Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Inspekce: V kojenecké vodě je toluen

Fotografie
Ilustrační foto  (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
5. března 2010
16:43

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej kojenecké vody Horský pramen. Laboratorní rozbor v ní odhalil zdraví škodlivý toluen.

Množství bylo sice nepatrné, 0,2 mikrogramů na litr, ale v kojeneckých vodách se nesmí vyskytovat žádné cizorodé organické látky, řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Výrobci, firmě Jesenický pramen Nová Pláň z Bruntálu, inspekce navíc pozastavila uvádění na trh veškeré vody Horský pramen.

Toluen objevila inspekce v PET láhvi o objemu pěti litrů s datem minimální trvanlivosti do 2. srpna 2010. "Okamžitě po seznámení se s laboratorními výsledky vyrazili inspektoři na kontrolu k výrobci této vody. Zde byl vydán zákaz uvádění do oběhu vztahující se na uvedenou šarži a také opatření tuto šarži stáhnout z obchodní sítě. S ohledem na vážnost zjištění však také bylo pozastaveno uvádění do oběhu všech ostatních šarží," řekla Šmídtová. Na trh se další šarže dostanou až poté, co výrobce laboratorními rozbory prokáže, že jsou bezpečné.

Toluen, chemicky methylbenzen, je čirá, ve vodě nerozpustná těkavá kapalina, jejíž páry tvoří se vzduchem třaskavou směs. Patří do skupiny aromatických uhlovodíků. Používá se jako rozpouštědlo barev a laků, často je také zneužíván narkomany.

gogo ( 6. března 2010 15:30 )

Voda "Horský pramen" neviděla podle mne skutečný horský pramen ani z rychlíku ... A co její výrobci ? Jsou opět nevinní ?

wwalery ( 6. března 2010 01:59 )

ať jsou děti odmala free..alespoň budou mít život krásnějšíí

Zobrazit celou diskusi