Skandální potraviny: Sýry bez mléka apod.

Autor: jip, mia, tav, vyr - 
1. 3. 2010
05:00

Očekávali byste v pórkové polévce pórek, nebo v houbové houby? Bláhoví spotřebitelé – v době, kdy kapka dochucovadla udělá divy, by to bylo zbytečné plýtvání. Když levně, tak bez surovin, které výrobek prodraží.

Chuťové buňky si přijdou na své a zdraví – kdo by na to myslel.

Regály s mléčnými výrobky jsou plné produktů, které obsahují hlavně rostlinné tuky. Mléka je v nich pomálu. Pak se můžete dočíst, že jde o výrobek ´sýrového typu´. Výrobci sice mlží, ale vyloženě podvádět nesmějí. Proto ve vás vzbuzují mylnou představu hlavně názvem, ale v obsahu látek už pravdu odhalíte.

Light vám zkazí zdraví

Nízkotučné výrobky mají nulovou výživovou hodnotu. Vápník, který obsahují, není vstřebatelný bez vitaminu D, který je v mléčném tuku – ale ten v nich není. Museli byste tedy nízkotučný výrobek zajíst třeba chlebem s máslem…

Co všechno se přidává do potravin?

● Aditiva jsou různé přídavné látky v potravinách
● Prodlužují jejich trvanlivost, upravují vzhled a chuť

STABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA A EMULGÁTORY zlepšují strukturu potravin – vypadají pak hutnější, než ve skutečnosti jsou.

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ: Lecitin E 322, guma guar E 412, arabská guma E 414, pektin E 440, celulóza E 460. Jsou typické pro mléčné a zmrzlinářské výrobky. Např. sýry jsou plné emulgátorů – tzv. tavicích solí.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Guma guar může u citlivých osob vyvolat kopřivku. Tavicí soli odvápňují kosti.

BARVIVA dají potravině barvu, kterou by neměla, nebo obnovují tu, která zeslábla během zpracování.

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÁ: Na přírodní bázi jsou to např. E 100 kurkumin, E 101 riboflavin, E 140 chlorofyly, E 150 karamel, E 160 karoteny, E 162 batanin (extrakt z červené řepy). Jejich množství používané do potravin není omezeno.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mezi syntetická, a tím pádem nezdravá barviva patří E 104 chinolinová žluť, E 122 azorubin, E 127 erythrosin, E 171 titanová běloba a další. Lze je použít jen do stanovených potravin a ve stanoveném množství. Vykazují značná zdravotní rizika!

ANTIOXIDANTY prodlužují trvanlivost potravin a chrání je proti zkáze oxidací (působení kyslíku), například žluknutí tuků a barevným změnám potravin.

NEJČASTĚJŠÍ: Přírodními antioxidanty jsou např. tokoferoly. Dávají se do tuků a olejů, sádla i žvýkaček, sypkých a dehydratovaných směsí pro přípravu moučníků, polévek a studených omáček.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Nejsou známa.

KYSELINY A REGULÁTORY KYSELOSTI dodávají kyselost.

NEJČASTĚJŠÍ: Kyselina fosforečná se přidává do limonád a colových nápojů. Její soli (fosforečnany) jsou v tavených sýrech.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Způsobují podráždění žaludku.

KONZERVAČNÍ LÁTKY prodlužují trvanlivost potravin a chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy.

NEJČASTĚJŠÍ: Dusitany (hlavně E 250), benzoany, siřičitany a kyseliny v uzeninách a křehčeném mase.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Např. rakovina tlustého střeva u dusitanů.

AROMATA zlepšují chuť konzervovaných látek.

NEJČASTĚJŠÍ: Glutamát draselný E 622 a glutamát sodný E 621. Objevují se v bujonových kostkách a hlavně v čínské kuchyni.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mohou způsobit pálení v krku, nevolnost a bušení srdce.

SLADIDLA E 420 – E 959 dávají sladkou chuť, jsou mnohosetkrát sladší než cukr.

NEJČASTĚJŠÍ: Aspartam E 951 a sacharin E 954 a jsou hlavně v nápojích.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mají projímavé účinky. Sladidlo E 952 prokazatelně vyvolalo nádory u krys.

Pohřeb Karla Gotta

Parte Děti Karla Gota Rozloučení na Žofíně Záznam zádušní mše Hosté na zádušní mši O životě Karla Gotta Dědictví Bertramka

Hrob

Celé Česko truchlí. Zemřel Karel Gott, držitel čtyř desítek Zlatých slavíků. Jen málokterý umělec za sebou zanechá tolik děl, jako zesnulý zpěvák. Připomeňte si Mistrův život.

Vše o Karlovi Gottovi čtěte ZDE

mausi ( 11. března 2010 08:00 )

nojo, ale to levný vejce je od slípky, která sedí na metru čtverečnim celej život, na drátěnym pletivu, ani se nemůže otočit a kdoví čim ji krmí. Někde se to musí odrazit Proto nekupovat vejce z klecového chovu. V civilizovaných zemích jeto už dávno zakázáno. Ale u Alberta je většina klecových. parchanti.

mausi ( 11. března 2010 07:57 )

to je asi jediné rozumné řešení.

mausi ( 11. března 2010 07:55 )

a pak tim krmte malé děti. Nejen srágory v kosmetice, ještě i srágory ve žrádle. Pryč odtutd.

mouse ( 2. března 2010 00:55 )

s tím vejcetem jsi mě pobavil, víš ono i to za 3 Kč je opravdický vejce, no fake

matyldamatylda ( 1. března 2010 21:27 )

Naprosto souhlasím,je to tragédie

Zobrazit celou diskusi
Další videa