejte: česat se moc nemusej’, vezmou si jeden oblek, napudrujou jim čelo a hotovo. Chlapi musí vypadat jakž takž upraveně, ale nijak zvlášť hezky. Když je někdo hodnotí, tak podle toho, co říkají. O ženských jsou věčně články, jak vypadají. Teprve potom se píše, co řekly," upozornila Marksová v rozhovoru pro Reflex na jeden z problémů političek. Marksové se však také podařilo prosadit zvýšení minimální mzdy a výraznější zvýšení důchodů seniorům.

    Michaela Marksová, ministryně z ČSSD Michaela Marksová, ministryně z ČSSD | ČTK, archiv Blesku

  • 7.Dana Bérová

    Upadla do zapomnění, ale sluší se vzpomenout. Podnikatelka a inženýrka Dana Bérová vedla v Paroubkově vládě ministerstvo informatiky. Po Mlynářovi a před "Íčkem" Langerem. Podařilo se jí prosadit změny v legislativě, především zákon o elektronických komunikacích.

     

    Bérová však působila i mimo politiku třeba jako ekonomická ředitelka Správy majetku Karla Schwarzenberga, nebo jako redaktorka ČT a regionální TV3. V České televizi se objevovala i v letech 2009 až 2011 jako jedna z možných investorů v populárním pořadu Den D. Vede několik obchodních společností, je spolumajitelkou golfového areálu Golf Park Svatý Jan na Slapech.

     

    Ve 44 letech se pak stala podruhé matkou, opět porodila syna. "Dítě jsem chtěla delší dobu, a když jsem pak našla ideálního partnera, nebylo co řešit. Spíš jsem měla strach, jestli se to podaří," přiznala obavy letos v lednu pro Ona Dnes.

    Dana Bérová je známá z pořadu Den D Dana Bérová je známá z pořadu Den D | Archiv ČT

beladona ( 29. srpna 2014 01:57 )

Němcová byla a je tou pravou úřednicí a to je všechno."Vystudovala " střední hnojárnu v době, kdy tam vzali propadáky , ale našla se v politice.Němcová byla zarytá stranička, buďto to bylo bílé, nebo černé.Takoví byli přesně komunisti 50 let,.., které ona kritizovala. Mlčte o ní, nevyznamenala se naprosto ničím.

gaysknirem ( 28. srpna 2014 16:17 )

Do historie se dámy nezapíšou, po jejich smrti si na ně nikdo nevzpomene. Ale ono tak vůbec není dost dobrých politiků a nji jinde. Merkelová se svým poklonkováním Obamovi je trapná. A prohlášením hlavy padlé nacistické říše, že Rusko předělalo uspořádání Evropy po válce , to už dorazila docela.

sugarbitter ( 28. srpna 2014 16:14 )

Ručičky ti jdou od těla a proto tíhneš k městu, ale i tam se maká Fazolko.

sugarbitter ( 28. srpna 2014 16:12 )

Paní Zuzana Roitová nepozdraví .Když druzí se slušně zastaví a žádají, ona se řítí dál a na ostrahu ani nepohlédne. To je pro ni vzduch. Všimla jsem si, že není vždy upravená / učesaná/. Hvězda si zřejmě podle ní může dovolit být i rozcuchaná...

zada ( 28. srpna 2014 10:35 )

Co toje za název článku? Nejlepší političky? Ani jedna za nic nestála a Jourovou vyjímám, tu budme posuzovat až po jejím skončení v politice.... Bože Plesku nehul tu trávu......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa