Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový trestní kodex: Místo 15 let dostal 4 roky!

Nezaměstnaný Jan P. byl se čtyřletým trestem za zabití spokojený. Původně mu totiž hrozilo až 15 let vězení.
Nezaměstnaný Jan P. byl se čtyřletým trestem za zabití spokojený. Původně mu totiž hrozilo až 15 let vězení.  (Autor: Blesk – Ondřej Požár)
Autor: op - 
6. ledna 2010
06:55

O prvním případu změny vraždy na zabití podle nového trestního zákoníku včera rozhodl Krajský soud v Brně. Za smrtící bodnutí druha (†33) matky (44) potrestal Jana P. (25) čtyřmi lety vězení. Původně mu hrozilo 10 až 15 let.

Obžalovaný Jan P. loni v červnu v Křtinách na Blanensku nožem bodl do hrudi druha své matky, protože ten vyhrožoval, že ji zabije sekyrou. Oba muži byli při potyčce opilí.

Rozsudek už vycházel z nového trestního zákoníku, platného od 1. ledna 2010. Zásadní změnou je překvalifikování vraždy na zabití, když pachatel zabíjí v silném rozrušení a afektu. A to je podle soudkyně Haliny Černé právě případ Jana P.

„Dříve museli pachatelé těchto tzv. situačních vražd počítat s mnohem těžším postihem. V tomto případě ale kriminální situaci vytvořil zavrženíhodným jednáním právě poškozený. Proto soud uznal obžalovaného vinným jen ze zabití, nikoli z vraždy,“ vysvětlila soudkyně Halina Černá. Polehčující okolností podle ní bylo i to, že se útočník snažil umírající oběť zachránit a oživoval ji. „Navíc motivem jeho činu byl strach o život matky. Čtyřletý trest je proto podle soudu dostačující,“ dodala soudkyně.

„Jsem s rozsudkem spokojený,“ řekl krátce po jeho vynesení Jan. P., který musí také rodině oběti zaplatit odškodné 750 000 korun.

krojc ( 7. ledna 2010 13:38 )

setkání s dalším paragrafem za všechny drobné ! Kdo by se k nim ale hlásil jako autor? Zvlášť k těm "povedeným", kterých je většina? Jeden moudrý řekl, že porážka je sirotek, ale vítězství má hromadu příbuzných, co se k němu hlásí. Už by bylo na čase vyhnat tu bandu "oráčů pole zákona" , od rozpočtu až k dennímu životu produkují jen zmetky - ale zato prvotřídní .

hihihi ( 7. ledna 2010 00:29 )

měli dávat řád Bílýho lva nebo aspoň volnou vstupenku na Matějskou pouť.

sakra ( 6. ledna 2010 09:45 )

Opět se pánům posrancům něco povedlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání