Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch sopky uvěznil hlavního islandského vulkanologa

Ohromný oblak prachu, ledové drti a písku chrlí sopka na ledovci Eyjafjallajökull.
Ohromný oblak prachu, ledové drti a písku chrlí sopka na ledovci Eyjafjallajökull.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
16. dubna 2010
23:09

Výbuch islandské sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull zkomplikoval život také čelnému islandskému vulkanologovi Árnimu Snorrasonovi. Odborník na sopečnou činnost uvízl v Nizozemsku kvůli zastavené letecké dopravě.

"Ta situace pro mě není optimální," citovala dnes vulkanologa agentura DPA. "Bylo by lepší, kdybych teď byl doma," dodal Snorrason, který byl v době výbuchu sopky na vulkanologickém sympoziu v Amsterodamu.

Snorrason se chce co nejdříve na Island vrátit, v sobotu proto zamíří lodí do Británie. Nepředpokládá však, že by odtud mohl v dohledné době pokračovat letadlem. "Co jsem se dozvěděl z domova, situace kolem vulkánu se sotva změnila. Sopečná aktivita pokračuje," řekl vulkanolog.

Oblak sopečného popela ochromil leteckou dopravu nad Evropou. Odborníci očekávají komplikace i v nadcházejících dnech, protože se mrak drobných částic rozšiřuje jižním a východním směrem. Už v sobotu ráno by jeho jižní okraj měl sahat od jižní Francie po severní Balkán.

Sopečný prach ohrožuje bezpečnost leteckého provozu kvůli snížené viditelnosti a možnosti poškození proudových motorů. Prachové částice také mohou ucpat chladící zařízení letadel. Sopečný mrak tak dnes způsobil zrušení zhruba 60 procent všech letů v Evropě. Zrušena byla většina transatlantických spojů, mimo jiné kvůli uzavření největšího evropského letiště Heathrow u Londýna.

Počasí navíc nepřeje rozfoukání lávového prachu. O víkendu je nutné počítat s pokračujícími komplikacemi v letecké dopravě, a to nově i v jižní Francii nebo severní Itálii. Česko, Velká Británie, Švýcarsko či Finsko už potvrdily, že jejich vzdušný prostor zůstane uzavřen nejméně do soboty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi