Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Odborníci: Předvolební sliby TOP 09 jsou sci-fi

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: hof - 
1. dubna 2010
07:41

Snížení dávek, zrušení porodného, snížení platů úředníkům… S nezvykle tvrdými opatřeními, která srazí schodek státního rozpočtu, chce na své voliče zapůsobit strana TOP 09.

Co o jejich slibech míní odborníci? Podle ekonomů a politologů jsou sliby TOP 09 neuskutečnitelné.

Přestože odborníci považují utahování opasků za nutnost, v návrzích TOP 09 vidí spíš hru na předvolební notu. „Většinu ve Sněmovně mít nebudou a nemají tak šanci svůj program prosadit, takže ty návrhy jsou vlastně scifi ,“ myslí si analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj ke škrtům, které navrhuje TOP 09, sice dojde kvůli nárůstu státního dluhu, ale až zhruba za deset let.

S tím, že návrhy nemají v praxi šanci na úspěch, souhlasí i politologové. „TOP 09 se potřebuje odlišit od ODS, tyto návrhy jim mohou pomoci v kampani, dělají dojem, že strana je statečná a chce dělat reformy,“ myslí si Bohumil Doležal.

Co chce TOP 09?

• o 10 % snížit rodičovskou, sociální dávky a platy zaměstnanců státu kromě učitelů a zdravotníků

• zrušit porodné, pohřebné nebo příplatek na soc. péči v 1. stupni

• finanční spoluúčast pacienta na lécích a zákrocích při lehkých onemocněních (chřipka nebo zubní plomba)

georg-stuttgart ( 2. dubna 2010 07:03 )

lidi neblaznete, to je prece jedno, jestly ho tam ma ona, nebo ho tam ma on, politicke strany se zakladaji a budou stale, ale proc to ti lidi delaji, no prece politika je nejvjetsi KSEFT, na ukor radovich a poctivich opcanu prece, v dobje komunizmu to bylo srejne,komunisti si zily nad pomnery, a co se zmnenilo od roku 1990 no prece vubec nic, je to porat stejne, jen v tom je rozdil, ze se krade v mega rozmnerech, a verejne,

klika ( 1. dubna 2010 16:45 )

A kdo by to měl odhlasovat? Snad si nemyslíte ,že parlament ? Podívejte se ,jak si chrání imunitu, platy, sankce u zákonů chybí..,atd. Přece nepůjdou proti svým korytům..... Jedině je vykopat a nenaletět na líbivé sliby(TOP 09),o kterých ovšem všichni slibující vědí,že jsou neprůchodné v parlamentu.

sakra ( 1. dubna 2010 12:45 )

To byl jen Kalouskův vy.čů.raný tah. Tušil, že KDU se zřejmě do sněmovny nedostane, tak honem udělal TOP 09, nastrčil tam knížete(divím se, že se k tomu propůjčil) a teď bude na "pěkném" volitilném místě a je opět ve sněmovně. Může chrochtat a škodit nejméně další 4 roky.

anelam ( 1. dubna 2010 11:56 )

Snažila jsem se to tam najít ale nezadařilo se

anelam ( 1. dubna 2010 11:54 )

oprava-S dovolením,takovou jsem měla radost z vašeho přízpěvku,že jsem udělala hrubku..nechci být stále kvůli tomu napadána.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa