Absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové, Martina Nevařilová se věnuje módě téměř dvacet let. V podstatě už od začátku svojí tvorby figuruje v seznamu prestižních českých návrhářů. To ale u ní (ani jiných našich tvůrců) neznamená, že je skvělá. Umí dostát kýžené jedinečnosti a potřebné nositelnosti zároveň.

416023:gallery:true:true

Martina, jejíž popularitu zvyšuje fakt, že je ženou končícího ředitele ZOO, Petra Fejka, se celou svou kariéru orientuje na pletenou módu, která je o hodně těžší než klasická krejčovina nabízející mnohem více možností. Úplet je totiž jiný než tkaná látka. Svým charakterem omezuje, v podstatě funguje jako doplněk. Solitér outfitu. Martina Nevařilová se sice ruční pletáži nevěnuje (to ani nejde, pokud se chce uživit), ale i tak platí řečené. Bez ohledu na to, že se pletací stoje dají naprogramovat -vymyslet na nich různé střihy, vzory, detaily.

Fotogalerie
1 fotografie

Tady zkrátka platí, že méně je víc. Včetně přehlídkového mola, které v rámci povinné nadsázky ledacos unese. Martina Nevařilová to bohužel cítí jinak. Své populární modelky balí do úpletu od hlavy až po paty. Když se na její kreace dívám, vybaví se mi provinční paráda Praktické ženy. Nehledě na jiné stylistické chyby v outfitech jejích přehlídek. Škoda, protože tak těžkému odvětví jako je úplet, se tady málokdo věnuje.

416028:gallery:true:true

Držitelka titulu Výtvarník roku 2005 a Ceny za vynikající design 2006, v online rozhovoru pro iDNES tvrdí: „České ženy se mají stále málo rády. To se odráží i v jejich oblečení. Vidím málo originality a touhy po výjimečnosti. Zatím se stále spíše snaží zmizet v davu.“ A také jinde opakuje: „České publikum se hledá, nemá touhu po originalitě. Zpočátku bylo zahrnuté vietnamským zbožím, teď sériově vyráběným levným zbožím. Věřím, že touha po originalitě přijde, ale ještě to bude trvat." Mimochodem – v butiku Navarila, který má návrhářka na Starém Městě, nakupují z osmdesáti procent zahraniční zákazníci…

Pel jedinečnosti je vždycky skvělý, výjimečnost je v současnosti žádaná. Ale je otázkou, kterak ji kdo vnímá, představuje, hodnotí. A mě způsob, jakým ji prezentuje Martina Nevařilová, nebere.

416024:gallery:true:true