Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žaludův přepych: Tak se obědvá u státních drah!

Autor: Tomáš Belica - 
3. prosince 2009
04:22

Šéf státních Českých drah Petr Žaluda umí žít. A nestydí se tím pochlubit. Vozí se v luxusní limuzíně s masážními sedačkami za bezmála čtyři miliony a obědvá jako gurmán.

Štamgastem, jak se přiznal, je v luxusní pražské restauraci Amici Miei. Jeho oběd vyjde na 1600 Kč. A jeho zaměstnanci? Ti se musí spokojit s nádražním bufetem, kde se naobědvají do stovky.

V luxusní italské restauraci Amici Miei na Starém Městě Žaluda už několik let sedává zády k oknu a perfektně sehraný personál předem ví, co šéfovi drah naservírovat. Žaluda se tu také při hodování nechal vyfotit pro časopis LN Esprit.

„Pro pana Žaludu, který patří k našim nejvýznačnějším hostům objednáváme standardně buď mořského vlka, anebo mořský jazyk,“ potvrdil sommeliér Pavel Hrubý.

Jak se šéf drah časopisu svěřil, dává si tu polévku minestrone, mořský jazyk, bramborové plátky a špenát na česneku. Blesk si včera přímo na místě ověřil, že je to útrata za téměř 1600 Kč. Žaludu s platem půl milionu měsíčně to bolet nemusí. „Samozřejmě, jsme drahá restaurace. Osmdesát procent klientely tvoří celebrity a topmanažeři velkých firem,“ řekla Blesku manažerka Žaludovy oblíbené restaurace Jitka Klementová.

Však tady byl také poprvé nachytán expremiér Mirek Topolánek se svou milenkou Lucií Talmanovou. Dilema, jestli mořského vlka, nebo mořský jazyk, Žaludovi podřízení řešit nemusí. V nádražní restauraci nebo bufetu berou, co je, hlavně aby to moc nestálo.

„Kde se tady na nádraží najíst, to je problém,“ svěřila se Blesku na nádraží Praha-Holešovice pokladní Hana Králová. Ta každý den spíš řeší, jestli oběd stihne. „Je tu sice restaurace, ale než nám jídlo donesou, skončí nám přestávka. Pak je tu několik bufetů, tak to většinou řeším bagetou se šunkou a sýrem. A někdy kastrůlkem z domova,“ řekla Králová, jedna z Žaludových podřízených...


371555:gallery:true:true

Oběd Petra Žaludy, šéfa Českých drah
Italská restaurace Amici Miei, Vězeňská ulice, Praha 1

- polévka minestrone 190 Kč
- mořský jazyk 960 Kč
- bramborové plátky 170 Kč
- špenát na česneku 140 Kč
- minerální voda 110 Kč

Účet celkem: 1570 Kč

 

Pokladní Králová z holešovického nádraží si k obědu koupila bagetu Pokladní Králová z holešovického nádraží si k obědu koupila bagetu | Ondřej Čermák, Kateřina Moravcová, Petr Merta

Oběd Hany Králové, pokladní ČD
Nádražní bufet na nádraží Praha-Holešovice

 

- Bageta se šunkou a sýrem 36 Kč
- Voda jemně perlivá 21 Kč

Účet celkem: 57Kč

paul ( 4. prosince 2009 16:15 )

TY MÁŠ V HLAVĚ GUMU ŽE JSI SI VYMAZAL VŠECHNY HÁČKY A ČÁKRKY PIŠ POŘÁDNĚ TY GUMO

smrk ( 3. prosince 2009 22:57 )

Ty rouro, ty mě nemůžeš urazit, neboť tvé IQ je právě na úrovni té šřětky o které jsem se zmiňoval . Musíš mě tak akorát políbit (_!_)

vrba ( 3. prosince 2009 20:26 )

Já reaguji slušně a bez urážek. Státní dráhy jsou opravdu černou dírou na nenávratné mizení peněz. Nevím, jestli jezdíte vlakem. Jedna cesta špinavým, prochladlým a nepohodným vlakem dnes stojí tolik, jako tatáž cesta úsporným autem. Já už všude jezdím, doslova za polovinu autobusem, pokud nemohu jet autem (jako nyní, kdy mám zlomenou ruku). A přitom v hluboce prodělečném provozu zajišťují železniční odbory pomocí vydírání stávkami mzdy a především si managment vyplácí nemorálně a naprosto nezalouženě horentní platy.

micky21 ( 3. prosince 2009 18:08 )

smrku a krakonoši, jste komoušská svoloč, která by se měla zlikvidovat v této zemi.

smrk ( 3. prosince 2009 17:56 )

Hele ty tajtrlíku, dneska jsem četl inzerát, že v ODS hledají "štětku" na protahování p.r.d.e.l.e. Tupohlava, tak se přihlaš - určitě tě vezmou !!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa