Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby 2009: O Rathovo jízdné zdarma se přihlásilo už 7000 studentů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
30. srpna 2009
14:26

O žákovské jízdné zdarma, které od 1. září zavádí Středočeský kraj, dosud požádalo kolem 7000 žáků a studentů. Kraj počítá s tím, že celkově vydá až 30 000 průkazek opravňujících k využívání této služby.

Řekl to hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík (ČSSD). Doprava do škol zdarma je jako předvolební slib ČSSD zohledněna v rozpočtu kraje. Měla by se týkat žáků a studentů od šesti do 19 let, kteří mají trvalé bydliště a školu ve středních Čechách.

Podle Povšíka je o jízdné zdarma mimořádný zájem. "Ještě nemáme ani zahájení školního roku a již je distribuováno kolem 7000 karet, které opravňují žáky a studenty využívat na území Středočeského kraje bezplatné jízdné," uvedl. V druhém zářijovém týdnu by podle něj již měla být záležitost uzavřena a kraj bude vědět, kolika žákům a studentům dopravu platí.

Volby 2009: Volební průvodce na Blesk.cz >>

Opoziční ODS toto opatření kritizuje. Kladenský primátor Dan Jiránek ho dokonce označil za protiústavní, protože podle něj zavádí dvojí ceny a diskriminuje obyvatele velkých měst a okresů kolem Prahy. Nelze totiž zdarma cestovat přes hranice krajů, například do Prahy. Zároveň není možné ani jezdit zadarmo hromadnou dopravou v jednotlivých městech. Povšík Jiránkovu kritiku odmítl.

Hejtman David Rath (ČSSD) nedávno uvedl, že v krajském rozpočtu je na jízdné zdarma uvolněno 50 milionů korun. Částka bude upravena podle toho, kolik zájemců se přihlásí.

Žáci a studenti budou jezdit speciálně označenými autobusy a vlaky. Bude na nich vyvěšena tabule, která na tuto výhodu upozorní. Zadarmo budou moci cestovat každý den včetně víkendů, zaplatit ale budou muset za své cesty o prázdninách a státních svátcích.

demiro ( 30. srpna 2009 19:37 )

Nevím proč? ODS má, na rozdíl od studentů, možnost jezdit na jachtě v Toskánsku z Dalíkových peněz, protože dle mě ODS skutečně, když vyhraje volby, zruší ministerstvo pro místní rozvoj, ale tím černým vzadu bude Dalík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa