Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 důvodů proč (ne)sejmout ředitele drah Žaludu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ot - 
30. června 2010
05:26

Šéfovi Českých drah Petru Žaludovi hrozí odvolání. Řešit to má v pátek dozorčí rada. Důvod? Ani nehorázné osobní výhody, ani horentní suma za služební vůz, ba ani další výstřelky ve ztrátové firmě. Žaludovi hrozí pád za to, že před pár dny »odstřelil« šéfa ČD Cargo Josefa Bazalu. Ministr dopravy Gustav Slamečka je ale proti odvolání – vláda v demisi se zavázala nedělat personální změny. Blesk sestavil důvody, proč by měl Žaluda jít, a co mu lze naopak přičíst k dobru.

 

4 důvody pro vyhazv

1. Vůz s masáží

Jednou rukou Žaluda bral státní dotace, druhou rozhazoval. Jeho služební Audi A8 přišlo na víc než 3,5 milionu. Má v něm masážní a klimatizované sedačky v kůži za 450 tisíc, stoleček za 100 tisíc…

2. Nestydaté výhody

Plat půl milionu měsíčně Žaludovi nestačí. Dráhy mu navíc posílají 100 tisíc měsíčně na kapitálové životní pojištění, 100 tisíc ročně na lékařskou péči, při odchodu dostane 24 platů… U výdělečné fi rmy, proč ne. To ale dráhy nejsou.

3. Foto za 40 tisíc!

Peníze, které daly v roce 2008 dráhy za marketing, jsou téměř k neuvěření. Lístky na NHL, pronájem vrtulníku a taky třeba foto pana generálního za 40 tisíc korun. Celkem šlo předloni na marketing skoro půl miliardy.

4. Jako manekýn?

Můžeš žrát, ale nesmíš mlaskat! Pravidlo každého, kdo si žije nad poměry, jako by Žaluda nikdy neslyšel. V době krize se fotil pro exkluzivní Harper’s Bazaar v oblečení a s doplňky za 200 tisíc. Sociální citlivost buldozeru.

3 důvody proti odvolání

1. Lepší výsledek

I když jsou dráhy stále vnímány jako prodělečný podnik, začíná se možná blýskat na lepší časy. V 1. čtvrtletí letos hospodařily se ziskem 2 miliony korun. To je o 125 milionů lepší výsledek než loni. Podle Žaludy je za tím snížení nákladů a růst tržeb.

2. Už žádný golf!

Trvalo to, ale nakonec šéfové drah pod vedením Žaludy přece jen přestali vyhazovat miliony za nesmyslný marketing. Skončilo sponzorství golfových turnajů, placení celebrit jako tváří pendolina a podobně šílené aktivity.

3. Vyhodil Bazalu

Šéf ČD Cargo Josef Bazala, jehož pád má Žaluda na svědomí, bral měsíčně půl milionu a kritici tvrdí, že si nahrabal nejen díky platu. Firma navíc vykázala loni ztrátu před zdaněním 378 milionů, i když za rok 2008 měla hrubý zisk 474 milionů korun.

palko1961 ( 30. června 2010 14:46 )

Zaludovi bych nejradeji narval do pr..le destnik a pak ho rozevrel. Urcite by bu...ant chrochtal blahem

znojmacka ( 30. června 2010 14:29 )

.. a ještě Času Dost..

kopejtko ( 30. června 2010 09:54 )

nemyslím si, že žalostný stav českých drah je výsledek bolševických vazeb. České dráhy byly v háji a současný způsob hospdaření je jenom dorazil. A pan generální ředitel je toho jenom důkazem. On si ve svém audi bude jezdit s masážní sedačkou pod zadkem, zatímco cestující na nástupištích budou dál čekat a v zimě i mrznout, protože i nadále bude platit: ČD - Čekáš Dlouho? Čekej Dál!....... A myslíte si, že ho to zajímá? Chachacháááááááááááááááááááá

ma-o ( 30. června 2010 07:13 )

A nějaký modrý nebo oranžový odborník to někdy přivedl k lepšímu ?

pitro ( 30. června 2010 06:55 )

typickej b......t

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa