Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Indonésii vlna zabila 50 lidí

Dvoumetrová vlna z protržené hráze zaplavila předměstí Jakarty.
Dvoumetrová vlna z protržené hráze zaplavila předměstí Jakarty.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, vk - 
28. března 2009
05:00

Udeřila bez varování, tiše... Dvoumetrová vlna, kterou místní přirovnávají k malému tsunami, zasáhla předměstí indonéské metropole Jakarty ve chvíli, kdy většina obyvatel spala. Vznikla protržením hráze. Trhala stromy, brala s sebou auta, domy – na 500 jich zaplavila. Spláchla vše, co jí stálo v cestě. O život přišlo nejméně 50 osob a desítky utrpěly zranění.

„Vlna přišla náhle a byla děsivá,“ prohlásil Seto Mulyadí, kterému voda vylámala všechna okna a dveře, a jehož dům nakonec zmizel pod hladinou. „Lidé křičeli: blíží se voda, blíží se voda, a náš pes štěkal. Slyšel jsem bušení na dveře a přemýšlel jsem, kdo by to mohl být a byla to voda,“ líčil své zážitky další postižený. Na některých místech vlna dosahovala až po střechy domků. Na hladině pluly kusy nábytku, ale i obuv či oblečení. Automobily zaparkované v ulicích odnesl silný proud stovky metrů daleko.

Mohutná vlna zaplavila stovky domů, několik z nich trvale poškodila Mohutná vlna zaplavila stovky domů, několik z nich trvale poškodila | ČTK

Desítky osob jsou stále pohřešovány. „Lidé spali, nemohli nic dělat,“ vysvětlil vysoké ztráty na životech zástupce místní správy Danang Susanto. Některým se podařilo vyšplhat na střechy domků, kde čekali na záchranáře, někteří se snažili utéct.

Neštěstí zřejmě zavinilo protrhnutí téměř 15 metrů vysoké přehradní hráze, která byla vytvořena pouze ze zeminy Neštěstí zřejmě zavinilo protrhnutí téměř 15 metrů vysoké přehradní hráze, která byla vytvořena pouze ze zeminy | ČTK

„Odvedl jsem z domu celou svou rodinu a viděl jsem i souseda a jeho těhotnou ženu, jak utíkají pryč. Ta voda byla tak rychlá,“ popsal své zážitky jeden z místních. Protržení hráze zřejmě způsobily mohutné lijáky. „V hrázi byly trhliny už dříve, úřady si je vyfotografovaly, ale pak zase odjely a nic s tím neudělaly,“ říká jeden z obyvatel postižené oblasti.

S katastrofálními záplavami bojuje i největší město amerického státu Dakota Fargo. Úřady nařídily povinnou evakuaci jedné čtvrti a sanatoria ve městě, když se zjistily praskliny v hrázi, která má oblast chránit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi