Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Básně v ulicích

 (Autor: Poslidobrodal.cz)
Autor: psvih - 
14. dubna 2014
10:10

Blanka Fišerová založila projekt Guerilla Poetring, aby inspirovala lidi k psaní poezie a pomohla ji šířit originálním způsobem na netradičních místech.

Guerilla Poetring vznikl původně jako jednorázová aktivita v rámci minulého ročníku Festivalu V ulicích (Colours of Ostrava). Tvůrkyně projektu Blanka Fišerová ukrývala básně v centru Ostravy, fotografovala je a publikovala na facebooku, aby básně mohli hledat její přátelé, akci nazvala Guerilla Poetring. O tuto aktivitu pak projevila zájem řada básníků i dalších nadšenců, a tak se tato akce koná již počtvrté.

Guerillové akce jsou vždy dopředu oznámeny na facebooku a autorka zasílá všem zájemcům drobná pravidla. Básnění v ulicích vzniklo pro radost z poezie i z jejího náhodného ukrývání a nalézání v ulicích.

Básník nebo ten, kdo básně ukrývá, vymyslí zajímavý způsob, jak a kde báseň ukrýt. Místo s básní nafotí a vyvěsí na facebooku, aby tak zase další lidé mohli básně hledat. A nebo je dříve najdou náhodní kolemjdoucí. Hlavní myšlenkou je oživit veřejný prostor básněmi a potěšit jejich nálezce. Je to možnost pro kohokoliv, kdo třeba píše do šuplíku a chce se podělit o svou tvorbu, nebo i pro zavedené a uznávané autory.

Na facebookovské stránce jsou nyní alba z Guerilla Poetringu č. 4 z jednotlivých měst, například v Brně vznikla také velká iniciativa, v rámci které bylo instalováno 90 básní na jedno místo, hodně přispěli také ukrývači v Ostravě, v Praze, v Jeseníku. Velký zájem projevila třebíčská Knihovna a třebíčské základní školy, proto bude pátý Poetring směřován na Knihovny v Česku, ale bude opět otevřen všem poetickým duším.
Hlavním cílem je udělat radost básněmi lidem, kteří by se k nim třeba jiným způsobem nedostali, prezentovat své básnické dílo, nebo třeba propagovat autora, jehož tvorbu máte rádi, pokud sami netvoříte.

Projekt Pošli dobro dál chce inspirovat lidi k šíření dobra, shromažďuje co nejvíce příběhů o hrdinech, kteří nezištně a originálním způsobem přinášejí radost druhým.

#PosliDobroDal

(komerční odkaz)