Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fenka ridgebacka: Ujala se opuštěného selátka!

Autor: rap, INT - 
6. září 2009
05:00

Osmiletá fena rhodéského ridgebacka Katjinga tu bez váhání přijala za vlastní jednodenní selátko vietnamského prasete, které jeho matka odmítla.

Farmář Roland Adam (54) spolu se svojí manželkou, bankovní úřednicí Editou (44), mají vietnamská prasátka řadu let a odchovali už spoustu jejich mláďat. Zatím se ještě nestalo, aby měli nějaké problémy. Až nyní... Majitel farmy Adam našel opuštěné selátko večer týž den, kdy se narodilo, a dovtípil se, že ho zbytek jeho rodiny odmítl přijmout.

Možná kvůli tomu, že bylo nejmenší a nejslabší mezi svými sourozenci. Prasata totiž žijí na farmě polodivoce, toulají se po celém pozemku a matka-prasnička své potomky přivádí na svět obvykle v malém lesíku. „Když jsem ho uviděl, bylo mátožné, hodně podchlazené a vešlo by se do čajového šálku. Ale líbilo se mi, že svůj boj o život nevzdalo,“ líčil Adam.

Dokonce ho i kojí

Odvržené selátko se pokoušelo lézt, jako by hledalo ostatní. „Až jsem se divil, že v tak malém tělíčku je tolik života,“ řekl Roland Adam. „Bylo mi jasné, že nadcházející noc nepřežije. Určitě by ho zabily a sežraly místní lišky. A tak jsem ho vzal domů a položil k naši Katjinze.“

Fena rhodéského ridgebacka nedávno vychovala vlastní štěňata. „Řekl jsem si, že mateřský instinkt možná ještě neztratila.“ A také že ne! Katjinga začala prasátko hned olizovat, jazykem mu masírovala bříško a zahřívala ho svým mohutným tělem. „A představte si, na druhý den se jí spustilo mléko a ona začala selátko kojit. Teď už je s ním všechno v pořádku a určitě bude žít. Katjinga je ta nejlepší psí máma na světě,“ neskrývá radost Roland Adam.

boridoj ( 6. září 2009 13:27 )

Mnohá lidská "matka" by se před tou fenkou mohla zastydět.

bomel ( 6. září 2009 10:48 )

milý a hřejivý článek po těch všech katastrofách a hnusech, které nás neustále zahlcují.

Zobrazit celou diskusi