Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kompletní seznam odstupných pro poslance. Čtvrt milionu dostane i Rath!

Řada bývalých poslanců, kteří již neusednou do poslaneckých lavic, se může těšit na odstupné. Vyplácet se začne ještě letos
Řada bývalých poslanců, kteří již neusednou do poslaneckých lavic, se může těšit na odstupné. Vyplácet se začne ještě letos  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao - 
22. listopadu 2013
13:26

Už nejsou nadlidé, ale dostanou odstupné! Sněmovnu jim sice rozpustili, bývalým poslancům však na cestu přibalí pěknou výslužku. Petr Nečas prý přinese do domácnosti s Janou Nečasovou 223 tisíc, stejně tak třeba i David Rath. Co na tom, že místo v poslanecké lavici seděl ve vazbě... Na kolik si přijdou další exposlanci? Karolína Peake? Vlasta Parkanová? Kdo dostane nejvíc, tedy 426 tisíc?

Zajímavé propočty poslaneckých odstupných uveřejnil server ihned.cz. Tyhle částky sice ještě nebyly vyplacené, ale poslancům za předčasné ukončení mandátů a "ztrátu zaměstnání" náleží. Vypláceny by měly být ještě letos. "Odchodné bude vypláceno 7. prosince," řekl serveru ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

V současné době sice již máme Sněmovnu novou (a usedne v ní řada zcela nových tváří), členové té minulé, kteří již nebudou mít nárok na poslanecký plat, se však mohou těšit na příjemné Vánoce. Nečekají je žádné drobné, ale minimálně takřka čtvrt milionu korun. A tomu už se říká pořádné "vánoční prémie". Politiků, kteří se museli rozloučit s poslaneckými lavicemi, je přitom celkem 119. A stát na jejich odchodných utratí údajně něco kolem 30 milionů.

Nečas přinese Nagyové domů výslužku

Miroslava Němcová ve Sněmovně nakonec v barvách ODS pokračuje, a tak podle propočtů ihned.cz dostane nejvíce místopředseda Sněmovny Jiří Oliva (TOP 09) - 426 tisíc korun. Do další kategorie (odchodné 315 tisíc) náleží končící předsedové sněmovních výborů a komisí, bez kterých se bude muset Sněmovna také obejít - tedy např. Boris Šťastný a Jan Vidím (ODS), Pavol Lukša (TOP 09), Milan Šťovíček, Jana Drastichová (VV) a další.

Na částky přesahující lehce čtvrt milionu se mohou těšit místopředsedové výborů a šéfové podvýborů. Třeba Pavel Bém (269 tisíc), Otto Chaloupka, či "nenažraný" poslanec Tomáš Úlehla. Až v další kategorii (cca. 223 tisíc) pak jsou běžní poslanci Petr Nečas, Michal Babák, Jaromír Drábek, Radek John, Kristýna Kočí, Vlasta Parkanová, Jiří Paroubek, Karolína Peake, Vít Bárta či Kateřina Klasnová...

Berou Rath i Pekárek

Bez odstupného by neměli zůstat ani toho času vězněný exposlanec Roman Pekárek (55 869 Kč) a z vazby nedávno propuštěný a trestně stále stíhaný David Rath (223 478 Kč). Celý seznam odchodných najdete ZDE.

vlasticka01 ( 29. listopadu 2013 13:42 )

Tak toto už mně sere, ty chudé, aby chcíply. Je to opravdu pakáž na důchody není a my takové hajzlové podporujeme. Tak to si chudáci polepší.

salto ( 25. listopadu 2013 07:54 )

To je ale pakáž. Všude jsou sbírky pro chudě, obchody rganizujou prodej prošlých potravin chudině - kdo jim to koupí? No určitě néé tato chamraď, ta mezi prostý lid nepříjde, ale opět to platí ta část národa, kterou stát pod vedením těchto zločinců odírá... A jestli si myslíte, že ten dobytek má svědomí, tak nemá...

e.44 ( 22. listopadu 2013 19:53 )

Jo pravičáckýho extrémistu, fašouna Kotlebu si braťkové zvolili no nazdar, to aby si teď každý z nich dal bacha jestli má skutečně čistě slovenský původ, což je na Slovensku vzácnost, a jestli ho nemá, tak se může těšit, jak s ním tem fašoun zatočí až si pojistí moc. Extrémy jsou vždycky špatně. Jedno jestli nalevo nebo napravo. Hlupáci si myslej, že Kotleba srovná jenom cikány, jenže až s nima bude hotovej, pustí se do ostatních lidí a ti pak budou čumět jak tele na nový vrata.

slider ( 22. listopadu 2013 17:44 )

ODS Sionisté.

abvydavatelstvi ( 22. listopadu 2013 17:33 )

Je to výsměch obyčejným lidem ..... je to fakt otřesne jednání vlády...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa