Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německý komik se vysmíval smrti Kaczyńského

Německý komik Urban Priol
Německý komik Urban Priol  (Autor: Youtube.com)
Autor: pes - 
20. dubna 2010
12:24

Pojem "evropská sounáležitost" získává po pohřbu polského prezidenta hořkou pachuť. Už několik dní po tragédii odvysílala německá televize humorný pořad, ve kterém si dělají z pádu polského vládního letadla legraci.

Německá veřejnoprávní televize ZDF se odporným způsobem baví nad tragickou nehodou u Smolenska. "Celá Evropa se mu smála. Ani zmrzačený pes by s ním nechtěl dělat. A teď zajímá úplně každého, včetně našich novinářů," baví diváky během představení o polském prezidentovi německý komik Urban Priol. Publikum ve studiu přitom vypadá, že se dobře baví.

Bez kousku úcty

Komik hraje scénu, která by se podle něj mohla konat na palubě polského vládního tupolevu těsně před havárií u Smolenska. "Viditelnost je špatná. Přistaneme v Minsku?" ptá se a napodobuje slovanský přízvuk polského pilota. "Přistaneme tady, hned teď. To je rozkaz! Já jsem prezident," napodobuje štěkavým hlasem odpověď prezidenta Kaczyńského.

Priol potom říká, že kdyby podobná havárie postihla německou elitu, Němci by si s úlevou oddechli. "Kdyby havaroval náměstek ministra zahraničních věcí, lidé by se ptali: Proč to nepotkalo jeho šéfa?" a uráží tak šéfa německé diplomacie Guido Westerwellega. Priol také v pořadu "Neues aus der Anstalt" (v překladu "Novinky z ústavu") tvrdí, že nikomu by v Německu nechyběli ani chamtiví bankéři nebo pedofilní kněží.

Tak vypadala poslední epizoda humorného pořadu, kterou odvysílala živě televize minulé úterý - pouhé 4 dny po tragédii. Později byl pořad reprízován a dokonce v neděli, kdy se konal pohřeb polského prezidentského páru, byl znovu opakován na televizi 3sat.

Video Německý komik si dělá legraci ze smrti polského prezidenta - Youtube.com
Video se připravuje ...

Sami se vyloučili z kruhu civilizovaných lidí

"Myslím si, že je to ubohost. K tomu opravdu nemám co dodat. Takové hyeny mezi námi ale bohužel vždy budou," řekl pro Blesk.cz katolický kněz Zbygniew Czendlik. Podobným bezcitným reakcím se ale prý nevyhneme. "Bohužel se kolem nás pořád najdou takoví lidé, kteří se na podobné události budou přiživovat a zviditelňovat," dodal.

Poláky počin německého komika pohoršil. "Působí to nechutným dojmem, ale není se proč pohoršovat. Špatnou vizitku si tím dělá hlavně autor skeče, televize, která ho odvysílá, a lidé, kteří se tomu smějí," řekl pro Blesk.cz hlavní komentátor polského deníku Fakt Łukasz Warzecha. Neúctu k mrtvým komentátor rezolutně odsuzuje. "V evropské kultuře platí, že ze smrti a zvláště té, která se dotkne většiny lidí v nějaké zemi, se nežertuje. Pokud se někdo chová tak, jako ten německý komik, vylučuje se tím z kruhu civilizovaných lidí," prohlásil Warzecha.

"Nechápu takové chování. Je to velká neúcta. Polsko zažilo jednu z největších tragédií ve svých dějinách a opravdu to není důvod k nějakým žertům," odsoudil německé vtipkování europoslanec Edvard Kožušník.

Poláci: Jsme zase sami

Pořad jen přidal na hořkosti kolem pohřbu polského prezidenta. Na ten mělo dorazit původně 98 zástupců států, 69 národních delegací a 29 velvyslanců. Kvůli omezení letového provozu nad Evropou kvůli mraku sopečného prachu z islandské sopky ale většina delegací svoji účast odvolala. Přestože se v Krakově s prezidentským párem loučilo 150 tisíc lidí, na většinu světových politických elit Poláci čekali marně.

Poláci se nedočkali prezidenta USA Baracka Obamy, francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, španělského premiéra José Luise Zapatera, předsedy italské vlády Silvia Berlusconiho, nebo například kancléřky sousedního Německa Angely Merkelové. Nedorazil ani šéf evropské komise Jose Manuel Barroso. "Jsme zase sami," šíří se mezi truchlícími Poláky.

humvee123 ( 29. dubna 2010 11:59 )

no balim to tady uz nebudu dale cist vase debilni zpravy jste banda tupcu co si mysli jaky je svet dokonaly ale je prave pravy opak meli by jste otevrit oci nevolit oranzove komunisty necist bulvar atd atd trochu se zamyslete a dejte si dohromady 1+1 uz tady vickrat nevkrocim mezi takove lidi jako jsou tady nazdar

humvee123 ( 29. dubna 2010 07:37 )

co to meles paneboze jaka mysulinda co? jsem tu poprve nikdy jsem na tehle posahane strance nebyl nahodou jsem nani natrefil kdyz jsme se smal vtipum nemeckeho bavice tak jsem pirdal svuj nazor co ty si za chudaka nebo chudacku nebo co si zas nejake zjeveni ten pytlik je dobry no pak bych ti to hodil do ksichtu a zaslapnul bych te vysetreni u specialisty potrebuje kazdy protoze na tomlhe posranem svete neni nikdo normalni mi rekni co ty jsi za podivnou existenci tomu ani nemuzu verit co porad zije za lidi

stefa ( 28. dubna 2010 18:04 )

Podle tvých ubohých a sprostých příspěvků bych tipovala,že jsi opět změnil nick a že jsi to pořád ty alias mysulinda,lisakusak a pod. Musí to být hodně namáhavé pořád měnit nick abys mohl urážet a ponižovat lidi .No myslím,že pokud by tě člověk potkal osobně tak by musel mít sebou pytlík na zvratky.Ty jsi vlastně chudák k politování a nebo k vyšetření u specialisty na mozkové funkce.Vyber si .

humvee123 ( 28. dubna 2010 07:35 )

no mozna nemuzu cely narod verim i tak ze par polaku mozna bude vklidu vlastne znam ale ten taky polaky nema rad a snazi se byt vic cech nebo slovak ma kamarady u nas a polaky nemusi rika to same a jeste horsi veci ne ne zadny polak ani polka mi nic neudelala to bych neco udelal ja jim

lora3 ( 27. dubna 2010 18:37 )

nemozes cely narod hadzat do jedneho vreca....vsade sa najdu tupci...kazdy narod ma cierne ovce.....ja som este na poliaka nenatrafila...mama robila s jednym v praci..bol jej nadriadeny..uz 20 rokov si pisu na sviatky a ma na neho ako na cloveka len najlepsie spomienky...tak neviem...tebe musel niekto ublizit...nejaky poliak..alebo polka ????

Zobrazit celou diskusi