Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unikátní metoda v ČR umí bojovat s prasečí chřipkou!

Přednosta kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jan Pirk
Přednosta kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jan Pirk  (Autor: Foto Blesk - Jindřich Mynařík)
Autor: INT, ČTK, val - 
16. listopadu 2009
11:38

Výborná zpráva! Není vakcína, ale přesto dokážeme bojovat proti prasečí chřipce. Češi převzali od protinožců léčebnou metodu, která může zachránit desítky lidí umírající na obávanou prasečí chřipku.

"Je to metoda mimotělního oběhu, kdy se okysličuje krev a tím se zvyšuje aktivita v boji proti viru," řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Metoda sice nezachrání všechny nakažené, ale mohla by pomoci těm, které postihne těžký zápal plic.

"Tato metoda pomáhá zachraňovat jinak zdravé lidi, kteří dostanou těžký zápal plic," uvedl kardiochirurg z Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Pirk.

Podle Pirka by se tento postup mohl v budoucnu využít například u mladých žen nakažených virem prasečí chřipky, které prodělaly porod, nebo u těhotných.

S touto metodou již mají zkušenosti hlavně v Austrálii a na Novém Zélandu. Je tudíž velmi pravděpodobné, že dojde k využití i v Česku.

"Člověk se připojí na takzvané mimotělní membránové okysličování, jde o přístroj, který se připojí z třísla a místo plic okysličuje krev, takže plíce mají čas na to, aby se ten zánět zahojil," vysvětlil Pirk.

50 účinných léků proti chřipce

Podle předběžného odhadu by celkové náklady na jednoho pacienta byly přibližně 250 tisíc korun. Spotřební materiál na přístroj by vyšel tak na 70.000 až 100.000 korun, další peníze stojí pobyt pacienta na jednotce intenzivní péče.

V Česku již zemřeli tři lidé s virem prasečí chřipky, všichni již předtím trpěli závažnou chorobou. Metoda by podle hlavního hygienika ČR Víta mohla pomoct právě takovým pacientům.

První vakcíny dorazí až za týden

Podle Víta by první vakcína měla do Čech dorazit už tuto středu, ale mělo by se jednat pouze o 100 tisíc dávek. Očkovat se začne 23.listopadu.

Očkovat by se měli chronicky nemocní pacienti a vybraní zdravotníci. Ministerstvo zdravotnictví zároveň doporučuje, aby se lidé dobrovolně očkovali i proti sezónní chřipce. Navíc by měli dodržovat hygienické zásady, používat papírové kapesníky a nechodit mezi lidi, pokud jsou nemocní.

Prasečí chřipka útočí: Vakcína ale nikde!

ladajablonecak ( 18. listopadu 2009 03:52 )

Proč se o něm veřejně nemluví? Informace na www.emms.cz

moravacka ( 18. listopadu 2009 00:12 )

tady v Australii to delali taky, ale kdyz clovek dodrzuje hygienu a vyhyba se prelidnenym mistum, tak se nema ceho bat. Par lidi tu zemrelo, ale vsichni meli jiz pred tim zdravotni problemy, taky nekolik mladych lidi, ale to je tim, ze vsichni podcenuji i obycejnou chripku, takze kdyby to vylezeli - zadny problem Je to proste zase "duvod", aby mohli doktori "zkoumat" a vyhazovat penize za vakciny, ktere se uz vyrabeli pred mnoha lety, nic noveho pod sluncem

Zobrazit celou diskusi