Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékař na telefonu: V Nizozemsku provedou eutanazii na zavolání

K provedení eutanázie si mohou Nizozemci nyní pozvat lékaře přes speciální telefonní linku
K provedení eutanázie si mohou Nizozemci nyní pozvat lékaře přes speciální telefonní linku  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
1. března 2012
10:34

Přestože je v Nizozemsku eutanazie už 10 let legální, je v tamních médiích znovu silně diskutovaná. Důvodem není jen špatný zdravotní stav holandského prince Johana Frisa, ale především nová služba, která se pacientům od března nabízí. O asistované ukončení života si mohou pacienti zavolat na speciální linku.

V Nizozemsku začala počátkem března poskytovat služby organizace, která si říká Klinika konce života. Jejích šest lékařů v doprovodu se zdravotními sestrami bude dojíždět za pacienty, kteří projeví přání odejít ze života a jimž odmítl poskytnout eutanazii ošetřující lékař.

"Mobilní klinika začne objíždět osoby, které si myslí, že splňují kritéria pro eutanazii," sdělila mluvčí Nizozemské společnosti pro dobrovolný odchod ze života (NVVE) Walburg de Jongová. Lékaři i zdravotnice prošli speciálním školením a budou služby poskytovat po celém Nizozemsku. Podle de Jongové už o službu projevilo zájem 70 osob.

Projekt schválilo ministerstvo zdravotnictví, avšak kritizují jej lékařské svazy. Poukazují na to, že lékaři mobilní kliniky nebudou schopni seznámit se s případy dostatečně detailně a budou se rozhodovat chybně. V Nizozemsku je eutanazie legální deset let, ale někteří lékaři ji odmítají z etických důvodů. Ročně se tam dle NVVE provádí 3100 eutanazií. Poskytují se pacientům, jejichž nemoc lékař označil za neléčitelnou a kteří trpí nesnesitelnými bolestmi.

Rozhodne se pro ni královská rodina?

Nová klinika není jediným důvodem, proč nizozemská média otázku eutanázie znovu otevřela. Národem milovaný princ Johan Friso se totiž stále nachází v bezvědomí a jeho mozek je podle lékařů masivně poškozen. Není jisté, jestli se jeho stav nezačne ještě horšit a jestli se někdy vůbec probudí.

"Pacienti, kteří k nám přicházejí s označením "ve vegetativním stavu", někdy prokazují, že dokáží stále vnímat některé emoce a bolest," řekl rakouskému serveru Blick.ch neurolog Steven Laureys. Královská rodina tak bude patrně muset zvážit i otázku, zda by případné princovo utrpení neukončila asistovaným odchodem z tohoto světa.

nm48 ( 1. března 2012 14:08 )

jsem zásadně pro pokud mám umírat na nevyléčitelnou nemoc v bolestech, nebo být nemohoucí a naděje už neni tak si myslím že to je důstojný odchod ze života !!

vilaamalka ( 1. března 2012 11:25 )

Naše slavná vláda dokáže to,že za stejnou službu důchodci utratí poslední úspory.

Zobrazit celou diskusi