Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Natálka (2): Čeká ji bolest, jizvy a celoživotní péče

Natálka se probudila z umělého spánku a otevřela své krásné hnědé oči.
Natálka se probudila z umělého spánku a otevřela své krásné hnědé oči.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
18. srpna 2009
05:00

Doživotní psychické trauma a zdravotní následky bude mít po žhářském útoku Natálka Kudriková (2). Její léčba už stála pět milionů korun. Na osmdesáti procentech povrchu těla popálené děvčátko má za sebou polovinu velmi bolestivých operací. Dalších pět transplantací ji ještě čeká.

Zdravotní stav Natálky je podle lékařů už stabilní, vyhráno ale zdaleka nemá. To, že dívenka žije, lékaři stále považují za zázrak. „Životu nebezpečné jsou infekce i nejrůznější komplikace, které mohou během operací nastat,“ podotkla primářka popáleninového centra Zdeňka Crkvenjaš. Natálka už dýchá bez přístrojů, komunikuje a přijímá i potravu.

Primářka prohlásila, že Natálku čeká ještě velmi mnoho bolesti včetně náročných rehabilitací. Děvčátko bude mít do konce života na těle rozsáhlé jizvy a zřejmě i psychické problémy.

„Bude potřebovat doživotní péči. Jsme si toho vědomi a budeme jí pořád nablízku. Je tak statečná, jak dokáže bojovat o život,“ svěřili se Blesk.cz rodiče Natálky Anna Siváková a Pavel Kudrik.

Natálka přežila zřejmě především díky revoluční léčbě silikonovou kůží, která se v Česku používá od roku 2003. Zatím ji lékaři použili pouze na čtyřech dětech s tak rozsáhlými popáleninami. Léčba Natálky už stála pět milionů korun. Hradí ji pojišťovna Revírní bratrská pokladna.


Z pokusu o vraždu s rasovým motivem kriminalisté obvinili čtyři extremisty ve věku kolem 25 let z Bruntálska, kteří v dubnu vhodili do domu romské rodiny s malými dětmi ve Vítkově zápalné láhve. Zmocněnec poškozené rodiny Markus Pape v pondělí prohlásil, že obvinění jsou jen pěšáci, kteří pouze vykonávali rozkazy.

„Kriminalisté se nyní soustřeďují na usvědčení lidí, kteří rozkaz vydali,“ řekl Pape. „Je v zájmu poškozených dopadnout hlavní strůjce případu. Ti se teprve hledají,“ podotkl Pape s tím, že další obvinění by mohli vzejít právě z řad nejvyššího vedení pravicových radikálů.