ONLINE CHAT
Dobrý den, žádám již rok o příspěvek na bydlení. Minulý rok jsem po rozvodovém řízení prodala byt a jsem v nájmu a peníze jsme si s manželem rozdělili. Byla jsem na úřadě práce, nyní jsem se odhlásila a od ledna mám DPP. Pracovnice mi řekla, že pokud jsem prodala byt, nemám nárok žádat o příspěvek na bydlení, že je to pouze pro ty, kteří nemají jak uhradit nájem. V příspěvku níže jsem se ale dočetla, že se dědictví a peníze na účtě neřeší. Jak to tedy je? Mohu žádat i tak, nebo nemám nárok? Děkuji(Ivana)
Foto
O dávku si můžete požádat, dědictví ani peníze na účtě se do rozhodného příjmu pro nárok na dávku nezahrnují.
Dobrý den, matka na mě přepsala dům, ale stále ho užívá díky věcnému břemenu. Má stále nárok na příspěvek, nebo musíme mezi sebou uzavřít nájemní smlouvu? (Svobod)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení osobě, která dům - byt užívá z titulu věcného břemene, nárok na dávku nevznikne. Nájemní smlouva by pro účely nároku na dávku SSP byla neplatná.
Dcera se bude s manželem rozvádět. Žádost ještě není podaná. Manžel s ní a synem v bytě nebydlí, ale stále tam má trvalé bydliště. Může dcera požádat o příspěvek na bydlení a uvést sebe a syna. Lze manžela nějak vyloučit z posuzovaných osob, jelikož v bytě nebydlí ? Děkuji.(Marcela)
Foto
Při podání žádosti o příspěvek na bydlení může dcera požádat o vyloučení otce dítěte z okruhu společně posuzovaných osob za předpokladu, že spolu alespoň tři měsíce nebydlí.
Dobrý den. Může nájemce požádat o příspěvek na bydlení, když tam nemá trvalé bydliště? Děkuji(Karel)
Foto
Ne, pokud není v bytě trvalé bydliště, nárok na příspěvek na bydlení nevznikne.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím já i syn předkládat občanský průkaz při žádosti o příspěvek každého čtvrt roku. Musím žádost podávat osobně nnebo stačí poštou či na podatelně úřadu práce? Děkuji za odpověď.(Jaroslava)
Foto
Žádost o příspěvek na bydlení je možné podávat poštou, na podatelně úřadu nebo osobně na přepážce. Dle OP úředník ověřuje údaje uvedené v žádosti o dávku.
Dobry den, je mě 19 let, pracuji a bydlím na ubytovně. Mám narok na příšpěvek? (Janek )
Foto
Příspěvek na bydlení se na ubytovnu neposkytuje.
dobrý den,bydlím v podnájmu platím se vším všudy 5700 Kč práci mám zatím jen na dohodu mám nárok na příspěvek Děkuji /Petra/(Petra)
Foto
Nárok na příspěvek v případě podnájemní smlouvy nevznikne.
Dobrý den chtela bych se zeptat mam narok na jizdne ktere musim synovi platit kdyz dojizdi do zakladni skoly? Syn jezdi do vyrovnavaci tridy a bliz jinou nemame aby nemusel dojizdet. Dekuji za odpoved(Helena)
Foto
Jízdné jako sociální dávka se neproplácí. Existují pouze slevy u dopravců.
Dobrý den,bydlím v bytě/osobní vlastnictví/,důchod 8300 Kč,inkaso činí 4700Kč? Měla bych nárok na příspěvek na bydlení.Byt nemohu prodat - ručím dceři bytem na její hypotéku.Děkuji.(marie)(Marie)
Foto
Doporučujeme podat žádost o příspěvek na bydlení.
Mám nárok na příspěvek za bydlení za dva měsíce, pote co jsem si našel práci?(Nonus)
Foto
Záleží na Vašem rozhodném příjmu, který jste měl v kalendářním čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, na které žádost o příspěvek uplatňujete.
Dobrý den,započítává se i stipendium studenta VŠ? Děkuji.(Klára J)
Foto
Stipendium studenta VŠ se do rozhodného příjmu pro nárok na příspěvek na bydlení nezapočítává.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli je podmínkou podávat žádost o příspěvek na bydlení v místě trvalého bydliště? Bydlíme na Pečecku, spadá to pod ÚP Kolín. Někde jsem četla, že je možno podat žádost i jinde, v kraji ve kterém osoba bydlí, tedy v mém případě ve Středočeském. Děkuji za odpověď(Lenka Š.)
Foto
Žádost o dávku můžete podat i na úřadě mimo místo svého trvalého bydliště. Žádost se bude muset přeposlat na příslušné pracoviště ÚP, vyřízení žádosti bude trvat déle.
dobrý den,bydlim s dětma u přítele kde jsme se přestěhovaly, ale nemáme tady trvale bydliště,můžeme žádat příspěvek na bydlení,děkuji za odpdověd(alexandra)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení Vám nevznikne. Hlášení k trvalému pobytu je podmínka vzniku nároku na dávku.
Dobry den,prosim chtela bych se zeptat,zda si mohu zazadat o prispevek na bydleni,kdyz jsem momentalne v tezke financni krizi a za posledni tri mesice jsem nezaplatila zalohu za plyn. Dekuji s pozdravem Iveta(Iveta)
Foto
Požádat si můžete o příspěvek na bydlení, nezaplacená záloha na plyn se nebude započítávat mezi uhrazené náklady.
Dobrý den,prosím o info co je potřeba když bych chtěla dceru nechat vyloučit společně posuzovaných osob....už půl roku bydlí v praze .jsem rozvedená a mám 13 letou dceru nájem 6300 a příjem cca 16 tis....mám nárok na příspěvek.(Petra)
Foto
Podáte žádost o vyloučení dcery z okruhu společně posuzovaných osob, kde uvedete důvody, pro které chcete dceru z okruhu vyloučit. Na tuto žádost neexistuje předepsaný tiskopis.
jaka je možnost získání příspěvku na bydlení, když dva moji synové uz doma nebydlí ale mají zde trvalé bydliště, Jinak bydli v najmu a mají nájemní smlouvu. HanaJ(HanaJ)
Foto
Pokud synové v bytě, na který chcete žádat příspěvek, nebydlí déle než tři měsíce, máte možnost při podání žádosti o dávku požádat o jejich vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob.
Jak se nyni bude pocitat prispevek na bydleni mam prijem 9600 kc a tri deti a najem ve vysi 10000kc bydlim ve meste do deseti tisic obyvatel dekuji za odpoved(Andrea )
Foto
Výše příspěvku na bydlení činí za kalendářní měsíc rozdíl mezi normativními náklady na bydlení a jednou třetinou příjmu rodiny. Pokud jsou náklady na bydlení nižší než normativní náklady na bydlení, náleží příspěvek na bydlení ve výši rozdílu mezi náklady na bydlení a jednou třetinou příjmu rodiny.
Dobrý den, započítává se do nákladů na bydlení i splátka hypotéky na ten byt ve kterém bydlím?(Tomáš)
Foto
Ne, hypotéka se od rozhodného příjmu pro nárok na příspěvek na bydlení neodečítá.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené s druhým dítětem (první dítě 6 let druhé 10měs.). S manželem žijeme odloučeně, já mám rodič.příspěvek 7000Kč a manžel přispívá na děti. Bydlím v podnájmu v družstevním bytě. Mám nárok na příspěvek na bydlení, když ještě nejsem rozvedená? Počítá se i manželův příjem? V bytě máme trvalý pobyt jen já a děti. Děkuji(Jana N.)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení na základě podnájemní smlouvy družstevního bytu nevznikne.
Dobrý den.Prosim poradte.Chci si pronajmout byt s moji pritelkyni,ktera studuje gymnasium(3.rocnik).Budeme mit nárok na příspěvek na bydleni?Najem presahuje polovinu mého platu.Dekuji(Blaha D)
Foto
Pokud budete v bytě trvale hlášeni, nárok na dávku, po splnění dalších zákonem stanovených podmínek, Vám může vzniknout.
Dobrý den, jak prokázat úřadu, že dvě bytové jednotky mají stejný vodoměr, zálohu vodárnám platí majitel jedné z nich a majitel druhé bytové jednotky mu platí poměrnou část na účet? Jedná se o příbuzné. Děkuji.(Eva M.)
Foto
Tuto skutečnost lze doložit pouze prohlášením - potvrzením, stejně tak jako skutečně uhrazené vodné.
Dobrý den, chci se prosím zeptat, zda došlo k zásadním změnám ve vyplácení příspěvku na bydlení a jaký je rozdíl mezi tímto příspěvkem a doplatkem na bydlení. Může rodina, která nárokuje příspěvek na bydlení nárokovat i doplatek na bydlení ? Z příručky Blesku "Revoluce v sociálních dávkách" jsem to nepochopil. Ptám se za dceru, která bydlí ve vlastním bytě s rodinou ( celkem 6 členů ), je bez práce a nemá přístup k internetu. Děkuji za odpověď. Josef Kotraš (Josef Kotraš)
Foto
K zásadním změnám ve vyplácení příspěvku na bydlení nedošlo. Příspěvek na bydlení je vyplácen ze systému dávek státní sociální podpory, doplatek na bydlení je vyplácen ze systému dávek hmotné nouze. Předpokladem pro nárok na doplatek na bydlení je vznik nároku na příspěvek na bydlení a na živobytí. Doporučujeme dceři podat žádost na všechny uvedené dávky.
Dobrý den, prosím vás o vysvětlení, co přesně znamenají normativní náklady a co obsahují a co všechno konkrétně za náklady spojené s bydlením se započítává do výpočtu pro příspěvek na bydlení a jak se to počítá? Nikdy mi to žádná úřednice nebyla schopná říci ani to, proč když těžce postižené dítě v souvislosti s věkem dostalo o 100Kč více na PnD nám bylo o 1000Kč ubráno na PnB. Prý když dítě je starší, automaticky se snižuje PnB, což mi přijde jako úplný nesmysl zvlášť v rodině, kde je těžxe postižený člen.Předem děkuji za vysvětlení. Hezký den(Jana1)
Foto
Do nákladů na bydlení se započítává nájem, náklady za plyn, elektřinu, vodné, stočné, odvoz odpadu, centrální vytápění nebo pevná paliva. Výše příspěvku se vypočítá jako rozdíl mezi normativními náklady na bydlení uvedené v zákoně o státní sociální podpoře a jednou třetinou příjmů rodiny. Pokud jsou náklady na bydlení nižší než normativní náklady na bydlení, náleží příspěvek na bydlení ve výši rozdílu mezi náklady na bydlení a třetinou příjmu rodiny. Vláda svým nařízením vždy k 1.lednu stanoví částky normativních nákladů na bydlení podle nárůstu nájemného a nákladů srovnatelných s nájemným a změny indexů spotřebitelských cen pro část nákladů na bydlení (plyn, elektřina, vodné, stočné, odvoz odpodu, vytápění), popřípadě rozdělení obcí podle počtu obyvatel pro stanovení normativních nákladů na bydlení.
DOBRY DE,CHTELA BYCH SE ZEPTAT JESTLI MAM NAROK NA PRISPEVEK,POKUD V DOMKU KDE BYDLIM NEMAM TRVALE BYDLISTE,ALE POUZE SMLOUVU ZE MI MAJITELKA PRONAJIMA PODKROVI.DEKUJI KLARA(KLARA N.)
Foto
Bez trvalého pobytu nárok na příspěvek na bydlení nevznikne.
Dobry den. Za par dnu mam termin porodu a rada bych vedela, jak se zmeni vyse prispevku na bydleni, az budu pobirat rodicovsky prispevek? V byte jsem prihlasena sama. Dekuji za odpoved.(Eva Z.)
Foto
Rodičovský příspěvek se započítává do rozhodného příjmu pro stanovení nároku i pro výpočet výše příspěvku na bydlení.
Dobry den jsem rozvedena a bydlím sama v nájemním bytě kde mám trvalý pobyt,Na úřadě práce jsem vedena a nemám žádny příjem,Nájem činí dohromady 5,500 a vytápění mám na dřevo ktéré mě stojí okolo 7,000 kč,Chtěla bych se zeptat zda mám na nějaký příspěvek nárok,Děkuji za odpověd,Hana J(Hana J,)
Foto
Z uvedených údajů nám vyplývá, že nárok na příspěvek za předpokladu, že budete splňovat i další podmínky nároku, Vám vznikne.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat kdo a jaké požadavky musí splňovat aby by byl schválen příspěvek na bydlení,viz otázky dole : Jsme mladý pár v podnájmu ale oba pracujeme,máme tudíž nárok na bydlení ? a Jak je to tedy s tím posuzováním?(Monika Č.)
Foto
Na podnájemní smlouvu nelze příspěvek na bydlení poskytnout.
Broda.R Bydlime v bytě od RPG,ale na cele leto ,asi 5 měsicu stravíme nepřetržitě na chatě. Mužeme si k nakladum na bydleni přičíst i naklady za elektřinu a plyn y chaty. Děkuji za odpověď.(Broda R.)
Foto
Ne, náklady na elektřinu a plyn se započítávají pouze k bytu, na který je žádost uplatňována.
Dborý den, jakým způsobem se posuzuje příspěvek na bydlení?Je stanovena stejná částka pro všechny nebo pro získání příspěvku jsou různá kritéria? Děkuji za odpověď.(Monika)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení vznikne vlastníkovi bytu nebo nemovitosti a nájemci bytu. Předpokladem je, že náklady na bydlení a normativní náklady na bydlení (stanovené zákonem) převyšují jednu třetinu příjmů všech společně posuzovaných osob (osoby hlášené k trvalému pobytu). Výše dávky se vypočítá jako rozdíl mezi normativními náklady a jednou třetinou příjmu. Pokud jsou náklady na bydlení nižší než normativní náklady na bydlení, náleží příspěvek na bydlení ve výši rozdílu mezi náklady na bydlení a jednou třetinou příjmu.
Dobrý den, moje matka je trvale bez příjmu a pobírá hmotnou nouzi 3400,- Kč. V současné době prodá vlastní bydlení domek na vesnici a po odečtení všech poplatků jí zbude asi 150.000 Kč Dále bude bydlet sama v nájemním bydlení na základě řádně uzavřené smlouvy . Bude mít dále nárok na hmotnou nouzi a příspěvek na bydlení ? V nájemním bytě bude mít trvalé bydliště . (Lenka)
Foto
Na příspěvek na bydlení pravděpodobně nárok vznikne. Doporučujeme podat žádost o dávku.
Dobrý den, je mi 60 let,jsem v důchodu a bydlím v nájmu,platím celkem 8500,-Kč,důchod mám 9600,--Kč. Děkuji za odpověd.(Čermáková Radmila)
Foto
Doporučujeme podat žádost o příspěvek na bydlení.
Dobrý den,žiji sama s dětmi 19 a 9 let,v prosinci jsem přišla o práci,jelikož mě propustili na konci 3 měs.zkuš.doby a předtím jsem byla na úřadě práce 4 roky,tak nemám nárok na podporu,zajímá mě jestli budu mít nárok na přís. na bydlení.Dcera ještě studuje,ale i pracuje.(Olga.V.)
Foto
Pokud jste nájemcem nebo vlastníkem bytu, doporučujeme Vám podat si žádost o příspěvek na bydlení.
Započítávají se do částky k bydlení také poplatky za TV, radio nebo internet?(Plotňák)
Foto
Pro nárok na příspěvek na bydlení se Vámi uvedené poplatky nezapočítávají.
Dobrý den,jsem Id prvního stupně do srpna jsem byla zaměstnaná.Ze zdravotních důvodu se mnou zaměstnavatel ukončil pracovní poměr.Od září jsem v evidenci ÚP a pobírám podporu ,která končí měsícem leden.Bydlíme ve vlastním bytě já,manžel a plnoletý syn který je taky bez práce.Prosím tedy o radu o co si zkusit za žádat a na co by se vztahoval nárok . Děkuju Monika 42 let(Monika .G)
Foto
Doporučujeme podat žádost o dávku státní sociální podpory příspěvek na bydlení.
Dobrý den, prosím o informace ohledně jednorázového příspěvku na bydlení. Vlastním rodinný domek na vesnici. Můj měsíční příjem je průměrně 12 500, manželův příjem je průměrně 13 000, jedna dcera byla dlouhodobě v pracovní neschopnosti, kdy nemocenské dávky činily 8000 a druhá dcera je na rizikovém těhotenství a nemocenská činí 6000. V listopadu loňského roku jsme byli nuceni muset vyměnit kotel na tuhá paliva (nečekaná investice 80 000). Proto se chci zeptat, zda mám nárok na mimořádný jednorázový příspěvek na bydlení? Děkuji(Marie D.)
Foto
Mimořádný jednorázový příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory neexistuje.
Dobry den. Pocita se mezi prijmy i rodicovsky prispevek? Nyni pobiram davky hmotne nouze - doplatek na bydleni a nevim, jak se vse zmeni po porodu? Prijmy mam 0. Dekuji za odpoved. (Eva Z.)
Foto
Rodičovský příspěvek se do rozhodných příjmů započítává jak pro nárok na příspěvek na bydlení tak pro dávku hmotné nouze - doplatek na bydlení.
Dobrý den, jsem matka samoživitelka na RD, chci zažádat o příspěvek na bydlení, od otce dítěte dostávám výživné (ústní dohoda), započítává se i tento příjem do výpočtu, ačkoliv otec dítěte s námi nebydlí, ani nemá stejné trvalé bydliště?Jestliže ano, jakou formou tuto naši ústní dohodu úřadu doložit?Děkuji.(Lenka)
Foto
Přijaté výživné se do rozhodného příjmu započítává na základě prohlášení.
Dobrý den.Mam hypotéku na byt a dostal jsem se do platebni neschopnosti a banka uplatnila zastavni pravo.Mam nárok na příspěvek na bydleni,kdyz jsem odsouzen k upadku,ale mam v byte hlasenou dceru po transplantaci jater a 13ti lete dite moji pritelkyne s kterou ziji. Pritelkyne tam hlasena není a bydli s nami i jeji 6ti lety syn,ktery tam taky není hlaseny. Dekuji Lada(Vladimír)
Foto
Pokud jste vlastníkem bytu, na který máte hypotéku (od rozhodných příjmů se neodečítá), vznikne Vám nárok na příspěvek za předpokladu, že třetina rozhodných příjmů je nižší než uhrazené náklady na bydlení. Do rozhodných příjmů pro nárok na příspěvek na bydlení se započítávají příjmy všech osob, které jsou v bytě trvale hlášeny k trvalému pobytu.
Dobry den je mi 45 let a jsem nezamestnany bydlim s rodici v rodinem domku ktery patri me sestre Musim platit najem.Mam narok na prispevek na bydleni?.(tomas)
Foto
V případě, že v rodinném domku je více bytových jednotek a na jednu z nich máte se sestrou sepsánu nájemní smlouvu, nárok na příspěvek na bydlení by mohl vzniknout.
Dobrý den.Jsem nezaměstnaná a bez podpory,dcera je také bez práce a bez podpory.Vše táhne manžel.Jsem spoluvlastníkem RD.Chci se zeptat jestli mám nárok na příspěvek na bydlení.Děkuji.Věra.(Věra.)
Foto
Nárok na dávku Vám vznikne za podmínky, že náklady na bydlení budou převyšovat jednu třetinu příjmů Vaší rodiny.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - bydlíme s manželem a dcerou (1 rok) v podnájmu v obci do 1000 obyvatel. Já a dcera jsme tu trvale nahlášené. Manžel má trvalé bydliště jinde. Měsíčně platíme 10 000,- Kč nájemné. Chtěla bych si zažádat o příspěvek na bydlení, myslít, že bych měla větší šanci uspět pokud bych v nájemní smlouvě byla zapsaná jako nájemce sama (tj. bez manžela) ? Předem děkuji za odpověď(Katka)
Foto
Pokud se jedná o nájemní smlouvu, nárok na dávku by mohl vzniknout, jedná-li se o podnájemní smlouvu, nárok na příspěvek na bydlení nevznikne.
Dobrý den, v současné době jsem na UP, podporu mám cca 2000 Kč. Bydlím bez nájemní smlouvy v bytě, který je v osobním vlastnictví mého otce. Mám nárok na příspěvek na bydlení, případně další dávky, např. doplacení do životního minima? Jiný příjem kromě podpory v nezaměstnanosti nemam.(Ludmila)
Foto
Na dávku má nárok vlastník nebo nájemce bytu. Bez nájemní smlouvy Vám nárok na dávku nevznikne.
Dobrý en, dostavam prispevek na byldeni 6500 ,ale najem i se sluzbami je 7800. jsem nezamestnana a na hmotne nouzi musim zbytek doplacet z hmotne nouze . mam narok na víc? dekuji za odpoved.(Zuzana)
Foto
V případě, že nesouhlasíte s výší přiznaných dávek, máte možnost se odvolat na výši dávky (podat námitku).
dobry den chci se zeptat jestli mam narok na přispěvek na bydleni bydlim s dcerou 16.ti letou naklady na bydleni mame 2590Kč plus na jizdne a stravne dcery 1300kč a platim hypoteku 6000kč ale to nevim jestli se počita diky za radu(velčovska.zdena@seznamcz)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení vzniká, jestliže třetina Vašich příjmů nepřevýší náklady na bydlení. Hypotéka se od příjmu neodečítá.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli máme nárok a příspěvěk na bydlení bydlíme v pronajatém bytě nájem i služby činí 8700,. celkový náš příjem je 1 osoba 3410- 2:osoba 6856,- máme nárok na příspěvek město s počtem obyvatel 99OOO obyvatel. Děkuji za odpověď.(Dášena)
Foto
Doporučujeme Vám podat žádost o příspěvek na bydlení. Na základě Vámi doložených údajů by nárok na příspěvek na bydlení měl vzniknout.
Dobry den. Jak se zmeni vyse davek az zacnu pobirat rodicovsky prispevek?Nemam pravo volby,protoze jsem bez naroku na PPM. DEKUJI(Eva Z.)
Foto
Rodičovský příspěvek se bude započítávat do rozhodného příjmu pro nárok na příspěvek na bydlení.
dobrý den, jsem už dlouho bez prace a bez prispevku ns bydlení bych byla již bez bydlení..je přispěvek na bydlení časově ohraničen,? v důchodu jeste nejsem,je mi 59 let. Dekuji za odpověd, Bémová(Milada Bémová)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení od 1.1.2015 již není časově omezen.
Žiju ve svém domě a mám důchod 10900 korun, platím plyn, elektřinu, vodu, telefon, televizi, rozhlas, daň z nemovitosti, taky musím něco jíst a v 65 letech občas nějaký lék.Mám na něco nárok?(alena)
Foto
Pokud Vaše náklady na bydlení, výši kterých neuvádíte, přesáhnou cca 3600 Kč, tj. třetinu Vašich příjmů, nárok na dávku může vzniknout.
Dobrý den, chtěl bych se informovat o příspěvku na bydlení. Zdědil jsem RD, ale nemůžu sehnat práci, tak jsem evidován už dva roky na úřadu práce. Se mnou bydlí otec, který platí inkaso a má výplatu kolem 12 tisíc. S námi bydlí jeho matka, která pobírá starobní důchod 11 tisíc. Chtěl bych se zeptat, jestli mám na příspěvek na bydlení nárok nebo mě musí živit osoby v mém zděděném RD. Děkuji(Profota)
Foto
Z Vašich uvedených údajů nevyplývá, že Vám nárok na příspěvek na bydlení vznikne. Přesto můžete žádost podat.
Dobrý den. Ve společné domácnosti žije s námi dcera s manželem a 2letým synem. Manžel dcery nemá u nás trvalý pobyt. Musím započítat při žádosti o příspěvek na bydlení také příjmy manžela mé dcery? Děkuji Jana(Jana )
Foto
Do rozhodných příjmů se započítávají pouze příjmy trvale přihlášených osob. Příjmy manžela dcery se započítávat nebudou.
DOBRÝ DEN V SOUČASNÉ DOBĚ POBÍRÁM PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ VE VÝŠI 703 KČ, NYNÍ MÁM STAROBNÍ DŮCHOD VE VÝŠI 14.673 KČ, PLATÍM SIPO 7.670 KČ, 330 PROPANBUTAN,TOPÍM TUHÝM PALIVEM A DŘEVEM, 1X ZA ROK PLATÍM SVOZ ODPADU DO 1.000 KČ, JSEM VDOVEC A SÁM V DOMÁCNOSTI,BYDLÍM V ORLOVÉ.DĚKUJI.(ZDENĚK)
Foto
Výše dávky je po každém čtvrtletí přehodnocována na základě Vámi doložených rozhodných příjmů za předchozí kalendářní čtvrtletí a uhrazených nákladů na bydlení.
Dobrý den, Jsem evidována na úřadu práce, pobírám dávky v hmotné nouzi na živobytí ve výši 4.884,- a 610,- přídavek na dítě. Výživné nepobírám, na otce je podáno trestní oznámení. Bydlím v pronájmu v bytě na Praze 4, kde ve smlouvě majitel nedává souhlas k trvalému pobytu. Nájemné platím 8.000,- + 2.700,- služby + 800,- elektřina. Mám nárok na příspěvek na bydlení a v jaké výši? Děkuji, (Veselá)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení nemáte, protože nejste v bytě trvale hlášená. Doporučujeme Vám požádat si o dávku hmotné nouze - doplatek na bydlení.
Dobrý den! Ve společné domácnosti žijeme 4 osoby. Manžel a já máme zaměstnání. Já jsem od září v pracovní neschopnosti. Syn studuje VŠ,je mu už přes 26 let, proto mu platíme zdravotní pojištění. Dcera odmaturovala a nemůže najít zaměstnání. Žijeme v nájemním bytě. Za jakých okolností máme nárok na příspěvek na bydlení? Náklady na bydlení (nájem, zálohy na vodu a topení) jsou 10 000, inkaso (elektřinu, televizi) platíme zvlášť. Poslední dobou máme měsíční příjem kolem 24 000. Má cenu žádat o příspěvek na bydlení.(Pamela)
Foto
Ve Vašem případě, vycházíme-li z Vašich údajů, si požádejte o příspěvek na bydlení.
Nastoupila jsem do práce na zkrácený úvazek,který je 4 250 Kč.hrubého.Požádala jsem si o byt z RPG/byty, tak bych s touto cestou chtěla poradit jestli mám nárok na příspěvek na bydlení který je 3800kč(nájem plu služby). Děkuji za odpovět Lola (Libuše)
Foto
Za Vámi uvedených podmínek nárok na dávku vznikne.
Dobry den.žiju sam v byte v Praze.Krome invalidniho duchodu ted budu brat po zvyšeni 12 002,-Kč nemam žadny jiny přijem.Mam narok na přispevek na bydleni a kolik? Najem holy platim 8 558,- plyn 500,-elektřina 660,- plus 45,-čro poplatek a 135,-čt poplatek.Za všechno dohromady 9 908,-Kč.Dekuju za odpoved a přeji hezky den.Fuka Zdenek.( Zdenek)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení Vám za uvedených podmínek vznikne. O dávku můžete požádat až tři měsíce zpětně od data podání žádosti.
Dobrý den, mohu si započítat do příspěvku na bydlení i náklady spojené s rekonstrukcí topení? (po dohodě s majitelem, jsem nájemník). Děkuji(Tomas)
Foto
Náklady spojené s rekonstrukcí topení se do nákladů na bydlení nezapočítávají.
Dobrý den, měsíční příjem máme 26000 kč. Máme 2 děti a náklady na inkaso činí cca 5000 kč. Máme nárok na příspěvek a co všechno se tam ještě započítává? ( např. v únoru platíme 1800kč roční poplatek za odpad, i to se tam počítá? ) Děkuji za odpověď a přeji hezký den.(Kateřina)
Foto
Vzhledem k tomu, že Vámi doložené náklady jsou nižší než třetina příjmů rodiny, nárok na dávku nevznikne. Přesto můžete podat na kontaktním pracovišti ÚP žádost o dávku.
Dobrý den. Chci se zeptat, mám nárok na příspěvek k bydlení. Bydlím v Brně a jsem 2 měsíc nezaměstnaný, má podpora činí 7000 Kč, nájem + el. mě stojí 3190 Kč, navíc od února se mi podpora zmenší na 6000 Kč a pokud nenajdu práci tak v dubnu mám nárok už jen na 5000 Kč. A pokud ano žádost stačí předložit mému zprostředkovateli na UP? Děkuji za odpovědi(plotňák)
Foto
Doporučujeme Vám podat žádost na oddělení státní sociální podpory kontaktního pracoviště úřadu práce v místě Vašeho trvalého pobytu. Žádost nestačí předložit Vašemu zprostředkovateli na ÚP.
Dobrý den, nárok na příspěvek pobírám, ale zdá se mi tato částka nízká. Jsem majitelem, zahrnuji elektřinu, plyn, vodu a splátkový kalendář za plyn. Přesto vypočítaná částka činí 3255Kč. Když sečtu mé náklady cca 6000Kč, bylo mi sděleno na soc. úřadě, že i kdyby mé náklady byly vyšší tj.10-15000Kč, přesto nemám nárok na vyšší částku než 3255Kč. V nějaké tabulce jsem viděl, že mohu získat částku vyšší. Bydlím sám, je mi 57 let v částečném invalidním důchodu (ČID). Děkuji za odpověď.(RenBat)
Foto
Výše přiznaného příspěvku na bydlení je zastropována výší normativních nákladů na bydlení uvedených v zákoně o státní sociální podpoře (č. 117/1995 Sb.).
Dobry den,ziju sam ve svem byte muj prijem je 12 700 z toho 5 100 platim najem,mam narok na prispevek na budleni(miluska)
Foto
Doporučujeme požádat o příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Dobrý den, dcera bydlí v obci do 10000 obyvatel,má 2,5 letá dvojčata,měsíční příjem 12100,náklady na bydlení,služby a ostatní energie 5000.Můžete mi spočítat,na jakou částku příspěvku na bydlení má nárok? (yveta.sykorova@veba.cz)
Foto
Na základě Vámi poskytnutých údajů nelze výši příspěvku vypočítat. Doporučujeme podat žádost o příspěvek na bydlení.
Dobrý den - ráda bych se dozvěděla, zda mohu požádat o příspěvek na bydlení: jsem rozvedená, v důchodu (65 let) vlastním malý rod. domek,vytápěný plynem,můj příjem je pouze důchod. Co všechno se může započítat do žádosti o příspěvek. Děkuji - Libuše. (Libuše )
Foto
Do nákladů na bydlení se započítává kromě srovnatelných nákladů (nájemné) náklady na plyn, elektřinu, vodné, stočné, odvoz odpadu, centrální vytápění (pevná paliva).
Dobrý den, bydlím v družstevním bytě v obci s 11.000 obyvateli. Momentálně jsem s 2 měsíčním synem na PPM, rodičovský příspěvek budu dostávat za 2 měsíce. S otcem dítěte nebydlíme, na syna mimosoudně (pouze dohoda ústní) přispívá 2000 Kč. Mám nárok na příspěvek na bydlení? Děkuji.(Koutná)
Foto
Doporučujeme podat žádost o příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Dobrý den jak dlouho se múza pobírat příspěvek na bydleni? Dekuji(gabina)
Foto
Po dobu, po kterou budete splňovat podmínky nároku na dávku.
Dobrý den,mám nárok na příspěvek na bydlení nebo social. dávky, když manžel je ve výkonu trestu,můj měsíční příjem je 20000kč,nájem činí 7500kč a mám vyživovací povinnost na dvě děti?děkuji(Petromila)
Foto
Z Vašich údajů nelze určit, zda nárok na dávku vznikne.
Bydlím v družstevním bytě.ale současně platím nájem Městskému bytovému podniku protože byt byl financován státním přispěvkem,ůředník tento byt hodnotí jako družstevní a do nákladů mně nezapočítává nájem ,započítává jen náklady na topení,elektřinu a vodu.Je to správně/náklady na nájem jsou 1250 Kě/(Vladimír Josefy)
Foto
U družstevního bytu se do nákladů na bydlení místo nájmu započítávají tzv. srovnatelné náklady podle počtu osob v rodině uvedené vzákone o státní sociální podpoře.
Dobrý den. Rád bych se zeptat jestli mám nárok na tento příspěvek. Pokud mi bylo 18-let a bydlím v domě psaném na otce ve kterém mám hlášeno trvalé bydliště. Děkuji za opověď.(Karel Kopřiva)
Foto
Pokud se jedná o jednu bytovou jednotku, o dávku může požádat pouze vlastník nemovitosti a Vy budete spadat do okruhu společně posuzovaných osob pro vznik nároku na dávku.
Dobrý den, bydlíme v družstevním bytě, kde platíme veškeré výdaje (nájem, inkaso, odvoz odpadu). Nájemní smlouva není psaná na mě. Mohla bych uplatnit příspěvek/doplatek na bydlení, i když nejsem nájemce bytu a vše kompletně platím? Žiji s matkou, která je bez zaměstnání a máme jednu mzdu. Děkuji Vám za odpověď. (Veronika)
Foto
Doporučujeme požádat o dávku hmotné nouze - doplatek na bydlení. Na dávku státní sociální podpory - příspěvek na bydlení nárok nevznikne.
1)Zkoumá se při žádosti o příspěvek na bydlení stav účtu žadatele? Např. úspory či dědictví? 2) Mají nárok na příspěvek manželé-starobní důchodci,činí-li součet obou důchodů 17 000Kč,výše nájmu s poplatky činí 11000Kč.Děkuji. (Elena)
Foto
Pro nárok na příspěvek na bydlení není vyžadováno prokazování sociálních ani majetkových poměrů žadatele. Doporučujeme žádost o příspěvek na bydlení uplatnit.
dobrý den, mému známému byl zamítnut příspěvek na bydlení na období 1-3/2015, protože to za něj v období 10-12/2014 platila jeho sestra ze svého bankovního účtu (což musela doložit výpisem z účtu), protože on žádné peníze nemá... u své sestry si tyto peníze půjčil s tím, že jí je uhradí zpětně, jakmile je dostane jako dávku sociální podpory... dle úřadu měl tuto částku platit poštovní poukázkou a pokud je uhradí někdo jiný, nárok na dávku zaniká... prosím, je to takto v pořádku? (je.ef)
Foto
Pokud žadatel o dávku prokáže, že sestře uhradil zaplacené zálohy, budou mu do nákladů na bydlení započteny.
Dobrý den, jak jsem zjistila, nemám nárok na příspěvek na bydlení, protože nebydlím ani na ubytovně ani v nějakém podnájmu. Docela mě zaráží, že v rámci "prorodinné politiky" státu je pro děti lepší, když je matka někde po ubytovnách nebo podnájmech, než když mají výborné a hlavně STÁLÉ bydlení. Protože platím hypotéku na dům, nárok na příspěvek nemám, protože to je moje osobní věc, že dám třičtvrtě výplaty za bydlení. Kdejaký nepřizpůsobivý občan na vykřičené ubytovně v otřesném prostředí pro děti, ten příspěvek na bydlení dostane (a ne zanedbatelný). Připadá mi to absurdní a žádám o Váš názor.(Saša33)
Foto
Hypotéka se od rozhodného příjmu zjištěného pro nárok na příspěvek na bydlení neodečítá.
Bydlím v Brně a jsem momentálně druhý měsíc bez práce, nyní pobírám podporu 7000,- Kč nájem a poplatky za el. jsou 3199,- Kč, mám nárok na příspěvek?(Nonus)
Foto
Doporučujeme podat žádost o příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého pobytu.
Dobry den, dnes jsem podepsala novou najemni smlouvu na byte. Mam prispevek na dite 4300ķc mesicne. Najem tam mam platit 5300kc o co vsechno si muzu zazadat? Dekuji za odpoved(wagnerova dana)
Foto
Doporučujeme Vám požádat o příspěvek na bydlení. Z dalších dávek můžete požádat o přídavek na dítě, případně o rodičovský příspěvek, pečujete-li o dítě do čtyř let věku.
dobry den.mam 2 male deti a manzelku.ja vydelavam +-20000,manzelka 8000kc a najem platime i se sipem 9500.mame na nejaky prispevek na bydleni?(stanisla)
Foto
Doporučujeme Vám požádat o dávku příspěvek na bydlení, ve Vašem případě nelze přesně stanovit, zda nárok na dávku vznikne
Vyřízení příspěvku na bydlení se mi zdá velmi složité. Dokládání spotřeby energií, výpisy o platbách za ně. Další doklady za odvoz odpadu apod. Je to nutností nebo stačí doložit jen příjmy?(Jana66)
Foto
Ano, povinnost dokládat všechny uhrazené náklady na bydlení vyplývá přímo ze zákona o státní sociální podpoře (zákon č. 117/1995 Sb.).
Dceři je 20 let, studuje, ale trvalé bydlení má jinde než její rodiče, bydlení ji platí matka. Má dcera nárok na příspěvek na bydlení, kdyby měla s majitelem bytu podnájemní smlouvu. Jediný její příjem jsou alimenty od otce. (Naděžda)
Foto
Na podnájemní smlouvu nelze příspěvek na bydlení přiznat.
dobrý den jsem pred rozvodem a bydlím ve spol byte ale manzel s semnou a s detmi nebydlí platí tady pouze najem a inkaso celkem 4500 kc .Chtela bych se zeptat zda mam narok na príspevek na bydlení ?dekuji (Pavla)
Foto
Pokud je manžel v bytě hlášen k trvalému pobytu, patří do okruhu společně posuzovaných osob a jeho příjmy se pro nárok na příspěvek na bydlení budou započítávat. Za předpokladu, že manžel s Vámi více jak tři měsíce nežije, máte možnost při podání žádosti o dávku požádat o jeho vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob.
Dobrý den, jsem nezaměstnaný a nemám nárok na podporu, protože jsem po škole pracoval pouze 4 měsíce. Za jakých podmínek mám nárok na příspěvek na bydlení popřípadě na nějaké jiné sociální dávky. Nemám žádné peníze a nevím, jak postupovat. Bydlím s přítelkyní v pronájmu. Děkuji za odpověď.(Tomáš Novák)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení vznikne nájemci bytu za předpokladu, že jeho náklady na bydlení a normativní náklady na bydlení jsou vyšší než třetina příjmu všech společně posuzovaných osob. Do společně posuzovaných osob náleží všechny osoby, které jsou v bytě trvale hlášeny. Doporučujeme ještě požádat o některou z dávek hmotné nouze - např. příspěvek na živobytí, příp. doplatek na bydlení.
Dobrý den. Múže mě sociálka donutit prodat byt v osobním vlastnictví o výměře 64m2 když požádám o příspěvek na bydlení a žiji sám(jirka)
Foto
Pro vznik nároku na příspěvek na bydlení byt prodávat nemusíte. Nikdo Vás nemůže nutit byt prodat. Netýká se doplatku na bydlení jako dávky hmotné nouze.
Dobrý den,zamítli mi příspěvek na bydlení z důvodu toho,že byt není zkolaudovaný jako byt.jednotka ,ale ubytovací přitom bydlím normálně v novostavbě a mam i trvaly pobyt. Je možnost s tím něco dělat? Krom rekolaudace na to majitel nepřistoupí. Neřeknu kdybych bydlela v ubytovně nebo motelu,ale jedná se o normální byt v přízemí. Děkuji Lenka(Lenka)
Foto
Od 1.1.2015 je možné poskytnout příspěvek na bydlení na byt, pokud příslušný stavební úřad potvrdí, že byt splňuje podmínky pro trvalé bydlení.
Dobry den. Chtela bych se zeptat. Bydlime v podnajmu. Mame najemni smlouvu, ve ktere jsem psana ja, dcera a pritel. Trvale bydliste tu mam jen ja a dcera, pritel jej ma u rodicu. Pocita se do prispevku na bydleni i on, nebo jen ja s dcerou? Dekuji za odpoved(Přikrylová)
Foto
Pokud otec není v bytě na který si chcete žádat trvale hlášen, nebude do okruhu společně posuzovaných osob zahrnut.
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat když bydlím v domě který není můj jestli musím mít na sebe napsanou elektriku kterou platím. (Ivana Vilímková)
Foto
Elektřinu nebo plyn nemusíte mít na sebe napsanou, ale pro nárok na příspěvek musíte prokázat, že jste svůj podíl na odebraných službách uhradila (výpis z účtu, poštovní poukázka, potvrzení).
Dobrý den, prosím o Váš názor, zda mám šanci na nějaký příspěvek? Mám částečný důchod 5800, za byt platím 5900. Mám zde trvalé bydliště, bydlím v něm sama, už rok nemůžu najít práci. Na žádný příspěvek prý nemám nárok, poněvadž družstevní podíl na byt jsem nechala přepsat na syna. Ten mi také přispívá na domácnost. Je nějaká možnost, abych dosáhla na příspěvek na bydlení? Bylo mi na úřadě řečeno, že dítě je povinno se o mě postarat. SIPO je psáno na něj. Stále doufám, že se nějaká práce najde, ale stále je mi připomínán věk....Chci, aby podíl byl napsán na syna, poněvadž jeho přítelkyně je velmi chamtivá..Poradíte??(Jana V.)
Foto
Ve Vašem případě, kdy nejste družstevníkem, Vám nárok na příspěvek na bydlení nevznikne. O příspěvek si může požádat syn - nájemce družstevního bytu, pokud je v bytě hlášen k trvalému pobytu. Vy byste se stala společně posuzovanou osobou pro nárok na dávku.
Dobrý den, je mi 61 let, pobírám příspěvek na bydlení, chci se zeptat zda příspěvek mohu pobírat neomezeně nebo jen sedm let a nárok na příspěvek mi bude umožněn pobírat opět po sedmedesátém věku. Bylo mi řečeno, že na sedm let mám nárok a potom až v. 70 letech. Děkuji za odpověď. (Jana M.)
Foto
Novelou zákona o SSP od 1.1.2015 bylo zrušeno časové omezení vyplácení příspěvku na bydlení na 84 kalendářních měsíců.
Syn nemá vlastní příjem, studuje VŠ a nyní je přihlášen u své babičky, která chce uplatnit příspěvek na bydlení. Co se má psát ve formuláři pro syna do rubriky příjem? děkuji Martin z Brna (Martin )
Foto
U syna do rozhodného příjmu pro nárok na příspěvek na bydlení náleží především výživné a přídavek na dítě, pokud nemá žádné jiné příjmy z výdělečné činnosti.
Dobry den pani Skvorova a Hejhalova.Prosim o poskytnuti informaci ohledne prispevku na bydleni.Co vsechno se .musi zapocitat abych mela narok na prispevek jsem duchodkyne.Za byt a poplatky platim okolo 7 tisic a duchod mam pres 11 000kc mam nejaky narok na prispevek na bydleni?Dekuji vam za odpoved s pozdravem Hana(Hana Neuvertova)
Foto
Do rozhodného příjmu se započítávají kromě důchodu i veškeré příjmy z výdělečné činnosti. Do nákladů na bydlení se kromě nájemného započítávají úhrady za služby - energie, plyn, vodné, stočné, odvoz odpadu, centrální vytápění či pevná paliva.
Dobrý den, Je Mě 67 let,platím dohromady nájem 4750 kč,a důchod Mám 10080 kč. Mám nájemní smlouvu . Pardubice Děkuji za odpověd (Pavel Adamec)
Foto
Podle uvedených údajů předpokládáme, že Vám může vzniknout nárok na příspěvek na bydlení po splnění i ostatních zákonem stanovených podmínek, např. přihlášení k trvalému pobytu.
Dobry den .Moje maminka zije sama,ma starobni duchod a je diabeticka na inzulinu.Chtel jsem se zeptat jaky je strop velikosti duchodu na priznani prispevku na bydleni.Dekuji.(Petr V.)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení má osoba, pokud její náklady na bydlení a normativní náklady na bydlení stanovené zákonem podle velikosti obce jsou vyšší než třetina jejího čistého příjmu. Doporučujeme proto mamince požádat o dávku na úřadu práce v místě svého trvalého pobytu.
DOBRY DEN,PROSIM O RADU.MAM DUCHOD 9989 A BYDLIM V MALE OBCI 400 OBYVATEL.V M ENSIM RODINNEM DOMKU SAMA JAKO VECNE BREMENO VSE SI HRADIM SAMA ,ALE DOMEK JE NAPSAN NA DCERU.NA URADE MI REKLI,ZE NEMAM NA ZADNY PRISPEVEK NAROK,PROTOZE JE MAJITELKOU DCERA,I KDYZ ZIJE JINDE .JSEM VDOVA. DEKUJI ZA RADU LENKA JE MYSLENO PRISPEVEK NA BYDLENI(LENKA)
Foto
Věcnému břemeni nelze přiznat příspěvek na bydlení, protože se nejedná o vlastníka ani nájemce bytu nebo nemovitosti. Věcné břemeno může být pouze zahrnuto do okruhu společně posuzovaných osob.
dobrý večer, mohla by si o příspěvek na bydlení zažádat dcera s vnukem, kteří bydlí v rodinném domě rodičů (majitelů) a je samoživitelka?(\hanková Jana)
Foto
O dávku může požádat pouze vlatník bytu nebo nemovitosti nebo nájemce bytu. Je-li dcera vlastníkem nemovitosti nebo nájemcem zkolaudovaného bytu, může o dávku požádat. Je-li v domě pouze jedna bytová jednotka, budou v okruhu společně posuzovaných osob všechny osoby, které jsou v bytě trvale hlášené.