Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk strávil den s popálenou Natálkou (2)

Autor: Marie Machková - 
23. listopadu 2009
09:55

FOTOGALERIE: Těžce popálená Natálka (2,5) je velká bojovnice. V nemocnici už jí je ale dlouhá chvíle. Není divu. Vždyť od dubna, kdy dům jejích rodičů ve Vítkově zapálili žháři, neopustila pokoj popáleninového centra v Ostravě.

Špatná nálada ji ale včera přešla, když dostala od Blesku, který s ní strávil celý den, panenku. „Chtěla by už chodit, jít ven, ale nemůže. Obě nožičky má stále zafačované,“ vysvětlovala prvotní rozmrzelost dcery Anna Siváková. Když ale Natálka dostala od Blesku panenku, už ji nedala z ruky. Nepůjčila ji ani svým sestřičkám, které za ní s tatínkem přijely na návštěvu. „Máme nový dům. Musím se s ženou domluvit, jaké mám koupit obklady do koupelny. Také musíme zařídit pokojíček pro Natálku,“ řekl včera Blesku tatínek popálené holčičky Pavel Kudrik.


Moc času na debaty ale rodiče neměli. Natálka je totiž malý živel. Možná právě proto tak statečně zvládla popáleniny na osmdesáti procentech těla. Jak jí tatínek dárek rozbalil, hned si chtěla novou panenku dát do kočárku a houpat ji. Pak si zase vzala kostky a neustále se dožadovala sušenek. „Ona je velký jedlík. A já si říkám, jen ať jí, ať má sílu a nepotká ji ta zlá chřipka. To by totiž bylo zlé,“ řekla paní Anna, která je od čtvrtka v nemocnici s dcerou. Je na ní vidět, jak je šťastná, přesto se už obě moc těší domů. „Nemocniční pokoj domov nenahradí, ale nenudíme se. Stavíme si z kostek, čteme pohádky anebo Natálku nosím v náručí po pokoji. Co ale vždy zabere, je pohádka o Krtečkovi. Ten jí vždycky vrátí úsměv do tváře,“ řekla Siváková.

Natálčin den v nemocnici
6:30 hodin budíček
6:30 – 7:00 hygiena (maminka Natálku jen otírá vlhkými ubrousky, do vody ještě nesmí), vizita
7:00 snídaně
7:00 – 12:00 rehabilitace a natírání jizev (maminka Natálce procvičuje končetiny)
12:00 oběd (Natálka jí sama a moc jí chutná)
12:00 – 15:00 další rehabilitace a natírání jizev
15:00 svačinka (po ní někdy Natálka usne)
15:00 – 17:00 další rehabilitace, ošetření jizev
17:00 večeře
17:30 hygiena
18:00 pohádky, většinou vyhraje ta o Krtečkovi
19:00 – 21:30 v této době Natálka usíná

Po celý den maminka Natálce čte pohádky, hraje si s ní, nosí ji v náručí

sheba ( 24. listopadu 2009 16:39 )

Nejenom mě by zajímalo, proč Natalčiny rodiče měli jen tak malá zranění a popáleniny, když byli všichni v jedné místnosti. Také mě vadí, jak je zde prezentována rodina paní Sivákové, skutečnost je úplně jiná. Stačí si dohledat i jiné zdroje a výpovědi obyvatel Vítkova. Nikomu není přijemné dívat se na trpící dítě, ale o to víc by se nás mělo zamyslet nad tím, proč se to stalo a jak by tomu šlo zabránit.

ivet ( 23. listopadu 2009 20:50 )

kdyby staří nedřepěli v hospodě a kdyby Kudrik nebyl posera,tak ji vytáhli včas

ivet ( 23. listopadu 2009 20:44 )

Jsem z Vítkova a jsem už unavena a zhnusena ,otevřu noviny,televizi,rádio,všude vzorná rodina Kudriků,jejich nejejich domek,Kudrik,který nikdy nepracoval a prcovat nebude,krást je výhodnější,prosím Vás,jak můžete věřit novinářům?Přijeďte k nám a uvidíte Natálku do toho nepletu,ta jediná to odnesla,peníze vybrané ve sbírce měly být jen její

qwerty ( 23. listopadu 2009 19:06 )

Tak ještě jednou, mady. Skutečně se domníváte, že pokud cikán ukradne peněženku a jede autem bez řidičáku, je adekvátní potrestat ho tím, že mu podpálím barák a upálím děcko? Co byste pak navrhoval/a pro lidi, kteří spáchají brutální vraždu, vytunelují pár mega nebo ožralí za volantem sejmou mámu s kočárkem na přechodu?

qwerty ( 23. listopadu 2009 18:53 )

Mady, uvědomte si, prosím, že kdyby na tu malou nehodili bílí Češi zápalnou láhev, tak by žádnou drahou léčbu nepotřebovala. Něco je u Vás hodně špatně nastaveno. Vadí Vám, kolik budou stát operace, že to za rodinu zaplatí stát a dokonce na to přispěje i z Vašeho. Proč tu nikdo neřešíte, že by léčbu měl, pokud mu bude čin prokázaný, hradit pachatel? To se nám nehodí do krámu, protože je to "bílý", automaticky tedy slušný a spořádaný spoluobčan, že? Určitě chodil do práce, platil si zdravotní i sociální pojištění... prostě slušný člověk. Co na tom, že ve volném čase háže zápalné flašky na jiný lidi. Ano, mně je taky zle z toho, kam svět spěje. Jen si myslím, že každý z nás blije do jiné mísy.

Zobrazit celou diskusi