Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak se vyznat v důležitých datech na obalech

Při nákupu si kromě složení nezapomeňte zkontrolovat datum spotřeby
Při nákupu si kromě složení nezapomeňte zkontrolovat datum spotřeby  (Autor: scom)
Autor: jip, mia, tav - 
3. března 2010
05:00

Oschlá zelenina, maso podezřelé barvy, šunka, co páchne, a konzerva z roku 2005? Takových případů sice ubývá, ale přesto občas narazíte na podobné »pochoutky«. Možná vás ale překvapí, že ne všechno, co je za hranicí trvanlivosti, je vždy neprodejné.

Spousta lidí si totiž plete datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti. V prvním případě se po projití potraviny prodávat nesmějí, ve druhém ano, ale v obou případech jejich konzumací dost riskujete. Za kvalitu po prošlém datu vám ručí prodejce, a ne výrobce. Jenže prodejci často prošlou potravinu neoznačí (kromě velkých nápisů »sleva«), a přitom je to jejich povinnost.

Datum minimální trvanlivosti do…

Datem minimální trvanlivosti se označují potraviny s trvanlivostí delší než 14 dnů. Jde například o konzervy, těstoviny, nápoje apod. Pokud má potravina trvanlivost 3 měsíce a méně, stačí uvést den a měsíc. Pokud má potravina trvanlivost delší než 3 měsíce, stačí uvést měsíc a rok. Pokud má trvanlivost delší než 18 měsíců, stačí rok. Jídlo s dlouhou dobou minimální trvanlivosti po otevření okamžitě zkonzumujte, nebo uchovejte podle pokynů typu »Po otevření uchovejte při teplotě do 20 °C« a »Spotřebujte do 24 hodin po otevření«.

Prošlé potraviny lze prodávat:

● zřetelně označené

● zdravotně nezávadné

● odděleně od regulérního zboží

Datum minimální trvanlivosti nemusí být uváděno u čerstvého ovoce a zeleniny, alkoholických nápojů s obsahem alkoholu 10 a více procent, pečiva, soli, cukrovinek vyrobených z přírodních sladidel nebo cukru, žvýkaček a zmrzliny.

512745:gallery:true:true

Spotřebujte do…

Datem spotřeby se označují potraviny, které se snadno kazí a je nutné je udržovat za doporučených teplotních podmínek. Uvedení podmínek skladování je povinné! Patří sem například jogurty, čerstvé sýry, tvarohy, cukrářské a lahůdkářské zboží, některé uzeniny a mražené zboží. Po projití doby spotřeby se už nesmí prodávat. Je nutné je zlikvidovat, protože mohou být zdravotním rizikem!

Tip Blesku: Éčka v mobilu

Aby se vám z obalů četlo ještě lépe, můžete si objednat program do mobilu, který vám pomůže s identifikací éček, neboli přídatných látek, které výrobci strkají do potravin. Aplikaci stáhnete z adresy www.emulgatory.cz/ecka-v-mobilu. Zadáte éčko a zobrazí se vám jeho název, skóre nebezpečnosti od 0–7 a vlastnosti, jako například nevhodná pro děti, nebezpečná přísada, zakázaná přísada. Aplikace je zdarma. Stačí ji nainstalovat do mobilu, který podporuje Java aplikace.

Látku E250 běžně najdete v uzeninách Látku E250 běžně najdete v uzeninách | Tomáš Vrbenský

Odborník na telefonu na téma: Podvody s potravinami

Na cokoli, co vás zajímá o kvalitě potravin, které si kupujete, o náhradních látkách v nich a o tom, jak nás výrobci potravin šidí, se můžete již dnes od 10 do 11 hodin ptát Víta Syrového, autora knihy Tajemství výrobců potravin.

Dotazy volejte na tel.: 225 977 558

Nejčastější triky:

■ Datum bývá přelepeno cenovkou nebo natištěno příliš malým písmem.

■ Datum je uvedeno např. ve formě 020306 a spotřebitel tak neví, co údaj znamená.

■ Datum bývá nečitelné (např. na tvarohu ve staniolové fólii, na taveném sýru či paštice v »salámovém « balení s kovovou sponou, na uzeninách, kde je datum umístěno ve svaru sáčku).

■ Špatná orientace vzniká v souvislosti s několikajazyčnými údaji na obalech (slovenské Spotrebujte do... znamená dobu minimální trvanlivosti, nikoli české Spotřebujte do...).

Zdroj: SZPI

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sova13 ( 3. března 2010 23:17 )

No už to je pár let, co jsem v Albertu nakupovala, ale pamatuji si, že jsem tam prošlé potraviny našla několikrát, ale samozřejmě jsem je nekoupila. Mám se ráda.

djaba ( 3. března 2010 19:43 )

Za komančů jsme běžně baštili cokoliv , dnes čtěte pozorně datum a nakupujte tam , kde je kvalita a ne nejlevněji.Ještě se mi nestalo , abych koupil prošlé potraviny třeba v ALBERTU.

mopsamanda ( 3. března 2010 13:12 )

Velmi oblíbený fígl u obchodníků je, že nápisem sleva nebo novou cenou přelepí právě prošlé datum spotřeby. V tomto případě radši nic nebrat.

venka ( 3. března 2010 11:09 )

to u nás v teplickém Tescu je možné vše i jogurty prošlé tři dny můžeme nakoupit se slevou! A jiné mňamky.

sakra ( 3. března 2010 10:29 )

V naší "demokracic" na ho.vno!

Zobrazit celou diskusi