Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ochrnutý muž v Austrálii zemřel vyhladověním!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, pal - 
21. září 2009
13:29

Ochrnutý Christian Rossiter, kterému australský soud v srpnu povolil dobrovolně ukončit svůj život vyhladověním, dnes zemřel. Informovala o tom agentura AP.

Verdikt znamenal obrat v postoji Austrálie k eutanazii, neboť dosud byla v této zemi pomoc nemocnému ukončit svůj život trestná.

Kvadruplegik Christian Rossiter si zlomil páteř při dopravní nehodě v roce 2004. Loni po pádu ztratil vládu nad všemi končetinami. Rossiter se u soudu dožadoval práva odmítnout potravu v ošetřovatelském zařízení v západoaustralském Perthu, kde byl hospitalizován. Svůj dosavadní život 49letý muž označil za "peklo na zemi". Soud rozhodnutí zdůvodnil právem pacienta určovat a odmítnout léčbu, pokud je plně srozuměn s důsledky svého rozhodnutí.

Rossiter byl před několika týdny odpojen od umělé výživy a nakonec zemřel v léčebném zařízení na zánět hrudníku. Jeho právník smrt nazval "ulehčením", uvedla AP.

Eutanazie je zatím povolena v Nizozemsku, v Belgii a ve Švýcarsku, tolerují ji v americkém státě Oregon a v Kolumbii. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci.

V Česku Senát loni zamítl návrh zákona "o důstojné smrti", který by podle kritiků legalizoval vědomé zabíjení a neřešil hrozbu zneužívání. České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřípustné, ale připouští, že "vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu".

sedan ( 22. září 2009 10:20 )

Vážení Rodičové - nově otevřená specializovaná ambulance ultrazvukové diagnostiky pro Děti a Rodiče www.dc-flipper.cz Mrkněte ještě dnes a Objednejte se On-line

Zobrazit celou diskusi