Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak sehnat práci: Pomůže dobře napsaný životopis!

Snažíte se najít práci? Dobře napsaný životopis a motivační dopis pomůže!
Snažíte se najít práci? Dobře napsaný životopis a motivační dopis pomůže!  (Autor: Archív)
Autor: Radka Růžičková - 
1. února 2010
04:58

Při boji o místo může hodně pomoci dobře napsaný životopis! Podle průzkumů věnuje personalista jedné odpovědi na nabídku práce maximálně dvacet vteřin. Proto nejvíc boduje přehlednost a jednoduchost.

Stručný, jasný a bez bílých míst. Tak vypadá ideální životopis podle personalistů. Bílým místům přitom říkají personalisté těm obdobím v životopise, která nejsou popsána. Pokud jste tedy byli nějakou dobu bez práce, je dobré to v životopise uvést a doplnit, že jste si v té době zvyšovali kvalifikaci třeba nějakým kurzem nebo studiem jazyků.

Nezaměstnanost: O jedno místo bojuje 17 lidí!

Důležitá je i celková úprava životopisu. Svědčí totiž o tom, kolik času člověk životopisu věnoval. Body dolů dokážou srazit i pravopisné chyby. Nikdy by neměl chybět kontakt jak na mobil, tak případně na email. Čas často rozhoduje, a pokud není uchazeč k zastižení, může to snížit jeho šance, protože personalista se obrátí na někoho jiného.

„Životopis je první informace, kterou o vás většinou personalista dostává,“ potvrzuje Jana Skalová, mluvčí firmy LMC, která u nás provozuje největší pracovní portály. „Je to něco jako vaše vizitka, obrázek o tom, kdo jste a co umíte,“ vysvětluje Skalová. „Když vážně hledáte práci, dejte si na čas s přípravou seriózního životopisu na úrovni. I hledání práce je práce a je potřeba v tom mít systém a plán,“ radí Skalová.  „Pamatujte si, že energie a čas vložený do jeho přípravy je z životopisu vždy cítit.“

Jak získat body navíc
- přehlednost
- jasnost
- přiměřená délka
- konkrétní informace
- strukturovanost
- používání odborný výrazů

Jak body ztratit
- gramatické chyby
- bílá místa
- chybí kontaktní údaje
- přílišná délka
- lhaní
- přehánění svých schopností


Motivační dopis: Vstupenka na trh práce

Kdo jste, na jakou nabídku práce odpovídáte a proč máte právě o tohle místo zájem. Tak se dá stručně shrnout obsah průvodního nebo také, jak mu někteří personalisté říkají, motivačního dopisu.

Nezáleží přitom, jestli píšete email nebo na pracovní nabídku odpovídáte klasickou cestou. Rozhodně v něm nikdy nesmí chybět oslovení adresáta, o jaké místo se ucházíte a jak jste se o něm dozvěděli (inzerát, na něčí doporučení apod.). Proč chcete pracovat zrovna pro tu-to společnost, co konkrétního jí nabízíte. Uveďte své nejsilnější stránky, zmiňte se o tom, že další informace jsou v životopise.

Průvodní dopis je první věc, kterou si personalista o vás přečte. Pokud ho hned na začátku zaujmete, podívá se i na váš přiložený životopis. Přestože se některé firmy nezmiňují o motivačním dopise, ale jiné na něm trvají, neměl by u vaší žádosti o práci nikdy chybět.

485515:gallery:true:true

gogo ( 1. února 2010 10:12 )

Svatá prostoto ! Pro jednotlivá pracovní místa sice může tato hraběcí rada platit, ale pro 540 000 lidí bez práce musí ta práce krucinál především být !!!

Zobrazit celou diskusi