Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slovensko přijalo kontroverzní vlastenecký zákon

Autor: ČTK, oj - 
2. března 2010
17:53

Slovenský parlament dnes schválil kontroverzní zákon na podporu vlastenectví. Norma z dílny populistické Slovenské národní strany (SNS) od dubna ukládá povinné hraní národní hymny státním školám, vládě i parlamentu. Státní zaměstnanci také budou muset skládat slib věrnosti státu.

Hraní slovenské hymny bude ve školách povinné vždy před začátkem první hodiny v týdnu a před školními akcemi, jako je předávání vysvědčení. Ve školních třídách by podle nové normy neměl chybět státní znak, text hymny nebo preambule ústavy.

Melodie písně Nad Tatrou sa blýska bude muset zaznít i na úvod zasedání vlády a schůzí parlamentu, stejně jako na různých sportovních akcích. Státní hymnu musí do vysílání povinně zařadit i veřejnoprávní média - Slovenský rozhlas a Slovenská televize. Slib věrnosti budou muset skládat noví státní zaměstnanci.

Poslanci Národní rady podpořili zmírněnou předlohu zákona. Původní návrh ukládal skládání slibů i dospívajícím při přebírání občanského průkazu. Slib zavazující k ochraně celistvosti a suverenity země měli původně skládat kromě státních zaměstnanců i starostové, primátoři a zastupitelé v orgánech samosprávy. Šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj je však v pozměňujícím návrhu od slibu osvobodil.

Hraní hymny mělo být povinné na všech školách. Soukromých a církevních škol se však upravený zákon týkat nebude.

SNS je známá výpady proti maďarské menšině

SNS kontroverzního Jána Sloty je známá mimo jiné ostrými výpady proti početné maďarské menšině v zemi. V tomto volebním období prosadila například uzákonění zásluh předválečného katolického politika Andreje Hlinky, který se mimo jiné netajil obdivem k totalitním nacionalistickým režimům.

Rovněž premiér Robert Fico a předseda nejsilnější strany Směr se v minulosti vyslovoval pro zpěv hymny ve školách a pro budování soch postavám národní historie. Vládní koalice loni prosadila i jazykový zákon, jenž má mimo jiné sloužit ochraně slovenštiny.

Vlastenectví nelze vnucovat

Opoziční poslanci dnes namítali, že vlastenectví nelze lidem vnucovat zákonem. O něm měli zákonodárci původně hlasovat v únoru, ale Národní rada tehdy při hlasování nebyla usnášeníschopná.

Předkladateli zákona o vlastenectví byli Slota a Rafaj, kteří nakonec přistoupili na jeho zmírnění. Pro normu dnes hlasovalo 77 ze 122 přítomných poslanců. SNS ji prosadila s podporou obou svých koaličních partnerů, Ficovy strany Směr-sociální demokracie i Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) expremiéra Vladimíra Mečiara. 

legedeferenda ( 10. března 2010 17:54 )

ja mam sice len 20rokov ale k tejto teme by som bola schopna napisat vela stran ja by som len chcela podotknut ze madari nie su jedina narodnostna mensina u nas a okrem nich sa nikto nestazuje....je pravda ze k vlastenectvu nemozno nikoho prinutit ale mozno prave touto cestou sa vlastenectvo prebudi aspon v hrstke ludoch, ktori by teoreticky mohli povzdvihnut nas narod....madarov sem neplete aj tak to nevyriesite...nie vsetci madari palia nase vlajky

oldedek ( 4. března 2010 12:13 )

Toho ožrana Slotu a premiéra Piča Slovákům opravdu závidím - jak by to u nás hned šlo kdyby jsme je tady měli. No snad to Jyrka Piňďourek taky zachrání...

znojmacka ( 4. března 2010 11:27 )

kuboego, "zlatý český ručičky" jsou prázdým shlukem slov, pokud jim nepředchází advekátní čin. - takže na to nejsem hrdá. I mi připadne divný být hrdá na cizí zlatý ručičky ( to ocením, že je ten člověk dobrej, ale jeho zásluhy nejsou moje- " nechlubit se cizím peřím" zas..) Chtěla jsem tím říct, že si myslím, že hráváním hymny dětem ve školách a po pořadech ve veřejnoprávní TV si nemyslím, že se něčeho dosáhne.. Jen to tak možná bude vypadat. Tak, jako velkej čin, ale v podstatě jen shluk slov. Souhlasím s jazykovým zákonem u vás, tam to má odůvodnitelnej smysl. Ale řekni, myslíš si, že kdyby naši poslanci vyjednávali se Sudeťákama, stačilo by na "nápravu" aby se hrála česká hymna? Mě tohleto všechno připadne akorát že je to dělaný pro "velkohubost" a tím pádem pro "maločinnost". Schválili to a nechají to být, je to dělaný jen pro pocit zadostiučinění, ale neřeší to nic podle mě. Hymna bude jako povinná ukolébavka, která vám bude znít na veřejnoprávný TV a dětem ve školách 1x týdně. Bez smyslu, bez účinku, si myslím. Ale je to můj názor, ty máš jinej, tak to bývá. Hlavně si z toho neudělejte povinnej 1. máj, oslavoval se svátek práce a každej s chutí chodil do průvodu - nemyslím to posměvačně- je to jenom přirovnání, opravdu..

kuboego ( 4. března 2010 07:39 )

Milá znojmacka Ty nie si hrdá na vaše "zlaté české ručičky?

kuboego ( 4. března 2010 07:33 )

milá znojmacka, ten zákon nikomu nerozkazuje byť vlastencom obyčajným ľuďom, ale uznaj sama, že na určitých postoch sa jednoducho vlastenectvo resp. loajalita k vlasti vyžaduje. Páčilo by sa Ti, keby poslanci Vášho parlamentu chodili vyjednávať do Nemecka o autonómii Sudet? Ja bysom to prirovnalk maželstvu. Tiež každý vstupuje do toho dobrovolne, ale tiež sa tam na radnici niečo sľubuje. A potom sa žije celý život v láske k krodine, domovu, deťom, partnerovi, holt, komu sa to znepáči, zbali 5 švestek a ide. A o tomto je demokracia. Každý si môže vybrať, kde chce žiť. Ale potom musí držať basu.

Zobrazit celou diskusi