Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Situace v ČR: V noci zase padal sníh, doprava vázne

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Jiří Čada)
Autor: ČTK, jos - 
29. ledna 2010
08:06

Na Vysočině připadlo v noci na dnešek do deseti centimetrů sněhu. Stále sněží a kvůli nárazovému větru se na silnicích místy tvoří sněhové jazyky. Na silnicích váznou kamiony. Podobná situace je v celé České republice.

Dopravní nehody byly po ránu i na dálnici D1, na 104. kilometru do Brna prorazil kamion středová svodidla a zasahuje i do protisměru, tvoří se kolony. Podle silničářů není žádný úsek uzavřen, ale silnice jsou sjízdné jen s opatrností.

Přes den bude v kraji mírně mrznout, očekávají se další sněhové přeháňky. Stále se mohou tvořit sněhové jazyky.

Převrácené nákladní auto zablokovalo oba jízdní pruhy, podle krajských záchranářů ale nikdo nebyl zraněn. Podle Národního dopravního informačního centra byl provoz v tomto úseku D1 obnoven před 08:00.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji napadlo do dnešního rána kolem 15 centimetrů sněhu. Dopravu komplikovaly na některých místech sněhové jazyky, závěje i takzvaná bílá tma. Některé úseky silnic byly krátkodobě uzavřeny, než se podařilo závěje odstranit, oznámil vedoucí zimní údržby krajské správy silnic Josef Bulka.

Patrně nejhorší situace byla v noci na Bochovsku a Tepelsku, kde silničáři a řidiči bojovali s takzvanou bílou tmou. Podle Bulky nebylo místy vidět dále než na jeden metr. Několik uvízlých aut se podařilo ale včas vyprostit. V Krušných horách byla nejhorší situace mezi Božím Darem a Neklidem. "Problémy byly hlavně kvůli řidičům kamionů, kteří nerespektují značku se zákazem vjezdu a na Boží Dar vyjedou," uvedl Bulka.

Pardubický kraj

Silničáři zavřeli v Pardubickém kraji pět úseků silnic třetí třídy na Chrudimsku a Orlickoústecku. Pokusí se je zprůjezdnit ještě dnes dopoledne. Během noci v kraji napadlo až 20 centimetrů sněhu, dopravu komplikoval silný vítr. Řada aut skončila v příkopu. Sněhové jazyky se tvoří i dnes ráno. ČTK to dnes řekl Marian Cvrkal ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

"Zavřeli jsme silnice, kde nejezdí linkové autobusy. Snažili jsme se zprůjezdnit ostatní silnice, aby se lidé ráno dostali do práce," řekl.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji je kvůli nočnímu sněžení a velmi silnému větru uzavřeno šest silnic třetí třídy na Roudnicku a Lounsku. Problémy jsou i v Krušných horách v okolí Klínovce.

Jižní Morava

Silnice druhé a třetí třídy na výše položených místech jižní Moravy jsou po nočním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Leží na nich vrstva ujetého sněhu krytá posypu. Na Blanensku a Vyškovsku se tvoří vlivem větru sněhové jazyky.

Střední Čechy

Dopravu ve středních Čechách komplikují sněhové jazyky, řidiči by měli být opatrní. Na některých silnicích druhé a třetí třídy může motoristy překvapit vrstva nového sněhu. Hlavní tahy jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, místy je pokrývají zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

smrk ( 29. ledna 2010 08:23 )

A počkejte v létě, až začne svítit sluníčko - to teprve budou kááááálamity.....

malyhad ( 29. ledna 2010 07:38 )

a nedávno,tak 4 roky zpět,to bylo ještě horší.Tenkrát,jak vznikla "ladovská zima"

Zobrazit celou diskusi