Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Podvod jménem zdravá výživa

V zimě si na ovoci a zelenině příliš nepochutnáte – podmínky při dovozu jim neprospívají
V zimě si na ovoci a zelenině příliš nepochutnáte – podmínky při dovozu jim neprospívají  (Autor: scom)
Autor: mia - 
11. března 2010
05:00

Také se snažíte o zdravý životní styl? Nejíte tučné maso, vyhýbáte se cukrům, pojídáte pouze tmavé pečivo, preferujete výrobky, které jsou označeny bio, a očekáváte, že se vám tak vyhne obezita, rakovina či řada civilizačních chorob?

Musíme vás zklamat, cestu ke stálému zdraví tak rozhodně zaručenu nemáte!

Apelovat na zdraví se stalo mezi výrobci potravin velmi módní záležitostí. Ti vědí, že celé řadě z nás není lhostejné, co jí, a stará se o to, aby netloustla a přijímala potraviny prospěšné zdraví. Bohužel i v této oblasti panuje mnoho omylů a mýtů, kterými se mnozí řídí v dobré víře, že tak dělají něco prospěšného pro své zdraví.

Tmavé pečivo nerovná se zdravé pečivo

Skoro každý z nás asi ví něco o tom, že by měl dávat přednost pečivu celozrnnému před rohlíky či chlebem. Pokud však ve snaze o zdraví dělíte pečivo podle barvy, pak chybujete! Ne všechno tmavé je zdravé. Základem je mouka, ze které je pečivo vyrobeno. Ta by totiž měla být skutečně celozrnná a obsahovat nesemletá zrna, a hlavně jejich slupku, která ukrývá tolik potřebnou vlákninu. A nikde není psáno, že taková mouka musí být nutně tmavě hnědá – může mít i světlejší barvu. Touze po zdraví tak výrobci potravin »napomáhají « tím, že různé druhy pečiva, které jsou vyrobeny z mouky světlé, prostě dobarvují. Kupujte tedy jen ty výrobky, které mají původní obal, kde je uvedeno jejich složení, a můžete tak zjistit, z jaké mouky jsou skutečně vyrobeny!

Ne vše bio je zákonitě zdravé!

Dalším omylem, který mezi lidmi přetrvává, je považování bio potravin za naprosto ideální. Je třeba si uvědomit, že výraz bio by měl označovat takové výrobky, které jsou vyrobeny za určitých podmínek a nejsou do nich přidány škodlivé látky. To však neznamená, že se jimi můžeme »cpát« hlava nehlava. V bio kvalitě si můžete dopřát třeba i vepřové maso, o kterém jistě nikdo nebude tvrdit, že jde o potravinu s naprosto pozitivním vlivem na naše zdraví. To samé platí třeba o bio pečivu – může obsahovat mnoho tuku a cukru.

Sója není všespasitelná

Pokud vejdete do některého z obchodů zdravé výživy, pak si budete moci vybírat z mnoha výrobků ze »zdravé« sóji. Bohužel se zázračné účinky neprokázaly, naopak – podávání sójového »mléka« kojencům je škodlivé, protože obsahuje hormon estrogen. Ten může poškodit nervový systém a štítnou žlázu. Sójové »mléko« je také samostatnou kategorií – většinou obsahuje pouze sójový olej a kukuřičný škrob.

Sójový nápoj čokoládový – nemůže nahradit mléko, obsahuje cukry Sójový nápoj čokoládový – nemůže nahradit mléko, obsahuje cukry | scom

Ovoce může i uškodit

Nyní v zimních měsících se ovoce a zelenina často dováží ze zahraničí. „Představte si, jaké horko a vlhko panuje při dlouhé přepravě lodí z tropických oblastí. Pokud by tedy producenti neužili ke konzervaci exotických plodů chemické postřiky, moc by toho k nám nedovezli,“ říká Vít Syrový, odborník na výživu.

Máte rádi jahody? A všímáte si, že ty utržené na zahrádce brzo plesniví, zatímco ty z obchodu snad nikdy? I zde sehrál roli chemický postřik. A co taková rajčata a okurky? Teď chutnají jinak než v létě… Přijely totiž až ze Španělska, kde je pěstují v igelitových stanech, v malých květináčcích se skelnou vatou, do níž jsou zastrčeny hadičky, které k nim přivádí vodu s chemikáliemi.

anelam ( 14. března 2010 08:23 )

´šťestí Vidím že máš přehled,a jsem ráda že jsi chytrá a rozumná baba!!! Tak už budu číst i tvé dlouhé články!!Vážně se měj hezky a pozdravuj sluníčko,moře a celou rodinu!!!!!PA

anasyi ( 13. března 2010 14:37 )

anelam,vis,neuvedomujeme si,ze mame drinu,mame ze vseho radost,je to blby ale je to tak.Politika je vsude,dneska jeste dosti vecem nerozumime,hlavne socialniho zajisteni.Tady je uplne jinej system,takze nemame ani strach,kdyz prijdeme o praci,nebo bychom omarodili,a mit strach o duchod uz vubec ne.Ja kdyz vse vypravim moji mamince,tak mi rika,ze to neni ani mozny.vse je na dluhy povidani.Me stve,co se deje v cechach,jenom ziram,a hlavne na to,kdyz vladni prohlasi,tak to funguje i v zemich EU.Neni pravda.Vse co se kolem nas deje,ma vliv na nase zdravi,ne jenom to,jestli jime skladovane ovoce,ci primo z pole.Kdyz si vezmes deni v cechach,je to samej dusicnan,krmi Vas politikou,ktera vas systematicky odrovnava,ztracite pravo na dustojny zivot.Jdes do obchodu a kupujes dalsi dusicnany.Lidi se dusi mezi sebou,protoze nikdo nevi,co snimi bude.nezaplatis nejakou splatku,mas exekutora nemilosrdne na krku.Ja se jenom obavam ze lidi se takhle nemuzou ani dockat sveho duchodu.Ja kdyz pozoruji,co se v cechach deje v politice,ja bych je vypraskala vsechny najednou,oni si delaji jenom z lidi prcu.Ja mam svoji fylozofii,jim na co mam chut,obklopuji se lidmi,se kterymi je mi dobre,delam si tak,jak chci ja,rikam to,co vim,ze je dulezite rict,mam rada svobodu a svobodu i davam,tohle vsechno ma vliv na muj zivot a na moje zdravi.Pro me a moji rodinu,je zdravi na prvnim miste.Zdravi+svoboda=stesti

anelam ( 13. března 2010 11:50 )

Recept jsem si vytiskla.-gaspaco-

anelam ( 13. března 2010 11:12 )

ANASY-mockrát děkuji,jak to čtu tak mám husí kůži po celém těle ,jak já ti závidím-!!!!! Já vím že to musí být dřina,jsem z vesnice a znám to,taky si pěstuji vše sama,ale zde jsou hrozné podmínky-stále zima pak hned léto,vše má taky hned plíseň,a kvůli děckám nikdy nic nestříkala.Tam jak žiješ tedy musí být krásně,já bych to hned brala ve 40 bych to zvládla určitě,jenže nebyl nikdo kdo by to se mnou praktikoval.Musíš mít báječného muže i rodinu ale takovým to přeji!!!!!!Tak si moc užívej a b ud hlavně zdravá a taky šťastná!!!!Já su taky v pohodě ale ser...mě to co se zde děje je to humus a už se z toho asi nikdy nevyhrabem-myslím politika.Tak ahoj,končím nebo sprdnu sebe samu,že píši romány!!!

anasyi ( 12. března 2010 15:21 )

no ono jde i o to,jestli by bylo kde,obnovit zemedelske hospodarstvi,pomalu vsechny pozemky rozprodany na honosne vily

Zobrazit celou diskusi