Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schváleno: Konec dálničních známek, mýtné nad 3,5 tuny

Od roku 2010 se dálniční známky stanou minulostí
Od roku 2010 se dálniční známky stanou minulostí  (Autor: Tomáš Čery)
Autor: ČTK, val - 
10. června 2009
12:14

Již od příštího roku se mohou řidiči automobilů nad 3,5 tuny “těšit” na to, že na tuzemských dálnicích budou muset platit mýtné. Dálniční kupony budou nahrazeny elektronickými čipy. Dnes to schválila poslanecká sněmovna.

Mýtné dosud platí vozidla nad 12 tun a nově tomu bude i pro menší automobily nad 3,5 t. Dalšími kritérii pro výpočet mýtného bude nejen počet náprav, ale také roční období nebo denní doba.

Zákon bude platit od roku 2010. Sazby mýtného určí vláda nebo ministerstvo.

Předseda výboru Oldřich Vojíř (ODS) zdůrazňuje, že mýtné je spravedlivější. Poukazuje přitom na to, že některá vozidla nad 3,5 tuny, které potřebují jet jen po krátkém úseku dálnice, si nyní platí dálniční známku bez ohledu na to, že dálnice tak často nevyužívají.

Poslanci současně schválili zavedení elektronických krabiček místo dálničních známek. K tomu dojde o rok později, tedy do konce roku 2011. Čipy vyjdou stát levněji než výroba samolepek, budou přenosné, a tak zmizí problémy s přelepováním známek.

Čipy by neměly být větší než krabička od cigaret a řidiči si je budou dobíjet podobně jako mobilní telefon.

Nově se také současné sedmidenní dálniční známky prodlouží na desetidenní.
Sněmovna dnes přijala i návrh sociálněděmokratického poslance Cyrila Zapletala. Ten navrhl zavést do zákona kontrolní vážení kamionů. Kamiony by měla převažovat policie nebo celníci.

mozol ( 10. června 2009 16:52 )

tak tady to teprve začíná vy odpůrci čssd a ostatních stran.Myslí si snad někdo,že topol pošle peníze na opravy silnic atd.?Další výmysli naši modrých ptáků.Sami posílají dělat rozruchy do ulic mladé (14-20 let) lidi a sami tiše potom zklízejí úrodu.Dovolím si říct,že od konce první světové války se u čechů nic nezměnilo.Škoda převeliká. Máme spoustu odborníků a chytrých lidí ale není to nic platné,když oni radši odejdou jinam. Horší než kmunismus????? To přeci není pravda. Dnes odliv lidí je pouze legální ale z jakého důvodu,tak to už se nikdo neptá.Jak 20 letej může kritizovat komunismus? Jen proto,že někde něco zaslechl a jde z davem dělat bordel do ulic? Lidi,rozum do hrsti a trošku začít myslet.

Zobrazit celou diskusi