Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ultrapravičáci opět šíří strach: Dostaveníčko si dali u Dobříše!

Autor: jos, ČTK - 
15. srpna 2009
22:46

AKTUALIZOVÁNO: Den poté, co policie obvinila kvůli žhářskému útoku ve Vítkově čtyři lidi z pokusu o vraždu, pochodují pravicový radikálové opět českými městy! Jejich setkání se skrylo pod názvem Den svobody!

V Novém Kníně na Příbramsku se dnes sešlo 250 až 300 stoupenců krajní pravice. Po poledni se začali scházet v místním letním kině, kolem 16:30 začali areál postupně opouštět.

Mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek uvedl, že policie zasáhnout nemusela. Účastníci se nedokázali shodnout, o jakou akci šlo. Podle šéfa krajně pravicové Dělnické strany Tomáše Vandase šlo o politicko-kulturní akci s názvem Den svobody 2, organizátor Jiří Bárta zase mluvil o charitativní akci.

Vstupní bránu letního kina střežili většinu času členové takzvaných ochranných sborů Dělnické strany (DS), kteří do areálu odmítli vpustit novináře. Z letního kina zaznívala hudba a projevy řečníků, někteří z účastníků byli ze zahraničí, například ze Slovenska nebo Německa. Podle Bárty se akce účastnilo zhruba 270 lidí, policie uvedla asi 300 účastníků.

Starosta Nového Knína Tomáš Havlíček byl z povahy setkání překvapený. "Zvlášť mě překvapuje, že jsem trochu naletěl. Nenapadlo mě, že když jsem mluvil s případným nájemcem - panem Bártou - že zneužije žádost o benefiční koncert na pomoc povodním na takovouto akci," řekl Havlíček novinářům.

Jak chtěli neonacisté upálit Natálku (2)? Čtěte ZDE!

 

 

gorgina ( 16. srpna 2009 09:58 )

jsem pro svobodu slova ale takovehle akce by meli byt trestany za propagaci fasismu, vzdyt on se zadný genialni napad nezrodi u pulitru piva a muzikou co podporuje násili...taky jsem pro stejná prava pro vsechny ale prevychovani by melo byt oboustranne ..

krucipisek ( 16. srpna 2009 03:16 )

ubozaci, delaj tu poradek...ty asi zijem mimo oblast vyskytu cikanu co?

krucipisek ( 16. srpna 2009 03:14 )

souhlas

krucipisek ( 16. srpna 2009 03:14 )

aby neprijel ten tank k tobe domu...

xsen ( 15. srpna 2009 23:50 )

JA BYCH POSLAL NA NICH NA SKINHEADU A RADIKÁLU VOJAKOV,TANKY,A KLIDNE BY ICH ZAVRAŽDIL,VED DEBILOV JE NA SVETE DOST,TREBA IM UKÁZAT ŠTÁTNU SILU,,,DOVTEDY NEBUDE KLID,,,

Zobrazit celou diskusi