Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fischer míří z vlády do Evropské banky pro obnovu a rozvoj

Jan Fischer už má místo po konci jeho vlády jisté
 (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, pes - 
21. dubna 2010
12:14

Premiér Jan Fischer byl nominován na funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Nabídku přijal, oznámil ve středu mluvčí vlády Roman Prorok.

"Nabídku EBRD jsem přijal v souladu se svým loňským prohlášením, že svoji budoucnost vidím nikoli v politice, ale v práci pro některou z domácích nebo zahraničních odborných institucí," uvedl Fischer v tiskové zprávě. Úřadu by se měl Fischer ujmout letos v září

EBRD vznikla v roce 1991, aby pomohla bývalým komunistickým zemím v Evropě přejít od centrálně plánovaného na tržní hospodářství. Akcionáři EBRD je 61 zemí. V poslední době se banka mimo jiné podílela na pomoci státům střední a východní Evropy postiženým krizí.

V politice zůstat nechce

Fischer strávil většinu svého profesního života v Českém statistickém úřadu (ČSÚ). Před tím, než se ODS a ČSSD dohodly na tom, že mu svěří post premiéra úřednické vlády, působil jako ředitel ČSÚ.

Při nástupu do nejvyšší vládní funkce si loni Fischer vymínil, že se bude moct do funkce ředitele českých statistiků vrátit. Později ještě několikrát veřejně zopakoval, že další politické ambice nemá, a naznačil, že by měl zájem o práci v mezinárodní instituci.

smrk ( 21. dubna 2010 13:47 )

Přeji mu tuto slušně placenou trafiku - taky bych tam šel,kdybych měl tu možnost.

arcaben ( 21. dubna 2010 13:38 )

škoda,že nemá žaludek na to zůstat tady a pokusit se soustředit kolem sebe poctivé lidi a vymanit naši zemi z bláta,do kterého nás zabořili všichni ti Grossové,Paroubkové,Topolánkové,Langrové atd......Škoda pane Fischere a běda nám,co v tom bahně musíme žít/přežívat....

siroky11 ( 21. dubna 2010 13:09 )

to samozřejmě přeji, ale stejně si myslím, že by měl zůstat v čele vlády a se svými lidmi a tu zlotřilou bandu z kterékoli strany, vůbec do vlády nepustit. Jenom tuto republiku vysávají jako upíři. Buď bych je postřílel, nebo alespoň rozpustil, chátru zlodějskou!!!

jarka ( 21. dubna 2010 12:46 )

Slušní a chytří lidé, kteří to myslí s národem dobře, z politiky odcházejí a zůstávájí jen "korytáři"! Nedivím se panu Fischerovi, na naši politiku je potřeba opravdu silný žaludek! Gratuluji !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa