Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojáci ČR: Na přilbách symboly SS!

Ilustr.foto
Ilustr.foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jos - 
9. listopadu 2009
07:49

Dva velitelé z elitní 4. brigády rychlého nasazení, kteří se právě vrátili z Afghánistánu, nosili téměř po celou dobu svého působení v Lógaru na přilbách erby nacistických divizí a brigád SS.

Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Tytéž velitele podle deníku ministr obrany Martin Barták a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek minulý pátek v Žatci vyznamenali za vzorné splnění afghánské mise.

Přilby velitele roty nadporučíka Jana Čermáka a praporčíka Hynka Matonohy "zdobily" erby brigády SS Dirlewanger a divize SS Hohenstaufen.

"To nemyslíte vážně!" zareagoval prý na tuto informaci velitel společných sil Hynek Blaško. "Jsem příliš rozčílen, abych vám teď řekl, co s tím budu dělat, ale podobní lidé nemají v armádě místo," dodal.

Podle deníku však policisté sloužící v Afghánistánu o chování Čermáka a Matonohy již dříve informovali své nadřízené. "A nestalo se nic. Přesněji jen to, že velitel kontingentu v Lógaru Petr Procházka nařídil spálit potahy přileb se znaky SS jednotek," napsala MfD. Na Procházkův rozkaz prý také byly zlikvidovány všechny usvědčující fotografie, zachovalo se jich jen několik.

"Ten erb SS jsem na přilbě opravdu měl. Byla to ode mě klukovina, které hrozně lituji. Dnes již vím, že ty erby patří SS. Jsem Honza, a tak jsem si dal z recese na přilbu to 'háčko' s mečem ... jako svou iniciálu," cituje MfD nadporučíka Jana Čermáka...

Expert na neonacismus Michal Mazel výmluvám na mladickou nerozvážnost nevěří. "Jde přece o vysokoškolsky vzdělaného elitního vojáka, ne o pubescenta. Erby SS na jejich přilbách svědčí o naprosto zvráceném pohledu na svět elitních vojáků armády NATO," řekl Mazel.

CO SI MYSLÍTE O ČESKÉ ARMÁDĚ? ŘEKNĚTE NÁM TO V DISKUZI!

nefertari ( 10. listopadu 2009 11:56 )

Milý čerte, asi jste si nepřečetl, co jsem psala, anebo to nepochopil. Ale to nevadí, líbí se mi jak se do mě navážíte a urážíte mě, bavím se tím . Důležité je, že hlavně vy víte a já nemám potřebu Vám objasňovat co jsem tím myslela. Jen pro info - nácky nesnáším, to je vše. A krakonoši - koho se máme bát? Můžeme být jen rádi, že zůstáváme stranou všech teroristických útoků. Možná si to samé jako vy, mysleli španělé, když jim v Madridu bouchlo metro nebo egypťané, když jim na Sinaji bouchl hotel plný turistů. Kdo Vás pak bude chránit? Městská policie?

cert ( 10. listopadu 2009 06:48 )

))) nojo oni to udělali určitě náhodou )) nebo z mladické nerozvážnosti ;-) Co prosím? Že mladicky nerozvážným pitomcům nepatří do rukou zbraně schopné zabíjet lidi? Ale co, Afghánistán je tak daleko, sem křik zraněných a umírajících Afghánců nedolehne. ;-) Madam, ono toho bude na světě asi víc o čem nevíte, co znamená. Důležité je, že vědí jiní.

gogo ( 9. listopadu 2009 22:02 )

My máme ještě nějakou armádu ? Promiňte, nevšimnul jsem si .....

nefertari ( 9. listopadu 2009 15:45 )

a pak bychom taky mohli zrušit policii, hasiče, bachaře nebo zdravotníky ne? Myslím, že politici nás stojí nejvíc a dělají největší hovno. Bez armády to nejde, o tom jsem přesvědčená. Spíš by mě zajímalo, jestli ty dvě paka vůbec věděly, co nosí na přilbě, jestli to není trošku zbytečný humbuk. Kdyby to nebylo v novinách, tak ani nevím, co to háčko znamená. Když se řekne SS, představím si 2 blesky na límci uniformy ...

siroky11 ( 9. listopadu 2009 14:31 )

V naší zemi je Armáda ČR dobrá pouze v případě povodní, jinak je zcela k ničemu. Stojí to strašných peněz a naši vojáci svou práci odvádějí v cizině. Tak proč to máme platit u nás? Když se něco v této republice dělo (1948-1968-1989) , tak kde byla armáda? Zalezlá strachy někde v koutečku. Tak k čemu jí potřebujeme? Zrušil bych jí zcela!!!

Zobrazit celou diskusi