Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Kvitovou stát trestal za úspěch, říká ekonomka o odchodu české lvice do daňového ráje

Tenistka Petra Kvitová se po svém wimbledonském úspěchu stala terčem kritiky! Ekonomka Šichtařová se jí však zastává
Tenistka Petra Kvitová se po svém wimbledonském úspěchu stala terčem kritiky! Ekonomka Šichtařová se jí však zastává  (Autor: Foto Blesk - Mária Rušinová, archiv)
Autor: simao - 
11. července 2014
15:46

Česká lvice Petra Kvitová po svém wimbledonském úspěchu září štěstím. Celý národ slaví. Najdou se ale i tací, kteří se radost snaží zkazit. "Kvitová by měla přijít o občanství," míní poslanec Stanislav Huml kvůli tomu, že se tenisová hvězda z daňových důvodů odstěhovala do Monaka. Co si o tom myslí ekonomka Markéta Šichtařová?

Byly to krásné okamžiky. Petra Kvitová z kurtu po parádním výkonu smetla mladou Kanaďanku a podruhé se mohla pomazlit před zraky celého světa se slavnou wimbledonskou mísou. Eugenii Bouchard nadělila ve druhém setu dokonce kanára. Lidé tleskali vestoje, vynášeli ji do nebes.

Česká tenistka si za vítězství připsala 60 milionů, půlku jí však zdanili hned v Anglii. Přesto se krátce po svém velkém úspěchu stala z hrdinky pro některé fanoušky zavrženíhodnou celebritou. To když se začaly propírat její příjmy. Kvitová totiž neplatí v Česku daně, již loni na podzim prchla do daňového ráje v Monaku. "Je to samozřejmě z daňových důvodů," nezakrývala nijak Kvitová důvod, proč si u Středozemního moře pronajímá apartmá. Vyplatí se jí to, u nás jí z výher státní aparát zkrouhne 15%.

Ekonomka: Kvitová dává lidem práci. A stát ji ještě trestá!

Kolem postoje Kvitové se však rozvířila rušná debata. "Není první, tohle dělají i jiné celebrity v jiných zemích, u nás považovaných za vyspělé," upozornila ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance a připomněla třeba loňský šrumec kolem francouzského herce Gerarda Depardieua. Ten však kvůli příjmům čachroval i s občanstvím. Kvitová zůstává Češkou. I když platí daně jinde. Šichtařová to schvaluje, myslí si totiž, že je tenistka v právu.

"Zaplať pán bůh, že se ten případ stal. Poukazuje totiž na předimezování daní v ČR," myslí si ekonomka a dodává: "Tohle by se nedělo, kdyby u nás byly daně nižší. To neplatí jen pro celebrity, ale třeba i pro firmy. Je to v podstatě trestání úspěchu a lidí, kteří jsou schopni dát ostatním práci." U Kvitové je podle ní důležité i to, že tenistka platí maséry, trenéry a další členy svého týmu. Dává práci lidem kolem sebe, upozorňuje Šichtařová. Přesto je vysokým zdaněním potrestána.

"Krok Petry Kvitové, stejně jako obdobné rozhodnutí slavného Gerarda Depardieua, je symbolický. Připomíná nám, že vlády svou daňovou politikou trestají úspěšné, podnikavé a inovativní, a tím je vyhánějí ze země," souhlasí na serveru novinky.cz i profesor ekonomie Josef Šíma.

Huml: Kvitovou nechápu. Lidé však nechápou Humla

Opačný názor však zastává poslanec Stanislav Huml. Ten dokonce vyzval, aby lidé, kteří utečou do daňových rájů, přicházeli o státní občanství! "Možnost platit daně jinde než v ČR, kde je kdokoliv trvale přihlášen nebo zde podniká, by měla být vázána u fyzické osoby na občanství," tvrdí ve své kritice Kvitové sociální demokrat na svém blogu na idnes.cz a dodává: "Nejsme stát, který bohaté zdaňuje brutální progresí, jako státy jiné. Z tohoto úhlu pohledu Petru Kvitovou nechápu, nerozumím a ani rozumět nechci." Sklidil za to však vlnu kritiky.

Podle ekonomky Šichtařové by Stanislav Huml mluvil patrně jinak, kdyby si situaci tenistky Kvitové zažil na vlastní kůži. S jeho názorem nesouhlasí. "Nevidím nejmenší důvod, proč daň z příjmů vázat na nějaké občaství," dodává ekonomka.

zkzkz ( 14. července 2014 11:34 )

HA HA HA

popocatepetl ( 12. července 2014 10:01 )

Doufám, že také mmáte své fotbalisty a hokejisty a buďte si jist, že ani jeden z těch, co hrají za zahraniční kluby, samozřejmě nedaní příjmy v Česku!

popocatepetl ( 12. července 2014 09:59 )

??????? Čím? Samozřejmě ji překonala, konečně nějaká opravdu pozitivní mezinárodní propagace Česka. Mimo svou zemi mají daňové domicily v době aktivní sportovní činnosti skoro všichni světoví tenisté (některá nevzdělaná média napsala a řekla, že "Němci ne", ale není to pravda, obě nejlepší německé tenistky a oba nejlepší němečtí tenisté mají daňové domicily mimo Německo, stejně jako všichni slavní němečtí automobiloví závodníci v době aktivní činnosti, někteří němečtí fotbalisté atd.) Samozřejmě čeští hokejisté v NHL a KHL a čeští fotbalisté v zahraničních klubech také nedaní v Česku.

zdrclamrdka ( 12. července 2014 09:58 )

prostě a jednoduše vyje.bala s daněma tak nějak po modrácku, ODSsáci z ní maj jistě radost a otec zakladatel si z jejího "šikovného tahu" jistě ustříkl, normální lidi jí od teďka už nikdy fandit nebudou, páč sportovcům vychčijónum se nefandí, MY máme svou Sáblíkovou a na tu slečna Petra opravdu, ale opravdu nemá,

popocatepetl ( 12. července 2014 09:52 )

Je taková hloupost vůbec možná???? 50% Z VÝHRY zaplatila na dani, protože v Brítánii je daňová sazba pro nejvyšší příjmy 50%. Má snad zaměstnanec, který od zaměstnavatele dostane výplatu už po zdanění, ještě jednou danit ten čistý plat? Kdyby blbost nadnáela, máte dnes letecký den.

Zobrazit celou diskusi