Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prasečí chřipka útočí: Vakcína ale nikde!

Hlavní hygienik ČR Michael Vít
Hlavní hygienik ČR Michael Vít  (Autor: ČTK)
Autor: val - 
12. listopadu 2009
16:54

Prasečí chřipka na nás začíná útočit ze všech stran. Už i první školy musely být uzavřeny, ale vakcína stále v nedohlednu! Respektive bude prý za 14 dnů!

Pouhých sto tisíc dávek vakcíny do České republiky! A dokonce až za 2 týdny. Jak je to možné? Zdá se, že ze strany Ministerstva zdravotnictví došlo k obrovskému pochybení!

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková sice v pátek podepsala smlouvu na milion vakcín proti prasečí chřipce, ale toto množství bude stačit jako prevence jen pro půl milionu lidí! Co ti ostatní?

Původní plán zněl totižř jinak: Pětkrát více vakcín! Podle hlavního hygienika ČR doktora Michaela Víta to však stačí!

"Vláda České republiky má několik scénářů a její rozhodnutí je přijatelné. Podepsala klasickou smlouvu, která je běžná pro všechny státy EU," říká hlavní hygienik ČR.

Je naprosto zřejmé, že se vakcíny nedostanou ke každému, ale Ministerstvo zdravotnictví panice nepropadá. "Žádný stát to nemá pod kontrolou, těžko můžete pandemii zcela eliminovat nebo nějak předpovídat. Máme určité scénáře a podle nich se řídíme," dodává šéf hygieniků Vít.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít Hlavní hygienik ČR Michael Vít | ČTK

Mnoho lidí také nemůže pochopit, že jiné státy už vakcínu mají, ale v ČR se na ni stále čeká. Vždyť prasečí chřipka už řádí i u nás!

"Do dvou týdnů bychom měli obdržet zásilku se 100 tisíci kusy vakcín pro rizikovou skupinu lidí s chronickým onemocněním, do konce roku už by to mělo být 330 tisíc kusů. Poté budou přicházet vakcíny v dalších vlnách, celkem jich dostaneme 1 milion. Jiné státy mají vakcíny od 9. listopadu, takže máme zpoždění několik dnů," přiznal Vít.

"Pokud bude docházet ke spolupráci odborníků a médií, k lidem se dostanou všechny důležité informace, tak můžeme pandemii společně úspěšně čelit," uzavírá hlavní hygienik.

BabcaN ( 15. listopadu 2009 18:34 )

A s tímto bych asi souhlasila že ušetří na důchodech.

BabcaN ( 15. listopadu 2009 18:33 )

Kdepak jste vzal takovéto info??? To se zdá asi jen vám, že je méně nebezpečná.

anasyi ( 15. listopadu 2009 17:51 )

glumik ( 13. listopadu 2009 10:39 )

;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D

i626 ( 12. listopadu 2009 22:17 )

Pandemie do 14 dnů tady má být už třičtvrtě roku

Zobrazit celou diskusi