Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

Skandální potraviny: Sýry bez mléka apod.

Autor: jip, mia, tav, vyr - 
1. března 2010
05:00

Očekávali byste v pórkové polévce pórek, nebo v houbové houby? Bláhoví spotřebitelé – v době, kdy kapka dochucovadla udělá divy, by to bylo zbytečné plýtvání. Když levně, tak bez surovin, které výrobek prodraží.

Chuťové buňky si přijdou na své a zdraví – kdo by na to myslel.

Regály s mléčnými výrobky jsou plné produktů, které obsahují hlavně rostlinné tuky. Mléka je v nich pomálu. Pak se můžete dočíst, že jde o výrobek ´sýrového typu´. Výrobci sice mlží, ale vyloženě podvádět nesmějí. Proto ve vás vzbuzují mylnou představu hlavně názvem, ale v obsahu látek už pravdu odhalíte.

Light vám zkazí zdraví

Nízkotučné výrobky mají nulovou výživovou hodnotu. Vápník, který obsahují, není vstřebatelný bez vitaminu D, který je v mléčném tuku – ale ten v nich není. Museli byste tedy nízkotučný výrobek zajíst třeba chlebem s máslem…

Co všechno se přidává do potravin?

● Aditiva jsou různé přídavné látky v potravinách
● Prodlužují jejich trvanlivost, upravují vzhled a chuť

STABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA A EMULGÁTORY zlepšují strukturu potravin – vypadají pak hutnější, než ve skutečnosti jsou.

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ: Lecitin E 322, guma guar E 412, arabská guma E 414, pektin E 440, celulóza E 460. Jsou typické pro mléčné a zmrzlinářské výrobky. Např. sýry jsou plné emulgátorů – tzv. tavicích solí.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Guma guar může u citlivých osob vyvolat kopřivku. Tavicí soli odvápňují kosti.

BARVIVA dají potravině barvu, kterou by neměla, nebo obnovují tu, která zeslábla během zpracování.

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÁ: Na přírodní bázi jsou to např. E 100 kurkumin, E 101 riboflavin, E 140 chlorofyly, E 150 karamel, E 160 karoteny, E 162 batanin (extrakt z červené řepy). Jejich množství používané do potravin není omezeno.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mezi syntetická, a tím pádem nezdravá barviva patří E 104 chinolinová žluť, E 122 azorubin, E 127 erythrosin, E 171 titanová běloba a další. Lze je použít jen do stanovených potravin a ve stanoveném množství. Vykazují značná zdravotní rizika!

ANTIOXIDANTY prodlužují trvanlivost potravin a chrání je proti zkáze oxidací (působení kyslíku), například žluknutí tuků a barevným změnám potravin.

NEJČASTĚJŠÍ: Přírodními antioxidanty jsou např. tokoferoly. Dávají se do tuků a olejů, sádla i žvýkaček, sypkých a dehydratovaných směsí pro přípravu moučníků, polévek a studených omáček.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Nejsou známa.

KYSELINY A REGULÁTORY KYSELOSTI dodávají kyselost.

NEJČASTĚJŠÍ: Kyselina fosforečná se přidává do limonád a colových nápojů. Její soli (fosforečnany) jsou v tavených sýrech.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Způsobují podráždění žaludku.

KONZERVAČNÍ LÁTKY prodlužují trvanlivost potravin a chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy.

NEJČASTĚJŠÍ: Dusitany (hlavně E 250), benzoany, siřičitany a kyseliny v uzeninách a křehčeném mase.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Např. rakovina tlustého střeva u dusitanů.

AROMATA zlepšují chuť konzervovaných látek.

NEJČASTĚJŠÍ: Glutamát draselný E 622 a glutamát sodný E 621. Objevují se v bujonových kostkách a hlavně v čínské kuchyni.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mohou způsobit pálení v krku, nevolnost a bušení srdce.

SLADIDLA E 420 – E 959 dávají sladkou chuť, jsou mnohosetkrát sladší než cukr.

NEJČASTĚJŠÍ: Aspartam E 951 a sacharin E 954 a jsou hlavně v nápojích.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mají projímavé účinky. Sladidlo E 952 prokazatelně vyvolalo nádory u krys.

mausi ( 11. března 2010 08:00 )

nojo, ale to levný vejce je od slípky, která sedí na metru čtverečnim celej život, na drátěnym pletivu, ani se nemůže otočit a kdoví čim ji krmí. Někde se to musí odrazit Proto nekupovat vejce z klecového chovu. V civilizovaných zemích jeto už dávno zakázáno. Ale u Alberta je většina klecových. parchanti.

mausi ( 11. března 2010 07:57 )

to je asi jediné rozumné řešení.

mausi ( 11. března 2010 07:55 )

a pak tim krmte malé děti. Nejen srágory v kosmetice, ještě i srágory ve žrádle. Pryč odtutd.

mouse ( 2. března 2010 00:55 )

s tím vejcetem jsi mě pobavil, víš ono i to za 3 Kč je opravdický vejce, no fake

matyldamatylda ( 1. března 2010 21:27 )

Naprosto souhlasím,je to tragédie

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud