Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidé se dávek možná dočkají včas. Ministerstvo se dohodlo s provozovatelem systému

Úřady práce jsou v poslední době v permanenci. Lidé dostávají vinou špatného systému sociální dávky později.
Úřady práce jsou v poslední době v permanenci. Lidé dostávají vinou špatného systému sociální dávky později.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: lvi - 
6. ledna 2014
10:35

Výplaty sociálních dávek se zřejmě tento měsíc nezpozdí. Ministerstvo práce a sociálních věcí se totiž dohodlo na krátkodobém sdílení informací s provozovatelem systému Fujitsu do pondělní 13. hodiny.

Firma (Fujitsu Technology Solutions pozn. red), která na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu na počátku roku vypnula systém pro vyplácení sociálních dávek, jej opět dočasně spustila. Umožnila tak ministerstvu práce a sociálních věcí, respektive úřadům práce přístup k aktuálním datům o sociálních dávkách. Vyplývá to z informací online deníku Aktuálně.cz.

Firma ministerstvu dočasně umožnila přístup k datům v pátek v poledne. Ministerstvo, respektive Úřad práce ČR, nyní může stahovat údaje za listopad a prosinec až do pondělní 13. hodiny, kdy proběhne jednání mezi právníky obou stran.

Informaci o dočasném spuštění systému potvrdilo také ministerstvo. „Ano, je to pravda," řekl jeho mluvčí Petr Sulek. „Od pátku dochází k plynulému přenosu zálohových dat z takzvaného cloudu, provozovaného společností Fujitsu, do informačních systémů ministerstva," dodal.

Úřady tak budou po dnešku disponovat všemi údaji pro zaslání výplaty sociálních dávek v řádném termínu.

Úředníci museli se začátkem roku přestat používat pro zpracování a výplatu dávek systém firmy Fujitsu, který byl pro část dávek zaveden v roce 2012, kdy ministerstvo vedl Jaromír Drábek (TOP 09). Úřady práce se musely plně vrátit k OKsystemu, který zajišťoval tuto agendu do roku 2011 a i v posledních dvou letech obstarával některé dávky. Kvůli přechodu na staronový systém je však potřeba převést data a nově zaškolit pracovníky, což může vést ke zpožděním výplaty dávek.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi