Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ředitel zoo Fejk: Polovina lidí ho nenávidí

Petr Fejk
Petr Fejk  (Autor: Ladislav Křivan, David Malík, ČTK)
Autor: brum - 
29. října 2009
20:47

Byl oblíbený! Celebrity si s ním podávali ruce a mluvilo se o něm jako o úspěšném manažerovi. Teď ale odstupující ředitel pražské zoo Petr Fejk (40) čelí drsné kritice svých zaměstnanců.

 

Prý zanedbával zvířata a upřednostňoval návštěvníky! S takovým obviněním přišli někteří zaměstnanci zahrady. Zoo je teď rozdělena na dva tábory. Jedni Fejka nenávidí, druzí se ho zastávají.

"Je to tu jeden velký boj. Půlka pracovníků miluje Fejka, druhá ho nesnáší a nemůže mu přijít na jméno," řekl Blesk.cz jeden z chovatelů „Šlo mu vždycky hlavně o návštěvníky, zvířata byla až na druhém místě,“ shodují se další kritici.

Fejk po dvanácti letech opuští zahradu a bude pracovat v New Yorku. A s jeho odchodem se začaly kupit stížnosti. Žirafy nemají stín, papoušci jsou ve voliéře ve velkém počtu, velcí živočichové nesmí přes den do »boudy«, aby byli na očích.

Poslední kapkou prý pro zaměstnance byla aféra, kdy se při rekonstrukci pavilonu supů do půdy dostala část seškrábané barvy s olovem a smíchala se s potravou. Deset supů se přiotrávilo, jeden uhynul. Fejk tam chce dát ptáky zpět s tím, že voliéra je vyčištěná. A proti tomu ošetřovatelé brojí! Ale zatím anonymně. „Bojíme se promluvit, bojíme se vystoupit a říct svůj názor. Ten, kdo promluví, už nikdy nic neřekne,“ řekl Blesku jeden z nich.

Veterinářka, která na fakt, že pavilon supů po rekonstrukci stále není zbavený jedů, poukázala a veřejně Fejka kritizovala, dostala výpověď. Ostatní chovatelé se teď bouří. "Je to zde jeden velký teror. Fejk nás neposlouchá. Bojíme se o místo," řekl jeden ze zaměstanců, který z pochopitelných důvodů nechtěl být jmenován.

Jenže Fejk má i spoustu zastánců. „Pro zahradu byl schopný udělat cokoli,“ tvrdí jednohlasně. „Ukočírovat tak velkou zahradu chce hodně síly a on ji měl,“ řekl Tomáš Vodička (19), který v zoo pracuje jako průvodce.

V pátek Petr Fejk opustí po 12 letech pražskou zoo. V pátek Petr Fejk opustí po 12 letech pražskou zoo. | Jiří Černohorský


A co na to samotný ředitel Fejk? „Kritika mých podřízených mě mrzí. Dělá se z toho zbytečně velká bublina. Novém řediteli přeji hodně štěstí," řekl Blesku Fejk, který po dvanáctiletech odchází z funkce ředitele pražské zoo.

S podobou rekonstrukce pavilonu supů podle ředitele souhlasili všichni. Zbytky olovnaté barvy se do země dostaly deštěm, který ji smyl ze skály. Propuštění rebelské veterinářky prý s případem vůbec nesouvisí.

„V zahradě před rokem proběhl personální audit nařízený magistrátem. Z jiných příspěvkových organizací odcházelo dvacet až čtyřicet lidí. Naše organizace dopadla se třemi výpověďmi nejlépe,“ prohlásil Fejk s tím, že veterinářka měla jen externí smlouvu.

Své odpůrce vidí ředitel jako zastánce staré školy. Pracovali u nás 12 let v luxusních podmínkách, kdybych se jich chtěl zbavit, udělal bych to už dávno, tvrdí Fejk. Zároveň však přiznává: "Mluvím do všeho a jsem rozhodně autoritářský ředitel."

Petr Fejk v letech 1989 až 1992 učil češtinu a literaturu a filozofii na Gymnáziu U Libeňského zámku v Praze 8. Čtyři roky byl majitelem a manažerem jednoho z nejznámějších rockových klubů Belmondo. V čele pražské zoologické zahrady stál od června 1997. Od letošního listopadu nastoupí na nově vytvořené místo šéfa České národní budovy v New Yorku.

Petr Fejk Petr Fejk | Ladislav Křivan, David Malík, ČTK

kukuku ( 30. října 2009 09:23 )

Máš pravdu. Správný ředitel nerozumí vůbec ničemu.

kata29 ( 30. října 2009 08:28 )

Nepoznám veľa Zoo záhrad, ale pražská patrí posledné roky medzi tie krajšie. Pri prechádzkach po nej som si nevšimla, že by zvieratá trpeli, o návštevníkov je postarané. Súhlasím z názorom, že riaditeľ nemusí byť veterinár ale skôr dobrý manažér. O zvieratá sa majú starať vyškolení ošetrovatelia a veterinári. Myslím, že pán Fejk za svojho pôsobenia v tejto záhrade urobil odviedol kus práce.

farfalla ( 30. října 2009 00:01 )

..nebude to spise ta nase povaha zavistiva ceska?

bernadette ( 29. října 2009 23:38 )

To nemáte opravdu lepší téma? Každý soudný člověk ví, co pan Fejk udělal pro ZOO a tím i pro zvířata. A samozřejmě taky pro návštěvníky. Kdyby tam nikdo nechodil, těžko by se zvířata uživila sama. Tohle mu vyčítat může jen d*e*b*i*l.

miriam ( 29. října 2009 22:21 )

Pokud je někdo schopný manažer, dokáže řídit podnik bez ohledu na to, jestli se jedná o rockový klub nebo ZOO - musí mít vizi, kam to chce vést, a musí si umět sehnat lidi. Kde se získává praxe ředitele ZOO, podle vás? Kydáním hnoje u hrochů? Nebo jakou praxi byste si pro post ředitele představoval? Jestli je úroveň jeho kolegů ze ZOO taková, jak se tu předvedli někteří diskutující, pak se panu Fejkovi nedivím, že odchází! To, co dokázal udělat ze zchátralé zahrady, jak pražská ZOO ustála povodně, jaké jsou přírůstky u zvířat - někomu se to zdá špatně??? Nebo málo??? Já se spíš bojím, jak to se zahradou dopadne, až ji magistrát spojí s botanickou a bude to mít jedno vedení

Zobrazit celou diskusi