Politická strana, která se chce před volbami zbavit svého šéfa, je jako posádka házející přes palubu kapitána, sotva se jejich loď začne potápět.

Mirek Topolánek zůstává v čele ODS
Autor: David Malík, Ladislav Křivan, Michal Šula
Topolánek odstoupil z kandidátky ODS

Vzpoura v ODS proti Mirkovi Topolánkovi nemůže skončit jinak, než ztroskotáním. Jistě, možná by tahle bárka ztroskotala i s kapitánem na palubě, ale na nějaké revoluce už je tak trochu pozdě.

Odvolání Topolánka prospěje všem kromě ODS, kterou dovedl k větším volebním úspěchům
než jeho předchůdce Václav Klaus. Je to chyba, kterou může udělat jen ten, kdo ztratil orientaci a definitivně zabloudil.

I paní Květa z trafiky, kde si kupuji noviny, ví, že co platí dnes, nemusí platit zítra, a není nic staršího než včerejší noviny. Je to pár dní, co média řešila odboráře Duška a bavila se tím, že se na něj rýmuje slovo tužka. Dnes už to vzruší snad jen redakci časopisu Lui.

Krize v ODS prospěje hlavně Top 09, která je na pravici jedinou alternativou pro ty, kteří mají problém volit levici. Knížepánovi teď stačí kouřit fajfku, poočku pozorovat to hemžení a nedělat prudké pohyby.

Prospěje i levici, tedy Jiřímu Paroubkovi, kterého Topolánkova krize dělá lepším. Když se ho zeptáte, co o na to, odpoví: „Vidíte? Já to říkal.“

Na Topolánkově politické mrtvole se zřejmě přiživí i menší strany, tedy Věci Veřejné a možná i dosud poněkud mdlá strana Miloše Zemana. Menší strany budou těžit z toho, že pravicový volič najednou neví, koho.

Paní Květa ví, že čím blíž k termínu voleb, tím menší kauza stačí, aby vzbudila rozruch. Zatímco dnes se jeví Topolánkova vina jako strašlivou, zítra může mít černého Petra zas někdo jiný.