Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrazivé noci i zabití kozy: Čeští vojáci se učili přežít v mongolské stepi

Autor: sou - 
7. června 2016
08:22

Padesát českých vojáků muselo několik týdnů přežít v mongolské stepi. Učili se nejen hledat vodu nebo ulovit a upéct na ohni kozu, ale i přežít mrazivou noc v narychlo zbudovaném přístřešku. Podle deníku Právo tvořili jednotku průzkumníci z Opavy a tankisté z Přáslavic, kteří pomáhali mongolským kolegům při výcviku na misi v Jižním Súdánu.

Celkově se mezinárodního cvičení, které probíhalo 60 km od hlavního města Ulánbátaru, účastnilo přes dva tisíce vojáků ze 47 zemí. „Zažili tam výcvik přežití bez základních prostředků. Museli například zabít kozu, těch tam bylo všude dost. Jako Středo­evropani na to nejsme zvyklí,“ řekl deníku Právu major Václav Malát krátce po svém příletu z Mongolska. 

Nejtěžší bylo podle něj si zvyknout na výkyvy teplot, kdy tam přes den bylo 20 °C a v noci klesaly teploty k minus 5 °C. Armáda vojáky vyslala do Mongolska proto, aby se připravili na prašné a teplotně extrémní prostředí v africkém Mali, kde už několik let hlídají velitelské budovy a cvičí malijské kolegy. „V Mongolsku mají výbornou možnost si vyzkoušet své schopnosti v odlišných klimatických podmínkách,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Zobrazit celou diskusi