Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Sesuvy půdy na Moravě: Svah padá na vodovod!

Autor: Slávka Červená - 
21. května 2010
05:45

Na Vsetínsku se nyní potýkají se sesuvy půdy. Největší je v Lidečku. Mohutný svah 450 x 50 metrů se nyní posunul o půl metru a ohrožuje hlavní vodovodní řad. V případě havárie by mohlo mít problémy s vodou až 30 tisíc lidí.

Sesuv v Lidečku navazuje na původní, ke kterému došlo po povodních v roce 1997. Nyní ohrožuje přivaděč pitné vody. Ten zásobuje obyvatele na Hornolidečsku, Valašskokloboucku a Slavičínsku.

V případě, že se masa hlíny a kameny rozjedou, mohutný tlak vodovod roztrhne. „Na tento problém už několik let upozorňujeme Zlínský kraj i stát. Řešením by byla přeložka vodovodu. Je ale nutné zabývat se i sanací sesuvu. Mohl by ohrozit i hlavní tah na Slovensko,“ uvedl starosta obce Vojtěch Ryza (38).

„Problém je, že na přeložku dlouhou 1,5 kilometru je třeba 20 milionů. Peníze na to nelze získat z EU ani ze státních fondů. Nyní usilovně jednáme s ministerstvem pro životní prostředí,“ vysvětlil.

Podle jeho slov je ale připraveno nouzové havarijní řešení – propojení nad zemí. „Nechci, aby se vyvolala panika. Vodu v kýblech lidé zatím rozhodně chystat nemusejí,“ dodal. Po povodních v roce 1997 svah sjel o 24 metry!

Pískovec sklouzává dolů

V horní části se odtrhl skalní podklad z pískovce. Ten se postupně rozdrobil. Vznikly mohutné kameny o velikosti až pět metrů. Tak se vytvořilo i těleso sesuvu. Mezery mezi balvany při deštích vyplňuje voda a narušuje další vazby a hlavně zatěžuje celou hmotu sesuvu.

„Při určité nerovnováze, kdy zatížení je obrovské, ztratí kontakt s podložím a vše sjede dolů. Zemina »teče«, jako když se rozvodní řeka. Tok představuje centimetry za hodinu,“ přiblížil sesuv Oldřich Krejčí (52) z Geologické služby v Brně, který oblast sleduje.

zlymikes ( 21. května 2010 06:25 )

že je lepší prevence než důsledek.Bohužel "kmotří" tyhle zájmy dřívějšímu vedení krajů nepřikázali.

Zobrazit celou diskusi