Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dnešní mládež: Drogy, sex a nuda

Autor: pes - 
25. února 2010
05:07

Morálka našich dětí je prý stále horší a horší! Zajímají se jen o drogy, sex a vlastní vzhled! Tvrdí to učitelé, dospělí, a dokonce to přiznávají samy děti. V této souvislosti se nám vybaví pojem ztracená generace 60. let minulého století. Ta dnešní není ani tak ztracená, jako znuděná...

Jaké zájmy a hodnoty má vůbec dnešní mládež? Tuto otázku vyvolal skandál s šikanováním učitelů na internetu. Neúcta k učitelům a rodičům, nezájem o vzdělání a povrchní zábava jsou podle reakcí čtenářů Blesk.cz pro dnešní mládež typické.

Učitelé děti nudí

Učitelé tvrdí, že morálka dnešní mládeže je horší a horší. "Jsou drzí, nezajímá je učení. Pořád přemýšlí, jak učitele vyprovokovat," říká osmapadesátiletá učitelka ze Sedlčan Marie Šťastná. Kantoři si dokola stěžují, že mladé ničím nezaujmete. Položme si ale otázku, zda není chyba i na jejich straně. Děti totiž často tvrdí, že výuka je nudná, nezáživná a nemotivující. Rozvíjení inteligence a zvědavosti je často nahrazeno prostým popisováním věcí, které člověk v dalším životě těžko využije.

Není proto divu, že se na internetu objevily fotografie a videa, dokumentující situaci v českém školství. Studenti během výuky spí na lavici i na zemi, hrají online hry, a když se hodně nudí, zesměšňují učitele. Především mladší uživatelé to pak vesele komentují a dobře se tím baví.

"Problém dnešní mládeže je, že ji ve skutečnosti nic nezajímá. Pouze si myslí, že projevuje zájem o věci, které jsou právě v kurzu," říká dvacetiletý Tomáš z Brna. Myslí si, že za to může konzumní společnost, na kterou nebyla dnešní mládež připravena. Mladí prý nedokáží svoje problémy ani správně popsat, natož pak se sebou něco udělat.

Maminka mi zalévá mariuhanu

"Pro dnešní mladé jsou priority alkohol, drogy a sex a vytrácí se slušnost a zájem o rodinu!“ říká šestnáctiletá Lucie ze středních Čech. Myslí si ale, že její vrstevníci jiné možnosti často nevidí nebo nechtějí vidět. Hlavně marihuana se stala něčím víc než hitem, stala se samozřejmostí. Dnes už v očích žáků osmých, devátých tříd základních škol není špatný ten, kdo ji „hulí“, ale spíše naopak – je „in“. "Já osobně ani nekouřím, ale marihuanu u nás zkoušel skoro každý. Není problém se k těmhle věcem dostat," říká čtrnáctiletý Marek z Prahy. K tvrdým drogám jako heroin, pervitin a kokain pak už není daleko.

Nejsmutnější na tom je, že tento pošetilý model chování převzala i spousta rodičů, kteří by měli cítit určitou míru odpovědnosti, minimálně ke svým dětem. Proto asi nepřekvapil případ nezletilého pěstitele marihuany, který se chlubil, že měl nejlepší úrodu, když se vrátil ze školního výletu, protože mu rostlinky mezitím zalévala maminka.

S drogami a alkoholem někdy souvisí i gamblerství. Mnoho rodičů vůbec netuší, že jejich děti místo sezení v kině s přáteli sedí u zářivých bedýnek se sklenkou piva v ruce.

Rodiče na děti nemají čas

Za chování dětí, jejich apatii a naprostý nedostatek základních hodnot nesou zodpovědnost především jejich rodiče.

"Pomalu mizí střední vrstva společnosti. Dítě většinou vyrůstá v prostředí, kde jsou rodiče bohatí a velmi zaměstnaní, takže na dítě „věčně nemají čas“ a vykupují si to drahými dárky. Nebo na druhou stranu vyrůstá dítě v prostředí, kde rodiče musí bojovat o každou korunu, aby si udrželi alespoň základní úroveň života," říká psycholog Jiří Petřivínský.

Podle něj v tomto případě poté většinou rodiče mají tolik svých problémů, že se dítěti dostatečně nevěnují. Dítě si tedy hledá své vzory jinde, a to mezi ostatními dětmi, které jsou na tom stejně jako ono samo.

Není tedy divu, že přirozeně vzniká ztracená generace lidí bez jakýchkoli životních cílů a morálních hodnot. "Vím, co od života chci, a jdu si za tím, ale asi jsem v tomhle výjimka," dodává studentka Lucie.

Psycholog: Nejsou horší, jsou jiní

Psycholog Jan Cimický to s dnešní mladou generací ale tak černě nevidí. Tvrdí, že mladá generace má jen jiné cíle než ta stávající. "Ten rozdíl je především v tom, že mají daleko dostupnější všechno to, co my jsme neměli. To může vést k tomu, že všechny ty možnosti ani nevyužijí," říká Cimický.

Myslí si, že by na tom byla dnešní generace hůř, než ta předchozí. "Vždycky se mezi nimi najdou lidé, kteří jednou vyrostou ve velké osobnosti. Že tomu tak není je zkreslená představa. Dospělí si svoje mládí vždy trochu zidealizují, ale vlastně to samé říkali před lety naši rodiče o nás," doplňuje Cimický.

"Naše mládež miluje luxus. Má špatné chování a opovrhuje autoritami – neprokazuje úctu starším a místo pohybu a cvičení raději plácá hlouposti.
Děti jsou dnes tyranské; doma vůbec nepomáhají. Už se nepostaví, když někdo starší vstoupí do místnosti. Odmlouvají a vzpírají se svým rodičům, ve společnosti mluví hlouposti, nenasytně hltají jídlo a tyranizují učitele," napsal o mladých lidech své doby filozof Sokrates už před dvěma a půl tisíci lety.

avatarcze ( 27. února 2010 16:17 )

Je mi 13 a chodím do 8.tř. a tenhle článek je totální blbost jestli vám vadí děti tak se podívejte na leckterého dospělého nebo důchodce sedím v metru a přijde ke mně paní dá mi před obličej průkaz a nic neřekne tak sem myslel že je revizor a ona mi řekne abych ji pustil sednout ani nepoprosí to že jsme děti neznamená že nemáme mít úctu jako každý člověk a to s tím kořením a drogama je taky blbost u nás ve třídě nikdo aktivně nekouří marihuanu a o hodinách si má učitel udělat pořádek je to jeho problém znám spoustu učitelů u kterých si žáci dělají co chtěj a taky znám učitele který si ten respekt umějí udělat.

ertepla ( 27. února 2010 12:56 )

souhlas a to úlně stačí, přiměřeně cukru a peře...mám s tím zkušenost doma i na škole, nejsem vyfiknutá úča...děcka si nic nedovolí...nejsem přísná...stačí mít přirozenou autoriu a něco v hlavě...děcka to poznají...jsou vnímaví a nejsou zas tak zlí

blbostzabiji ( 26. února 2010 13:04 )

Mám 2 dcery - 18 a 21 let, nemůžu říct, že by byly řezané jako žita, nicméně, když zasloužily, výprask nebo jednu či dvě po tlamce dostaly. A ani jednu z nich nikdy nenapadla taková kravina

blbostzabiji ( 26. února 2010 12:59 )

.....samo........máňa je v podstatě pro organismus méně škodlivá než klasický tabák. Chybí tam ten šílený dehet a kuřák marjány nebafne denně dvacku jako průměrnej kuřák cigaret (čili já ). A většina z nás, klasických kuřáků,se stala závisláky po pár vyhulenejch cigaretách, což je v případě "huličů" trávy či haše velmi mimořádné.

socatko ( 26. února 2010 10:30 )

Ja to teda nevedela Maikol, ale fakt, ze je Vam 20 neznamena, ze lzete! Rada se priucim Vy jste zrejme davala ve skole pozor, takze zrejme jste ta mensina. Jedna z mala nasi budoucnosti! Preji stesti do zivota

Zobrazit celou diskusi