Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Menšiny přebírá po Kocábovi Fischer

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ama - 
28. března 2010
15:46

Po pondělní rezignaci ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocáva, se jeho agendy ujme sám premiér Jan Fischer.

Kocáb v pořadu otázky Václava Moravce uvedl, že tak oblast jeho agendy, bude v nejlepších rukou. Ministr, který v pondělí vládu opouští, neboť Strana zelených stáhla svou podporu vládě, byl postupem zelených překvapen.

Zelení se k tomu rozhodli poté, co Fischer řízením ministerstva životního prostředí po rezignaci Jana Dusíka rychle pověřil ministra zemědělství Jakuba Šebestu. Dusíka - stejně jako Kocába - nominovali do úřednické zelení a měli zájem o nominaci i jeho nástupce. Kocáb dnes uvedl, že o Fischerově rozhodnutí pověřit Šebestu dopředu nevěděl.

Dusík odešel poté, co se neshodl s premiérem na modernizaci elektrárny Prunéřov II. Ministr chtěl na základě posudku norské firmy DNV žádat elektrárenskou společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace, nebo kompenzační opatření. Fischer takový postup prý neakceptoval.

Jednání Strany zelených Kocába překvapilo

Kocáb dnes poznamenal, že premiér od Dusíka jen žádal vydání nějakého rozhodnutí v této věci. Věc by sám prý rezignací neřešil, v případě pocitu, že je na něj vyvíjen nátlak by vydal stanovisko záporné.

"Šlo mi o to, aby se zelení do té vlády vrátili. Docela mne překvapilo, že to zelení tak šmahem odmítli," poznamenal dnes Kocáb k rychlému rozhodnutí Strany zelených. "Jestliže by ta šance byla opět získat resort životního prostředí, tak bych to považoval za ideální s tím, že se udrží i oblast lidských práv. Pokud oni se k jednacímu stolu nechtějí vrátit, tak asi jiná varianta (než předání agendy Fischerovi) neexistuje," podotkl Kocáb.

Kocáb odchází proti své vůli

Svou rezignaci prý má napsanou už od úterý, kdy jej SZ vyzvala k odchodu. Odchod ale Kocáb oznámil až v pátek. Dnes poznamenal, že proti své vůli odchází od rozdělané práce, váže jej však loajalita k zeleným.

Fischer se podle něj agendy lidských práv a menšin zhostí dobře, konkrétní agendu by mohl řídit Kocábův dosavadní náměstek Czeslaw Walek.
"On dlouhodobě osvědčil velkou vnímavost vůči těmto otázkám," řekl o premiérovi Kocáb. Připomněl romskou problematiku, která je spojena i s otázkou kanadských víz. Premiér podle něj prokázal "velkou citlivost" v oblasti boje proti rasismu nebo v otázce lidská práv.

kakamilek ( 29. března 2010 14:06 )

Já myslím,že si Kocábových výsledků,kterak z našich Romů učinil po usednutí na trůn svého Miniministerstva občany první kategorie, povšiml sám Medveděv/Putin a výžádali si ho pro Čečnu.I Čečenci potřebují pochopení a nekonečné debaty,aby měli mezi tím čas na svou "práci".

bubaku ( 29. března 2010 12:34 )

Souhlasím,jen bych dodala,cikáni jsou menšina ano,ale oni si říkaj Rómové a Rómové se hlásej k čechům a češi nejsou menšina,tak jakýpak cavyky s nima!!!!!!!

gogo ( 28. března 2010 22:45 )

Souhlasím !

chose1969 ( 28. března 2010 22:42 )

snad někdo uděla pořadek s ciganama když ten šuli. co se jich zastava odchazí

mujboze ( 28. března 2010 19:59 )

Už sem se minule ptal: Komu bude přidělena za daňový prachy lejla? a) bude nadále sekretářovat Míšoví? b) přebere ji v sekretářskejch praktikách již zkušenej Fišer? c) nebo ji zůstane jen ta tyč-ka? Daňová kontrola poplatníků vedlejších činností sekretářek nejen typu lejla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa