Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Kolik bere ruský prezident Putin? Zvýšil plat sobě i premiérovi Medveděvovi!

Vladimir Putin, Dmitrij Medveděv a jejich image dvou skromných chlapců, kteří řídí Rusko
Vladimir Putin, Dmitrij Medveděv a jejich image dvou skromných chlapců, kteří řídí Rusko  (Autor: ČTK, AP)
Autor: simao, ČTK - 
15. dubna 2014
07:39

Ruský prezident Vladimir Putin bývá označován za jednoho z nejmocnějších politiků světa. Jeho počínání na Ukrajině však v současné době budí pořádné vášně a Putin sklízí kritiku. V Rusku však naopak jeho popularita údajně roste. Má tomu napomáhat také image skromného politika. Oficiální Putinův plat však nyní vzrostl. A to více jak dvojnásobně.

Ruský prezident Vladimir Putin si zvýšil plat a stejně tak upravil mzdu i premiérovi Dmitriji Medveděvovi. Vyplývá to z prezidentského dekretu, který se dnes objevil na oficiálních webových stránkách Kremlu. K platové úpravě se hlava státu odhodlala jen několik dní poté, co média informovala o příjmech státních činitelů za rok 2013.

Putin byl v seznamu na jedné z posledních příček, avšak prezidentský dekret uvádí, že měsíční plat prezidenta a premiéra se zvyšuje 2,65krát. List Vedomosti vypočítal, že plat obou politiků se nyní pohybuje kolem částky 570.000 rublů měsíčně (315 000 korun). Dosud činil 215.000 rublů.

Král chuďas? Putin prý bral méně, než poslanci Dumy

Putin loni na podzim rozhodl o značném zvýšení platů poslanců ruského federálního parlamentu. Protože jeho samotného se výnos netýkal, bral údajně šéf Kremlu v minulých měsících podstatně méně, než poslanci Státní dumy a Rady federace! Putin tak patřil k nejhůře placeným státním úředníkům v Rusku, tvrdí kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle výkazu příjmů za loňský rok si Putin loni přišel na 3,7 milionu rublů (dva miliony korun), zatímco v roce 2012 jeho příjem dosahoval částky 5,8 milionu. Hlava státu má ovšem kromě mzdy k dispozici i tučné reprezentační fondy a rozsáhlé kremelské zázemí. A také třeba sídlo Novo Ogarjovo.

Dva byty, Volha, Niva s přívěsem..., ale i jachty a helikoptéry?

Vedle toho Putin oficiálně vlastní dva byty o výměře 77 a 154 čtverečních metrů, dále pozemek 1500 čtverečních metrů a dvě garáže. V nich parkují dva veteráni značky Volha a terénní automobil Niva s přívěsem. Nic jiného prezident podle majetkové deklarace nemá...

Jenže podle svých odpůrců z opozičního hnutí Solidarita a také ironicky nazvaného dokumentu "Život otroka v galejích" má Putin i rozsáhlý "neoficiální" majetek - 20 luxusních nemovitostí, 15 helikoptér, desítky letadel, stovky vozidel a čtyři jachty. Ale také prý třeba hodinky minimálně za 22 milionu rublů a "Putinův palác" Gelendzhyk na břehu Černého moře.

K němu se však Putin oficiálně nehlásí. "Jeden z nejvážnějších důvodů, které vedou Putina k tomu, aby se držel u moci, je atmosféra bohatství a luxusu, na kterou si navykl," tvrdili přitom autoři výčtu Putinova údajného majetku - expremiér Boris Němcov a Leonid Marynjuk. Moskva jejich kontroverzní zprávu dementovala, stejně jako předtím údaj z britského The Guardian, podle kterého Putin nastřádal majetek přes 40 miliard dolarů a má podíl v ruských ropných společnostech.

marais ( 6. května 2014 08:51 )

Je úsměvné, že Putin bere to, co náš president a přitom vládne zemi se 140 miliony lidí.A vy ho kritizujete?

mememumu ( 16. dubna 2014 08:28 )

Píšeš "jsme v prde.li" a nemyslíš tím sebe? Zajímavý projev debi.lity a nezvládnutí učiva prvního stupně základní školy, mamlasi.

ceskynebojsa ( 15. dubna 2014 20:16 )

koukám,že jseš mírumilovnej tvor

ceskynebojsa ( 15. dubna 2014 20:15 )

nevím,proč mě urážíš,jen píšu kolik bere Obama,to se nesmí nebo co?se jdi bodnout s takovýma kecama

ceskynebojsa ( 15. dubna 2014 20:13 )

nemyslím tím sebe konkrétně,ty mumulende

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa