Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10 aktuálních otázek o prasečí chřipce

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ida, jip - 
20. listopadu 2009
06:40

Děti proti prasečí chřipce očkovány nebudou, vybraní dospěli začnou dostávat vakcínu od 23. listopadu. Zde je 10 nejaktuálnínějších otázek o prasečí chřipce.

1. Kolik bude mít ministerstvo zdravotnictví vakcín proti prasečí chřipce a pro koho?

Celkový počet vakcín je kolem 1 milionu. 713 tisíc z toho je určeno rizikovým pacientům (někteří potřebují dvě dávky), 137 tisíc dostanou zdravotníci a zdravotnický personál. 150 je určeno osobám důležitým pro chod státu (např. ministrům). Už je hotov seznam lidí, kteří očkování mají dostat.

2. Jak zjistím, jestli jsem na seznamu?

Přijde vám pozvánka od lékaře. Mezi rizikové pacienty patří ti, kteří trpí chronickými chorobami, srdečními a plicními onemocněními, astmatem a těhotné ženy (ve druhém a třetím trimestru). Jsou to také pacienti po transplantaci, ale s výjimkou těch, kteří berou tzv. imunosupresiva (léky, které uměle oslabují imunitu, aby tělo přijalo transplantovaný orgán). Vzhledem k nim by mohlo být očkování vyšším rizikem než chřipka samotná.

3. Co když se nechci nechat očkovat?

Očkování není povinné, ale dobrovolné. Odmítnuté dávky budou opět rozděleny těm, co je budou nejvíce potřebovat.

439600:gallery:true:true

 

4. Kde vakcínu dostanu?

U svého praktického lékaře nebo ve vakcinačních centrech. Pokud velmi stojíte o vakcínu a nejste na seznamu, a přesto váš lékař zhodnotí, že byste ji měli dostat, může seznam od pojišťovny o vaše jméno doplnit. „Pokud ani tak na seznamu nepřibudete, je to na osobní komunikaci mezi lékařem a pojišťovnou,“ řekla náměstkyně ministryně Helerová. Lékař také může pacienta rovnou odeslat do vakcinačního centra, kde situaci zhodnotí.

5. Kdy se mohu nechat očkovat?

První vakcíny by měly k lékařům a do vakcinačních center dorazit nejpozději do pátku příštího týdne. Nejdříve vás tedy lékař naočkuje v pondělí 30. 11.

6. Kolik vakcín bude mít můj lékař k dispozici?

V první várce by měl váš lékař dostat dvacet dávek, dětský lékař deset dávek. Do konce dubna pak zbývající počet, potřebný k naočkování všech na seznamu.

7. Kdy podle odhadů propukne chřipková epidemie naplno?

Podle hlavního hygienika Víta přijde hlavní vlna chřipky začátkem prosince a onemocnět může až 20 % populace. Ovšem pandemické 30% hranici prý zatím nic nenasvědčuje.

8. Mohu si zakoupit lék Tamiflu?

Distribuce léku Tamiflu, který působí proti prasečí chřipce, byla omezena pouze na zdravotnická zařízení. Důvodem je, aby se lidé nechtěli léky předzásobit. „Lék Tamiflu nepůsobí jako prevence, ale je k podávání léčebnému, čili ve chvíli, kdy nemoc už vypukne,“ upozornila ministryně.

439602:gallery:true:true

 

9. Kolik za vakcínu zaplatím?

Nezaplatíte ani korunu. Dokonce ani regulační poplatek. „Stát zaplatil vakcíny, zdravotní pojišťovny zaplatí aplikaci,“ vysvětluje ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Pojišťovny navíc lékařům proplatí i pozvánky, které rozešlou.

10. Jak se mám proti chřipce preventivně bránit?

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové se máme chovat stejně jako každý rok v tomto období při běžné chřipce. Čili vyhýbat se místům, kde je velký počet lidí, dobře se oblékat, jíst vitaminy a ovoce... A hlavně nepanikařit.


Příznaky prasečí chřipky
• Teplota vyšší než 38 °C
• Častý a intenzivní kašel
• Bolest hlavy a za očima
• Zimnice
• Bolest v krku
• Zvracení nebo průjem
• Nechutenství
• Ucpaný nos
• Všeobecná únava a slabost


 

glumik ( 20. listopadu 2009 13:49 )

OPET STRASENI PLESK.. LIDI MEJTE HLAVNE ZDRAVY ROZUM... MIMOCHODEM MOC BY ME ZAJIMALOKOLIK REDAKTORU JE NAOCKOVANO ZDARMA SWINE-FLU??? A JEDEN OPRAVDU VYBORNY NAVOD NA VAKCINU http://orgo-net.blogspot.com/2009/11/navod-na-vakcinu.html

Zobrazit celou diskusi