Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní eutanazie: Australan zemře vyhladověním před televizí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Famous)
Autor: Famous, pal - 
17. srpna 2009
09:56

Když devětačtyřicetiletý Christian Rossiter po automobilové nehodě ochrnul na všechny čtyři končetiny, život pro něj přestal mít smysl. Soud v australském Perthu ležícím na západě kontinentu mu teď povolil, že může spáchat sebevraždu, totálním vyhladověním a dehydratací při sledování televize!

Legálně spáchat řízenou smrt ovšem Christian Rossiter v Austrálii nemohl. Až soud v Perthu ležícím na západě kontinentu mu teď unikátní způsob eutanazie povolil.

Rossiter nebude přijímat potravu a vodu, až jeho tělo zkolabuje a zemře. Podle jeho slov je to jediná cesta, jak ukončit muka ve vězení vlastního těla, které kdysi hbitě lozilo po světových horách. Dnes si ale nemůže ani utřít nos či setřít slzy bez pomoci druhých. Těmito argumenty také bývalý makléř zapůsobil na porotu soudu a vymohl si povolení k eutanazii.

V pečovatelském domě mu podle rozsudku nemusejí podávat výživu, aby mohl vyhladověním zemřít. Ošetřovatelé mu pouze injekčně budou aplikovat tišící léky a čekání na konec života mu může zpříjemňovat televize.

„Chci říct, že ty léky na tišení bolesti mě činí malátným a já bych moc rád byl letargický v posledních chvílích svého života, takže by ten čas letěl rychleji. A rád bych také sledoval televizní kanál Foxtel, aby mi ubíhal čas,“ sdělil soudu Rossiter prostřednictvím tracheálního vývodu.

Soudce Wayne Martin rozhodl, že pokud pečovatelé přestanou podávat postiženému výživu prostřednictvím hadiček, nedopustí se trestného činu.

Eutanazie je v Austrálii trestná a hrozí za ni doživotní odnětí svobody. Případ Christiana Rossitera je tak precedentem pro podobně postižené.

hchkr ( 1. března 2012 10:45 )

v nizozemsku si trpící může zavolat tým, který mu zařídí euthanásii doma, a v austrálii si to musí odtrpět. i smrt může být vysvobození

Zobrazit celou diskusi