V součtu je to ale jen pár kilometrů! Mnozí řidiči proto dálniční známku za tisíc korun odmítli a raději zvolili objížďku.

„Budeme bojovat za to, aby tyto silnice zase byly zadarmo,“ prohlásili shodně starostové všech obcí podél hlavního tahu na Ostravu a do Českého Těšína.

Annemari Laníková se synem Vladislavem vůbec netušili, že mají mít dálniční známku.
Autor: Marie Machková

Na benzinkách u silnic R48 a R56 ve Frýdku- Místku byly dálniční známky vyprodané.

A podporuje je i primátorka Frýdku-Místku Eva Richterová. „Ministr dopravy slíbil, že dokud tady nebude napojení na dálnici D47, budou silnice R56 a R48 bezplatné,“ zlobil se starosta Sviadnova David Novák. A naštvaní byli i řidiči. Na benzinkách nebyly žádné dálniční známky.

„Už ráno jsme je vyprodali,“ hlásila prodavačka u čerpací stanice ve Frýdku- Místku. „Pětačtyřicet roků jsem tady žádnou známku nepotřeboval! Budu to prostě objíždět,“ prohlásil Jiří Říman (57). „Vždyť je to jen tři kilometry! To máme platit tisícovku?“ divila se Annemari Laníková (38).

Miroslav Pech z ředitelství policie v Ostravě upozornil, že za chybějící známku hrozí na místě až pětitisícová pokuta. Ve správním řízení dokonce až 500 tisíc korun. „V prvních dnech budeme ale působit spíše preventivně,“ slíbil policista.


Vyhláška č. 14/2009 platí od 13. 1. a zpoplatňuje tyto úseky:
R56, Ostrava-Hrabová – Frýdek-Místek, 12,2 km
R48, Frýdek-Místek – Český Těšín, 19,4 km
R48 Bělotín – exit 1-3 v délce 3,1 km