Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovence (67) odkázané na dýchací přístroj vypli proud

Jaroslava trpí vážnou chorobou plic, bez funkčního dýchacího přístroje jí hrozí smrt
Jaroslava trpí vážnou chorobou plic, bez funkčního dýchacího přístroje jí hrozí smrt  (Autor: anc)
Autor: hc - 
17. dubna 2010
11:10

Mimořádně nelidsky a nekompromisně vyřešili energetici nezaplacený dluh. Ve slovenské Beluši vypnuli Jaroslavě Koleníkové (67) elektřinu. Žena, která je kvůli těžké chorobě plic odkázaná na dýchací přístroj, se málem udusila a skončila v nemocnici.

„Dostali jsme se do začarovaného kruhu. Důchod maminky je 223 eur (5 500 Kč), za elektřinu se nedalo zaplatit. Přišli nás odpojit. Upozornila jsem je, že je odkázaná na kyslíkový přístroj. I lékař jim řekl, že ji vystavili riziku smrti.

Dluh činí 1600 eur (asi 40 tisíc Kč), možná víc, protože jsem elektřinu zapojila načerno,“ říká její dcera Alena Šulyová (42).

V úterý přišli technici a domek definitivně odpojili od sítě. Vnuk se rozplakal: „Babička přestane dýchat.“ Energetici se zeptali proč, tak jim ukázal dýchací přístroj. Ten ještě fungoval protože měl zvláštní, načerno napojené vedení. Montéři nechali Jaroslavu Koleníkovou ještě 20 minut dýchat a pak odpojili i přístroj!

Obec podá paní Jaroslavě pomocnou ruku

Žena skončila v nemocnici, odkud ji zanedlouho pustili domů. Na přístroji byla napojená podle potřeby, někdy i 18 hodin denně. Cítí se špatně.

Rodina se na vedení obce pro pomoc neobrátila, ta je ale ochotná Jaroslavě pomoci. „Poskytneme jí finanční dávky, nebo ji umístíme do pečovatelského domu,“ řekla Novému Času  starostka Zdena Hyžáková.

Paní Jaroslava používá dýchací přístroj několik hodin denně Paní Jaroslava používá dýchací přístroj několik hodin denně | anc

sadjida ( 21. dubna 2010 17:30 )

v nemocnici se nadychala kysliku az az,kdyz ji zanedlouho pustili.A ten pristroj na obrazku znam,ten neni pro trvalou potrebu,jen tak na okraj.Ta pani je tak trochu hypochondr a jeji dceruska by se mnela stydet.

arcaben ( 21. dubna 2010 12:58 )

V tomot případě se ani nedá mluvit o nedbalosti!!Připojit se nelegálně k elektrice nedbale je nemožné...Jsou to vychcandíry a čekají,že jim to projde...

kuboego ( 20. dubna 2010 07:13 )

ale čo čakala? Bývam v paneláku s kompletným vybavením (telka, aut. práčka, chladnička, mikrovlnka,...a miniem za mesiac elektriny tak za 30 €. Tak pre boha, koľko rokov neplatila? Podľa mňa je to vyžírka, ktorá sa spolieha na svoj zdravotný stav systémom však to nejako dopadne. A takýchto je u nás hromada. A navyše to zaklincoval napojením na čierno.

anasyi ( 17. dubna 2010 15:23 )

a co ?

arcaben ( 17. dubna 2010 14:46 )

připojí mamče el.načerno a pak se strašně diví,že se to distributorovi nelíbí a chce vše zaplatit i s pokutou??Takže stará máma může poděkovat své milující dceři za finanční i zdravotní potíže!Nemusíme chodit za hranice,jukněme se do Chomutova,Chánova aj.tyto parazitující praktiky jsou bohužel běžné.

Zobrazit celou diskusi