Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr Fejk končí v New Yorku

Petr Fejk sebral své osobní věci a šel
Petr Fejk sebral své osobní věci a šel  (Autor: Foto Blesk – Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, šim - 
27. září 2010
19:33

Petr Fejk končí jako ředitel Českého centra a České národní budovy v New Yorku. Důvodem podle bývalého šéfa pražské zoo jsou rozdílné představy o fungovaní České národní budovy, kde centrum sídlí, mezi ním a vedením Českých center.

O svém odstoupení informoval sám Petr Fejk. "Pro mě je to nová informace," řekl mluvčí Českých center Jiří Rosenkranz. Fejk podle něj zaměstnavatele o svém kroku dosud neuvědomil. Hodnotit Fejkův krok Rosenkranz nechtěl. "Pro nás je to v tuto chvíli na ústředí ještě nepotvrzená informace," vysvětlil.

"Současný způsob řízení České národní budovy a Českého centra New York není v souladu s mým stylem práce a s mou představou o ekonomické a programové aktivizaci těchto zařízení," uvedl Fejk.

Po roce se vrací domů

Své působení v New Yorku ukončí k 31. prosinci a vrátí se do České republiky. Od tohoto data se také uzavře jeho pracovní poměr v Českých centrech. Mluvčí center Rosenkranz v pátek sdělil, že Fejk měl uzavřenou smlouvu do ledna 2011.

"Je možné, že v zásadě předpokládá ukončení svého působení v návaznosti na to, že mu bude končit smlouva," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Jiří Beneš. Ani on nechtěl Fejkovo rozhodnutí komentovat; odkázal na jeho zaměstnavatele, jimiž jsou Česká centra.

Fejk se novým ředitelem Českého centra i České národní budovy stal od letošního ledna. V srpnu v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že nemá podmínky pro uskutečnění svých plánů, a stěžoval si na nedostatek pravomocí. "Bohužel musím potvrdit, že se mi vizi, se kterou jsem vyhrál výběrové řízení, nedaří prosadit," uvedl mimo jiné.

V rozhovoru krátce po nástupu do New Yorku Fejk řekl, že chce České centrum více otevřít či zlepšit jeho propagaci. Chtěl také například, aby centrum získávalo peníze z více zdrojů, například z pronájmů.

V České národní budově kromě centra sídlí i generální konzulát a krajanská organizace. Secesní budova na Manhattanu prošla v uplynulých letech kompletní rekonstrukcí, znovu se otevřela v říjnu 2008. Její oprava stála téměř 813 milionů korun.

egal ( 1. října 2010 17:33 )

ty čů rasi,bydlím určitě západněji než ty, ty budeš asi sám jůďák, hňup jsi sám a podle tvého příspěvku výše asi nějakej vesnickej těžkej židovskej widlák, ty prašivino jedna, nevidíš si ani do tlamy ty wokurko

gogo ( 29. září 2010 10:46 )

Takže ta miliarda podle Vás skutečně byla poctivě vynaložena na rekonstrukci jednoho domu ? Také by mne zajímalo jaký máte názor jak se dnes léčí důchodci. Těch je totiž nemocných nejvíc. A mají nejmenší příjem. Je to podle Vás v pořádku jak si musejí všude stále více a více připlácet ? Já vím, Vám se daří v důchodě velmi dobře, jak se často zmiňujete, ale já mám na mysli ty ostatní...

gogo ( 29. září 2010 10:39 )

Já osobně považuji pana Fejka za slušného a poctivého člověka. Proto (asi) z této funkce odešel. A za člověka, který také v životě něco dokázal.

gogo ( 29. září 2010 10:37 )

Chlapče, chlapče... Byl jsi někdy v ZOO ? Máš alespoň základní představu co to obnáší ? Pak by jsi takovou hloupost nemohl napsat. A Ty si myslíš že se v Americe nekrade ? Že i ta jejich "krize" spadla z nebe ? Jen tak ? Bez kolosálních podvodů ?

gevi ( 28. září 2010 20:52 )

Jo dneska je to bynynistán. Kdepak za socialismu, jsme měli špičkově vybavené zdravotní středisko. Jmenovalo se SANOPS a bylo určeno pro kádry a jejich rodiny. Pracující se pak léčili v nemocnicích, které měly vybavení na úrovni prvorepublikových nemocnic.

Zobrazit celou diskusi