Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fejk z Českých drah: Někdy je lepší jet autobusem

Zvířata z Zoo vyměnil za dobrodružství v Českých drahách. Není to ze Zoo do džungle?
Zvířata z Zoo vyměnil za dobrodružství v Českých drahách. Není to ze Zoo do džungle?  (Autor: čtk)
Autor: Aleš Půček - 
23. února 2011
05:47

Rozhovor: České dráhy zřídily funkci ombudsmana a tím bude Petr Fejk (46). O tom, že do Mostu je lepší jet z Prahy autobusem, o platech vedoucích manažerů i o tom proč v New Yorku skončil předčasně, promluvil bývalý ředitel pražské zoologické zahrady v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz

České dráhy zřídili novou funkci ombudsmana. Co bude vlastně náplní vaší práce?

Mým úkolem bude mimo jiné zlepšit přístup drah k cestujícím. Samozřejmě, ne všechno jde zlepšit hned. Ale podle mě je dobře, že se stížnostmi bude zabývat člověk, který má přístup k nejvyššímu managementu.

Žil jste jeden rok v USA. Můžete porovnat kvalitu železniční dopravy tam a v Česku?

Ani tam není všechno ideální. Ale samozřejmě je to tam celkově na vyspělejší úrovni. Důležité je, že se ČD chtějí zlepšovat

Cestovat z Prahy do Mostu vlakem je nevýhodné

Kdy jste jel naposledy vlakem a jak jste byl spokojený?

Tak to si pamatuji naprosto přesně. Před čtrnácti dny jsem jel z Prahy do Mostu a nebyl jsem spokojený. Jízdenka mě stála 180 Kč, autobusem bych tam byl za stovku. Je to ale způsobené i tím, že cesta do Mostu vede po železnici oklikou a je tak delší.

Víte, kolik stojí cesta vlakem z Brna do Prahy?

Kolik by stál rychlík z Brna do Prahy nevím. S cenovou politikou Českých drah se musím teprve seznámit.

Je podle vás normální, aby měl Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda měsíční plat půl milionu korun ve chvíli, kdy jsou stále na některých tratích k vidění zastaralé spoje a ČD jsou ztrátový podnik?

Já nevím, jaká je platová politika Českých drah. Ale celkově je důležité, aby plat ve vedoucích funkcích byl nastaven motivačně. Takže pokud se České dráhy modernizují a na tratích se objevují nové vlaky, tak ať má vyšší plat.

Z džungle do Zoo a zase zpátky

Byl jste už po návratu z USA v pražské ZOO?

Samozřejmě, byl jsem tam dvakrát. Ale co je nového mezi zvířaty nevím. Pokaždé to skončilo povídáním s mými bývalými zaměstnanci. Úspěšně jsem projekt pražské ZOO vedl více než 10 let a manažer by neměl zůstávat v jednom podniku příliš dlouho. Chtěl jsem jim ale ukázat, že jim pořád fandím.

Manažer by ve vysoké pozici neměl zůstávat příliš dlouho. Nezdá se vám ale, že ve funkci ředitele České národní budovy v New Yorku, kde jste vydržel pouze rok, jste zůstal naopak příliš krátce?

Já tam ale vyhrál konkurz s nějakým projektem. Až tam jsem ale zjistil, že budu dělat něco zcela jiného. Vlastně jsem nemohl dělat nic, jen sedět na prázdné židli. Někdy je důstojnější odejít.

A to se vám tak po zvířatech stýská, že jste zamířil ze ZOO do džungle, kterou České dráhy do jisté míry jsou?

Já jsem před působením v zoologické zahradě učil na střední škole. Takže se mě taky ptali proč jdu z džungle do zoo. Ale ono je to všechno o něčem jiném. To srovnání je jenom taková nepřesná zkratka.

bosta ( 24. června 2011 10:56 )

Mě nejde do hlavy,jak může být autobusová doprava/kamiony/ levnější než vlaková.Lidí i nákladů/mimo zb.podléhajícího zkáze/!Proč vlak veze z Prahy do Mostu 10lidí za 180,-kč,když by mohl vézt 100 lidí za 50,-?Vím,že je to krapet složitější ale to se nedá stručně popsat.Ovšem fakt,že vlak je nákladově levnější je snad pravda.Ovšem to je ta tržní ekonomika u nás.Doporučuji hlavounům ČD aby za své platy začli využívat mozek a kamionové lobby trochu přistřihnout křidélka.Jsou problémy,které se asi musí řešit direktivně.To černá ruka trhu nevyřeší.A když se jí to ponechá,tak vidíme,jak to dopadá!Černá je bílá a bílá je černá!?!

letajici_svec2 ( 25. února 2011 20:57 )

ja myslel ze je milovnik zvirat a on je to milovnik dobre placenych fleku a je jedno co je to za obor. Napisu to tvde ale nic jineho uz asi nezbyva..neridi tento stat stejne jak ty drahy banda homosexualu???

karakal ( 25. února 2011 17:52 )

S tím,že měla ZOO Praha nesrovnatelně více peněz,než kterákoliv jiná máte naprostou pravdu.Stačí se podívat třeba do Plzně,co tam dokázali postavit za zlomek toho,co se proinvestovalo v Praze......a s těmi povodněmi to je pravda taky,jenže o tom veřejnost neví vůbec nic.(Maximálně někdy někdo vytáhne Kádiru,ale s tím se opravdu nedalo nic jiného dělat)

dudinka ( 23. února 2011 20:05 )

No jo, jenomže kdysi byl taky rohlík třeba za dvacetník, ba méně...

sharp ( 23. února 2011 17:40 )

Dokud budou železnici řídit takoví "odborníci" jako nyní, zlepšení se nedočkáme. Spíše to jsou hrobaři ČD.

Zobrazit celou diskusi