Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamarádku jí zabila tsunami...

Autor: INT, pal - 
1. října 2009
10:56

Americká herečka Pamela Stephenson (59), která žije na souostroví Samoa, ztratila kamarádku ve vlnách tsunami. Ty si již vyžádaly přes 100 obětí...

Mocné vlny, které způsobilo zemětřesení o síle 8,3 stupně Richterovy škály s epicentrem 200 km od Samoy, zasáhly ostrovní ráje Samou, Americkou Samou a Tongu ve středu ráno.

Pamela Stephenson, která na centrálních ostrovech žije se svým manželem, britským komikem Billem Connollym, v nich přišla o kamarádku.

"Kamarádka zemřela, když se snažila dostat od moře k autu. S manželem se snažili před vlnou utéct, ale bohužel se jim to nepovedlo...," řekla médiím zdrcená Pamela. Okolí jejího domu po ataku vln vypadalo jako dílo zkázy: "Všude se válely trosky, auta ležela tam, kam je vlna odmrštila, někde i na střechách domů. Ledničky a klimatizační zařízení plavaly v moři..."

Pamela sama se zachránila jen díky tomu, že s manželem žije dále ve vnitrozemí na kopci. Její dům se však přesto silně otřásal v základech, voda se někde dostala až jeden kilometr do vnitrozemí.

Svědkové tvrdí, že před tím, než vlny na pobřeží udeřily, moře ustoupilo, stejně jako při útoku tsunami v roce 2004 v jihovýchodní Asii. Kdo si tedy neobvyklého úkazu všiml a uvědomil si souvislosti, mohl se zachránit. Před hrozbou také varovaly místní úřady, vlna však udeřila krátce poté a někteří obyvatelé už nestihli utéci. Tsunami si nakonec vyžádala 119 lidských životů.

unius ( 1. října 2009 21:36 )

cau lidi, mrknete na tenhle clanek !! http://tojesila.cz/cz/s16/KAUZA-TOSKANA/c1596-Pujcena-lod-Pershing-64/n2195-Kolik-Topolanek-utratil- za-pronajem-Pershingu-64-se-asi

mamca24 ( 1. října 2009 12:45 )

pro me je mi jich moc lito ti co umreli a pozustali.A te skody.Jeste ze tam nebydlim.A takovy veci tady nehrozi.

Zobrazit celou diskusi