Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Airbus: Odškodnění pozůstalých za každou oběť milion EUR

Autor: Bild, val - 
12. června 2009
18:49

Právník James Healy-Pratt z firmy Stewarts Law, největší právní společnosti specializující se na finanční kompenzace za oběti leteckých havárií, požaduje za každý zmařený život v souvislosti s leteckou katastrofou airbusu A330 1 milion eur.

Když jste zjistil, že let AF447 se zřítil a 228 lidí ztratilo život ve vodách Atlantiku, myslel jste na to, že by to pro vás mohl být dobrý obchod? Jak jste reagoval?

Pratt: Byl jsem zklamaný a šílel jsem! Zklamaný, protože mi je líto všech těch lidí a šílený, protože katastrofě bylo možno předejít. Ale samozřejmě jsem věděl, že nás bude čekat hodně práce.

Byli cestující při vědomí během pádu letadla?

Pratt: Z faktů, které nyní máme k dispozici, předpokládáme, že pasažéři byli při smyslech a jejich životy ukončil až náraz na hladinu oceánu. Muselo to být příšerné.

Je létání bezpečné? Prezident Airbusu promluvil!

Pokoušel jste se po nehodě spojit s příbuznými obětí a získat je.

Pratt: Ne. To je naprosto vyloučené. Oni samozřejmě kontaktují nás. Je to občas komplikované.

Jak postupujete dále?

Pratt: Pokusíme se s nimi setkat osobně, bez ohledu na to, odkud pochází. Tato setkání jsou plná emocí a slz. Z mnoha klienty zůstávám stále v kontaktu.

Airbus - ilustrační foto Airbus - ilustrační foto | ČTK/AP

Co klienti očekávají?

Pratt: Tři věci. Jak jejich přátelé nebo příbuzní zemřeli, kdo je za to zodpovědný a samozřejmě nějakou finanční kompenzaci, i když vědí, že bolest jim to nezažene.

Jakou náhradu můžou očekávat příbuzní obětí letu AF447?

Prett: Rádi bychom za každou oběť vysoudili v průměru 1 milion eur.

Kdy se pozůstalí dočkají finanční náhrady?

Prett: Nejdříve za 90 dní, ale může to trvat až jeden rok. Je to případ od případu různé.

Pátrací tým vytahuje z moře kormidlo airbusu Pátrací tým vytahuje z moře kormidlo airbusu | AFP

Můžete oslovit kterýkoliv soud? Například v USA by kompenzace byla vyšší.

Prett: Ne. Záleží na národnosti zemřelých, jejich trvalém bydlišti a dalších faktorech.

Kde získáváte informace o letu?

Prett: Naši právníci jsou všichni letečťí experti.

Vy osobně se létání vyhýbáte?

Prett: Ne, ale vybírám si aerolinky.

mouse ( 12. června 2009 21:41 )

šílený, protože katastrofě bylo možno předejít. wtf? Pán toho ví nějak víc než my, nemá v tom náhodou prsty? (Jen logická úvaha, asi jako ta jeho že tomu šlo předejít)

hani ( 12. června 2009 20:59 )

Je to cinicne - konecne penize! Lide zabijeji i za mnohem men peniz. Za milion euro - pro nekoho to velke penize. Nebo nekoho chteli zabit. Nebo potrestat spolecnost jako konkurenta. Nic vic. Nikdo ne smi vedet ze jsou genetycka zbran. Za takovu informace trestaly v roce 2007 firmy Skanska, Csob, Ceske drahy, dopravni spolecnosti, Jana Krausa, romuv, pani Ivu Brozovu a moc jine lide. Proc jsou zakaz na jakukoliv informace pro geny-mutanty v jidle a vode? To legalni bezpecni prachy z nebe. Spravne z nem. Bohunice od doktoruv-zabijak. Nikdo toho ne zapira. A na kazdeho z vas maji hacek - vasi geny-nemoce. Mate jich moc jako ockovani. Bandito potrebuji malickost aby udelat z vas nemocnu trosku. Nikdo spravne ne vi jakyma mutantama nas ockuji. Prote i Julinek i langery i topoly vi jak zabijet. Co jsou koryto na Hrade? Ne jenom uplatky, plat. To malo. Mutanty-geny- to penize kazdou vterinu, bez zastaveni. Proc oranzeve zajicky ne smi to zastvit - ten hnus, hanbu, tragedije pro slusne lide? Ano, chteji potrestat - po Velykonoce osluv. Inteligentne lide ne rikaji nikdy, chytre rikaji zitra. Kdysi Stalin, Hitler a Evropa mely svoje krvave hracky. Hned te same jenom bez koncentrakuv.

Zobrazit celou diskusi