Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Prasečí chřipka děsí šéfy velkých firem! Přežijí?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, val - 
13. listopadu 2009
13:48

Prasečí chřipka straší nejen lékaře, ale také české kolosy táhnoucí naší ekonomiku. Představa tisíců nemocných zaměstnanců je pro vedení významných společností noční můrou. Hrozí i to, že by česká ekonomika mohla zkolabovat.

Scénář Ministerstva zdravotnictví je 3 miliony nakažených běhěm 9-15 týdnů, z toho 12 tisíc lidí by mělo chřipce podlehnout! V pracovní neschopnosti tak zůstane třetina pracovních sil. Jsou na to klíčové firmy připraveny?

Hlavní téma těchto dnů pro firmy zajišťující chod státu je krizový plán!

"Vytipovali jsme klíčové pozice, které jsou důležité pro zajištění výroby, distribuce a dodávky elektřiny. Jedná se o cca 5800 lidí, kteří by měli být očkováni proti prasečí chřipce," řekla Blesku.cz mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková.

Je ale dobře známo, že v první zásilce koncem listopadu přijde do České republiky pouze 100 tisíc vakcín! Dostane ČEZ skutečně až 6% z první dodávky vakcín? Vždyť na ni čekají desetitisíce zdravotniků a lidí s chronickým onemocněním. A jsou tu také další významné společnosti...

"V požadovaném termínu jsme předali požadavek na počet vakcín, ale žádnou zpětnou informaci jsme zatím nedostali" říká pro deník E15 Jan Martínek z Unipetrolu.

Plány jsou sice nastaveny tak, aby byla zachována základní funkce státu a veřejného života, ale žádná z firem netuší, kdy a kolik vakcín vlastně obdrží.

"S očkováním začneme až dostaneme pokyn a také samotnou vakcínu. Zajistili jsme možnost očkování proti běžné sezónní chřipce," dodává mluvčí ČEZu Nováková.

To v automobilce Škoda už tolik sdílní nebyli. "Připraveni jsme. Budeme reagovat na vzniklou situaci. Nechci teď nic předvídat. Samozřejmě své krizové plány máme, ale sdělovat je nebudu," řekl Blesku.cz mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý.

A zřejmě ani vedení Škodovky nemůže počítat s vakcínou proti prasečí chřipce. "Nejsme na seznamu," dodal mluvčí Černý.

V největších bankách v ČR se začíná mluvit o tom, že v případě rozšíření chřipky by došlo k uzavření poboček. "Pokud by byl rozsah pracovně neschopných zaměstnanců mnohem větší, klíčové bude udržet provoz v největších či nejvíce navštěvovaných pobočkách v regionech," vysvětluje mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

To další banky jsou připraveny i na scénář, kdy jim bude chybět 30-70% zaměstnanců. "Vyvíjíme maximální úsilí, abychom klientům i v nestandardních situacích poskytli komplexní spektrum služeb," uvedla mluvčí Komerční Banky Monika Kludská.

Otázkou přesto zůstává, zda krizové plány, bez dodávky dostatečného počtu vakcín, jsou skutečně natolik propracované, aby zajistily bezproblémový chod firem a tudíž celého našeho státu.

ladajablonecak ( 18. listopadu 2009 04:02 )

Proč se o něm veřejně nemluví? Informace na www.emms.cz

spokojenejpes ( 17. listopadu 2009 10:04 )

Jednoduše, zvýšenou čistotou, vitamíny, očkování proti běžné chřipce, omezit návštěvy tam, kde je více lidí. Dobrej tip: www.2az.org Zn. slevy + dárky. Napište !

dustin ( 14. listopadu 2009 18:21 )

http://dotsub.com/view/b0fb7146-8477-4851-910d-d68fc90b6f6d

jane01 ( 14. listopadu 2009 15:40 )

Vzhledem k tomu, že nám první tři dny v době nemoci nic nezaplatí, ani bych se nedivila, kdyby chřipu většina nemocných přecházela, a tudíž roznášela mezi zdravé. Mají to v té vladě fakt vychytaný .

glumik ( 13. listopadu 2009 19:50 )

MIMOCHODEM MOC BY ME ZAJIMALOKOLIK REDAKTORU JE NAOCKOVANO ZDARMA SWINE-FLU??? pro: chigui,papshop,panikekulova a jim podobnym JEDEN OPRAVDU VYBORNY NAVOD NA VAKCINU http://orgo-net.blogspot.com/2009/11/navod-na-vakcinu.html

Zobrazit celou diskusi