Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Květináče se změnily na bazény

 (Autor: Poslidobrodal.cz)
Autor: pšvih - 
7. dubna 2014
11:16

Studenti fakulty architektury našli zábavné využití pro betonové květináče, které nakoupilo město Praha a jejich rozmístěním a nevyužitím vyvolalo vlnu kritiky.

Betonové květináče na pražském Smíchově získaly nečekané využití. Skupina recesistů velké kvádry proměnila v rámci happeningu Květináčová párty na bazény, v nichž se pak během parného dne osvěžovali. Plavci si odpoledne u vody pečlivě připravili, vodu do truhlíků dopravili z blízké Vltavy pomocí čerpadla a hadice, vybaveni byli i zátkami proti vytékání vody. Chodníky na Hořejším nábřeží tak na chvíli proměnili v koupaliště.

Radnice Prahy 5 za pořízení betonových květináčů zaplatila 19 milionů korun, peníze čerpala převážně z evropských fondů. Jen údržba všech zhruba 250 květináčů radnici podle dostupných údajů vyjde na 1,5 milionu. Podle obyvatel na chodnících překáží, vadí jim, že do veřejného prostoru přibyla masa betonu a stromy jim pak zacloní výhled. Nejproblematičtější oblastí je právě Hořejší nábřeží, kde happening proběhl. Proti dvěma stovkám květináčů již dokonce lidé začali podepisovat petici. 

Radnice Prahy 5 se koupacího happeningu všimla ale inspirovat se nehodlá, a dále chystá vysazování zeleně. "Účel těch květináčů není pěstovat kapry, ale snížit emise. Toho dosáhneme pomocí vysazení stromů," řekl mluvčí Prahy 5 Luděk Sefzig.

Projekt Pošli dobro dál chce inspirovat lidi k šíření dobra, shromažďuje co nejvíce příběhů o hrdinech, kteří nezištně a originálním způsobem přinášejí radost druhým

#PosliDobroDal

(komerční odkaz)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině